Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    11.393
    Дали зелен секрет од носот секогаш алудира на бактерија?
    Првин почна како водичка па мислев тројките го мачат.
    Веќе два три дена е со растечен нос со густ секрет. Прскам Синомарин и влечам со фрида, излегува нешто ама далеку од доволно.
    И исто што ме интересира,
    до сега двапати се разболува со кревање температура. И сега и претходниот пат Далерон не му симнува под 37.3/4/5 плус за брзо време крева. Блокмаксот завршува работа каде каде поефективно и се гледа детето живнува после Блокмакс.
    Кај сите е вака со Далерон, послаб е?

2. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    7.935
    Не.

3. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.965
    Допаѓања:
    4.845
    4 pati imase bronhit mojot , bez temperatura bez malaksanost ... Ednas samo primase antibiotik

4. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    7.935
    Кои симптоми ги имавте?
    И како се лекувавте?

5. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.965
    Допаѓања:
    4.845
    Инхалации со физиолошки и кортаир првите 3 пати. Од симптоми само кашлица влажна инаку весел јадеше пиеше спиеше играше , и нормално наод на плуќа. Последниот пат после месец дена инхалации со кортаир, физиолошки и вентолин немаше подобрување му вклучија и антибиотик и спреј фликсотид за инхалација и се среди после една недела некако. Од тогаш сме со спрејот еднаш пробавме да го исклучиме у декември ама пак направи бронхит и го вративме.

На Mihaela123456, mal.ecka и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  6. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.917
    Допаѓања:
    4.695
    Бронхит и пневмонија не е исто. Ако е лесен наод може и да не дадат, ако има опструкција ќе дадат. Ако е помало исто, ако е поголемо може нема. Мн фактори има. Мојата 2 пати имаше 2 пати пиеше антибиотик. Првиот пат имаше висока тт, никакви други симптоми, вториот пат без тт само кашлаше суво и често, весела беше и расположена. Ама само со физиолошки синомарин да лечиш наод на плуќа мене ми е малку ризично..

На JoyJoy, Mother of 2boys и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  7. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    7.935
    Еве што пишува во извештајот, ситни влажни крулки лево, останатиот наод по системи уреден.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.073
    Допаѓања:
    40.432
    Немам многу искуство со спуштање, ама за било која кашлица и старата матична и сегашната биле против сирупи за кашлици кај мали деца.

Големиот лани имаше пневмонија, само со кашлица, друг ниту еден симптом, ни секрет од нос нит температура. Лечење во болница со антибиотик, инхалации со кортико.
    Малото пред 10 дена беше со спуштени (не пневмонија, туку бронхит), ама со многу обилен секрет и температура еден ден. Кај него беше бактериски (правевме брисеви). Терапија антибиотик, инхалација со кортико и редовно чистење нос.

Зависи од степенот на наодот, ако е вирусен бронхит може би поминал и без антибиотик, ама мислам дека инхалација би требало да терате. Сепак најубаво ако сте во можност да ја консултирате и матичната.

9. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.311
    Допаѓања:
    7.935
    Мислиш за овој бисолвон?

10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.073
    Допаѓања:
    40.432
    Генерално за сите сирупи за кашлица. Ама овој колку што гледам сега намената му е баш за бронхијални нарушувања, сепак е за таргетирана проблематика.

На KuklickaSk и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.917
    Допаѓања:
    4.695
    Бевме на дежурен, тт нема веќе, ама не прекина да кашла (и се слевало) и има секрет, на гради чиста, кс вика вирусно, црп ниско. Ни дадоа само инхалации физиолошки, септоназал, ама и изопринозин. Пишал докторот 5 дена 3 пати на ден по 4мл и толку. Во аптека ми викаат по шема се давал. Што лек е за што се дава? Ќе ја прашам и матичнава утре. Не оди во градинка, претпоставувам фати нешто од едно настинато детенце. Дали докторов виде дека имала опструкции па ни го даде не знам.

12. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.681
    Допаѓања:
    6.576
    Мене колку што ми кажа педијатар, изопринозин се пие 10 дена па 20 дена пауза и така 3 пати едно по друго и се дозира според килажа. Инаку е имуностимулатор обично го даваат на деца што се често болни

13. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.917
    Допаѓања:
    4.695
    Па тоа се зачудив, не знам што значи често. Како не е во градинка не се разболела, сега и е прв пат. Ќе ја прашам матичната, да не знаеш дали е ок ако го прекинам после петиот ден?

14. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.681
    Допаѓања:
    6.576
    Па најубаво да прашаш матичен. Нас ни го дадоа кога секое враќање во градинка едвај 3 дена остануваше здрав, па се лечиме дома 2 недели и после пак исто.

На JoyJoy и Mucika им се допаѓа ова.
  15. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    62.944
    Различно се дозира кога се дава на дете кое е болно во моментот (вирусна инфекција) и на дете кое е здраво (за подигање на имунитет). Нас така ни кажа педијатар.
    Мислам дека треба да даваш како што ти кажал докторот, ама секако и консултација со матичен.

На JoyJoy и Mucika им се допаѓа ова.
  16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Со првото далерон воопшто не симнуваше еднаш го заебав убаво кога имаше 40 темп и никогаш повеќе само со чепче помагаше и блокмакс. Додека кај малава после парацетамол се смируваше од вакцината и убаво спиеше тие 2 дена.

Јас го имам користено на натур аид за искашлување сируп тој е еден единствен и за бебиња што може да се користи на големиот му имаше доста помогнато еднаш и тоа беше година и пол мислам на своја рака го дадов не ми се брцаше по ординации.

На Erika.greeneyes и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.967
    Допаѓања:
    6.238
    Мајки ние сме веќе 3 ти ден во болница со рота вирус :(
    Искуство од тие што го поминале, колку дена ви траеше?
    И јас и син ми фативме, мене веќе ми поминува, на него уште температурата ми остана, често качува. Повраќање и пролив нема веќе.
    Имавте некои последици вие?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.397
    Допаѓања:
    9.095
    Ооо со помин нека е, добива нешто преку инфузија за темп?

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.604
    Допаѓања:
    104.334
    А сакав да те прашам да не е рота, ми личеше од муабетот на рота. Со лесно! Ќе помине. Вакцинирани сте? На малиот мислам, дали има примено рота вакцина, зошто викаат тие со вакцина полесно поминувале.

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.051
    Допаѓања:
    26.526
    Вакциниран е? Ако не е, до 14 дена може да има симптоми.