Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Mala30

Mala30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    253
    Zdravo majki. Deteto mi e 4 godini I veke 8mi den ima proliv, ne e mnogu cesto ama nemozeme nikako da ja regulirame stolicata. Problemot nastana posle pienje na pancef sirup so probiotic. Znaci pievme sirup 8 dena I otkako prekinavme pancef se pojavi proliv.
    Linex kesicki prootiv proliv pievme ama nema nekoe podobruvanje..
    Dali nekoj imal slicno iskustvo I so sto ste regulirale stolica...

2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.021
    Смеам да дадам Ефералган 150 мг супозитории на 2 ипол годишно? Немам ништо друго дома, моментално има 38°. Имам и лепенки, ставив на чело.

Последна измена: 12 март 2024
  3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.069
    Допаѓања:
    33.034
    @Mala30 пробај со друг пробиотик што е појак (пример во кесичките Диастоп има прилично добра концентрација на добри бактерии. Провен е исто добар). Ако е од антибиотикот ќе се среди со време. Ако е ептен често слушни се со лекар.
    @MissChievous дозирањето на парацетамол е според. Еве вака оди. Пресметај дали ти е ОК дозата: килажа.https://images.app.goo.gl/mSN8k6CE7NWUJXpX8

4. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.021
    Немам ништо освен чепчиња ефералган. Она има 14 ипол кг.

5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.069
    Допаѓања:
    33.034
    https://www.svezabebe.ba/beba/beba-je-tu/1302-doziranje-lijekova-povisenu-temperaturu еве тука има објаснето поинаку. Според текстот се дава 10 милиграми парацетамол на килограм тежина. Значи твоето чепче од 150 милиграми е за дете од околу 15 кила.

Инаку 38 не е ни толку висока температура. До 38.5 се проаѓа и без ништо од лекови со туширање, оцет или сенф на чорапи.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.327
    Допаѓања:
    18.505
    Кај моето дете добро се покажаа Пролајф ампули. По една на ден се пијат, за два дена ќе има подобрување.

7. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.313
    Допаѓања:
    7.937
    Колку кг има?

8. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.021
    14 ипол. И' ставив чепче зш крена 39,5.

Едит: нема други симптоми, ниту нос и' тече, ниту кашла.
    И' ставив и оцет во чорапи, колку време се држат?

Последна измена: 13 март 2024
  9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Мајка лепенки не на чело туку на нозе на глужд ќе ставаш температура во никој случај влечење од глава.
    Вирусно ви е и ќе помине ќе почне најверојатно поале 3 дена да кашла скоро сите го поминаа вирусов таков е што 2 дена одприлика крева наизменично темп и еден ден нема да се спушти неколку саати кај нас 10 саати беше тоа.
    Туширај само не главата и течности повеќе така ќе се оправи ако не спушта темп давај на 3 саати чепче или сируп парацетамол па ибупрофен.

Ние така едвај се оправивме давав кесички на прувен со сок ги пиеше. Биогаја, Ваја исто имаат доста бактерии можеш да даваш. Ако ептен има пролив 2 пати давај и види само биди предпазлива да не фати и запек после тоа.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mala30

Mala30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    253
    Колку време траеше кај вас и дали исто после пиење антибиотик ви се растури столицата? Кај нас веќе 8 дена е, се консултирав со матичен и вели дека е од антиботикот, тој ни препорача Линекс Јуниор, прашок за пролив.

11. Pavlovska Jovana

Pavlovska Jovana Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    67
    Добар ден мајки имам едно прашање.
    Керкичката сега во мај прави 2години изминатиов месец беше нон стоп болна кашлање,течење на носот,температура докторката ми даде само сируп Нурофен ајде некако и помина температурата ама носето остана да и тече.
    Овие две недели имаше само два пати покачена температура од сирупот спушти но сега многу бргу и отежнато диши не знам што да правам нејзиниот матичен работи денес до 12 т.е сега е затворено тек утре отвара.
    Многу ми е страв срцето бргу и чука отежнато диши стомачето и игра од што бргу диши.
    Ве молам совет некој ако имал ваквоискуство.

12. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.883
    Допаѓања:
    9.096
    Odi na drug lekar nemora kaj maticen. Imas klinika, kozle, sistina, remedika.... Nemoj da cekas do utre. I kakvo e toa rabotno vreme be do 12, pedijatar ccc....zar nema zamena na kraj kraeva... Ne baraj iskustva po forumi vo vakva situacija si ima lekari.

13. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    5.362
    Ако се сомневаш на спуштено на плуќа носи во Козле да ја чујат. Не знам дали сте од Скопје уствари?

14. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.847
    Допаѓања:
    2.874
    Мајки има некој вирус со температура долго време и затнато носе? Се започна со кашлица една недела, па конјуктивитис па температура крвна слика супер зачудувачки се е во граница, грло супер, бактерии нема, кашлицата запре уште во минатиот петок па крена темп сабота имаше недела не, понеделник пак температура и денес има уште, кр слика во понеделникот направивме, темп си оди до 39 но не е постојана никако не се спушта под 37,5 на 6 7 часа крева, шо вирус со конјуктивис дава вака темп, петок ќе сме на контрола пак, два пати одиме до сега нема ништо на плуќа.

15. Pavlovska Jovana

Се зачлени на:
    19 февруари 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    67
    Јас живеам во Германија тука среда кратко им е работното време само во болница да ја водам таму пак чекање многу....

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.656
    Допаѓања:
    202.169
    Носи дете на дежурен, мора да го слушнат на гради. Не оставај така, колку треба ќе чекаш.

На H.VAGA и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  17. Pavlovska Jovana

Се зачлени на:
    19 февруари 2024
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    67
    Нормално чекам да дојде маж ми од работа и ке ја водам одма не можам така да ја оставам до утре...

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Да не те плашам ама цел месец после тоа фати запек па тој го оправавме па пак пролив ради лаксативот и на крај му се оправи. Иначе јас прувен му давав ќесички најефикасен ми се погоди тој ама јас ептен го затерав и со сува храна и банани зстоа и фати запек.

19. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.069
    Допаѓања:
    33.034
    Линекс јуниор се слаби за 8 годишно дете. Смени пробиотик

На Mala30 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mala30

Mala30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    253
    4 godini e deteto, Fala za sovetite. Denes zemav od apteka probival probiotic so cink I vit c zaedno. Ke vidime mislam za nekolku dena bi trebalo da pokaze efekt nekakov