Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.067
    Допаѓања:
    33.019
    Мојот на три години скроз изгуби слух заради големи крајници и тесни ушни каналчиња. Се намалија со прскање спреј Назонекс во нос. После една недела од терапијата почна да слуша. Крајниците уште му стојат и чекаме да се намалат природно зашто од таа епизода немавме пак повотрувачки периоди на неслушање. како помал крчеше како растеше тоа крчење стануваше помало и помало. Исто така имаше периоди кога при голтање поткашлуваше во зима како да не може убаво да голтне пред да воведеме Назонекс. Инаку прскавме месец/два континуирано една зима и потоа пауза па следната есен пак.

На perlaa1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    611
    Имам голем проблем со ќерка ми буквално на секој два месеци фаќа ангина. Кога конечно помислив супер овој пат ќе не пропушти, неделата кренс темперарура. Одма ми ојде на таму умот затоа што видов на крајникот облога. Сабајлето бев на лекар матичната рече од храна и е тос давај виранто прскај лизобакт и орс обавезно. Температура сеуште крева, и имс мнооогу непријатен мирис од уста. Бев денеска пак ми вика ангина има дефинитивно. Проба со шпатулата да извади не се ваѓаше. Ми рече само ми е чудно не е како точки туку како пајакова мрежа е обложено. И и реков да не и е кандида ? И ми рече кандида не кандида мора амоциклаф. Незнам сега дали на второ мислење да одам, таа секско има чести ангини а и вака и мириса мн лошо. Чаре е да се истават така ? Се отру девојчето од антибитиви на секое.

3. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.847
    Допаѓања:
    2.874
    Не се излекувала како шо треба од порано, ако пиела антибиотик сепак не и било доволно или станала отпорна бактеријата на тој антибиотик, за мене да ти кажам ми даваја антибиотици амоксиклав и ништо по неколку недели еве ја пак ангината, па некој друг не знам како се викаше, пак буквално по три недели ангина, последниот пат и реков на докторката Оспен ја испив цела доза и помина. Некогаш има потреба од повеќе време антибиотик и често даваат амоксиклав па да се продолжи со Оспен, оспенот е најдобар. Исто можеш да пробаш да даваш редовно прополис има и како спрејче, чај од жалфија за гаргара како и камилица чај исто помага и солена вода, не знам колкаво е чупето и дали ќе сака тоа да го прави, со чајче можеш неколку пати на ден и прскај прополис.
    Нека избегнува да јади благо овај период.

4. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.881
    Допаѓања:
    9.093
    Kaj koj orl odite?

5. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.838
    Црп 83, даван Панцеф 4 дена и не е симнато црп. Леукоцитите беа 20 ама се симнаа тие на 10.
    Да очекувам симнување, рано е уште или??
    Инаку 13 месеци, од висока температура дознавме за црп зошто ни мрсул ни грло ни уво никаков проблем нема.
    Ме фака искрено страв да не е орган некој..

6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.067
    Допаѓања:
    33.019
    Дали е температурата под контрола? Дало ЦРП оди надолу или не? Ако веќе нема температураби ЦРП почнало да се спушта ќе бидр ОК. Ако сеуште има трмпература треба да се види дали антибиотикот делува или треба да се менува.

@Чанта прскај спреј од диво оригано во нос и прополис во грло секој ден и нрка прави гаргара со сода бикарбона и сол од време на време како превентива.

На dromka и gothchick им се допаѓа ова.
  7. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    26
    Ние кога бевме со флексотиде ни спушташе често на гради, но откако ни го сменија со Калменте ретко се случува да спушти и многу му е подобро и полесно ја поминува алергијата,но го користиме од Јануари до Мај цело време но со препорака на доктор.

8. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.666
    Допаѓања:
    8.724
    Мајки хелп.
    Веќе два дена е вака.
    Мачкав Судокрем ама не помага ,па земав денес Веледа.
    Ке помине ? Подпарено е така ?

20240320_190027.jpg

9. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.838
    Од кога го почна антибиотикот веќе нема температура. Црп не се спушта, не е ни кренато. Леукоцитите се само намалени.

10. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.223
    Допаѓања:
    7.339
    Потпарено е, ама ти ја препорачувам маста за потпарено на RemediCare.

Неверојатно смирува, користев и Веледа, и Мустела и Уријаж, ништо не помага како оваа.

На Mother of 2boys и Misskirova им се допаѓа ова.
  11. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    2.692
    Др. Бомјанска во Струмица.

12. Anya321

Anya321 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    103
    Маст за потпарено од еурофарм е исто добра, земи и хиперманган измиј го

13. Anya321

Anya321 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    103
    ви пишав порака

14. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    804
    И мојата беше вака што не ставив скоро 10 дена, на доктор ми препишаа декотал и канестен 3 дена сабајле навечер, и уште 3 дена само канестен и се смири

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    И мене ми беа такви крајниците не ми беа како точки буквално како мрежа дури и вдлабнати. Носи на орл моја препорака ти е Мирка Шалиќ кај мр Џек видете дали се оштетени. Со антибиотик не е на арно да не те плашам ама лупус антикоагулант од тоа добив, а и така се добива со прекумерно користење на антибиотици, не е дека би добило детето да не се плашиш али имај го и тоа во предвид. За гнојната јас го решавав највеќе со антибиотик нормално неизбежно е додека да се излекува.

Од кога ќе излечиш прави проверка почесто и фаќај во почетна фаза кога е нас про анги бејби со прополис спрејот ептен ни помогна до 2 и пол години беше константно со гнојна секој месец и само трицеф помагаше и последно 2 пати фати ама на време му ги видов и не крена темп и со спрејот изгореа тие и немаше гајле.

Често знае гнојна да се јавува ако крајниците се големи и останува храна испод нив таа не можеш да ја исчистиш и таа скапува и така се формира бактерија и се јавува гнојна и устата мириса константно одвратно.

16. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    611
    Е па и керка ми од 8 или 10 месеци неможам точно да се сетсм прв пат направи, па почна почесто и сега последнава година буквално броевме на секој не цели два месеци има… незнам зошто не ми го препорачале никогаш тој спрејот. Планирам сега да заврши со антибиптик па да барсм чаре. Не сме од Скопје. Мислев Систина да ја носам неќам по државни,може си ме читала не ми е вакцинирана,кога и да закажам болна испаѓа,веќе и од диспанзерот ми е срам. Затоа неќам да се пиксм по болници ни да ваѓаме крајници без вакцини.
    Инску нз дали е генетски ама и јас имам ужасни крајници и постојано со стрептокока во грло . Два пати не до чистена избиена еднаш на кожа и вториот пат дури во средно од толку што си тлеела во мене ми нападна зглобови па со месеци пиев антибитоик. Се ова од стрепнококно грло не долечено. Мојата матична ми рече гнојна ангина дека се лечи еден месец. Десет дена антибиотик редовни и после еден месец по една доза само навечер. Ама немам ум веќе кој да послушам. Сепак за мало дете се работи уш некој месец ќе направи 3 години. Во безвезна ситуација сум.

едит: Таа кај мр Џек приватно ли е ?

17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.752
    Допаѓања:
    145.210
    Прати на педијатар. Ама нас ова само со Ројазол ни поминува.

18. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    524
    Допаѓања:
    1.506
    Pravite li bris pri gnojna angina? Ako ispadne pozitiven bris obavezno napravete i vie, bidejki nesvesno moze da i prenesuvate baktetija a vie da nemate nikakov simptom, i taka vo krug postojano ke i se pojavuva. Od iskustvo vi kazuvam, istiot pat go pominavme.

На JoyJoy и Чанта им се допаѓа ова.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Да ама работи со фонд 150ден е. Матичната нека ви закаже и нема гужва воопшто ние одма влеговме.
    Иначе спрејот е и за помали али ради прополисот не ви е препорачан. Во вакви случаи даваат и ацидоаулус ама не помага нешѕо вау тој. Да ви се излечат бактериите треба во исто време да пиете антибиотик. Јас стрептокока само со трицеф имам излечено појак е од другите доста. Од лечено недолечено само имунитет уништувате. Може и подложни сте на чести разболувања али ако веќе се оштетени премногу, а се оштетуваат понатака може и на плуќа да спушта. Ја не би систина да фрлаш пари за тоа.

На JoyJoy и Чанта им се допаѓа ова.
  20. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.681
    Допаѓања:
    6.576
    Ние имавме слично и испадна габично е, со канестен за 3 дена се повлече