Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.602
    Допаѓања:
    104.323
    Јас прехлани, 7ми месец, така јако зарибав... Ништо не слушав, цела бев затната,.

2. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.395
    Допаѓања:
    9.092
    Не знам колку е паметно да давате блок макс веќе 8ми ден, не е убаво за стомачето на децата, однесете ги во Козле, нека ви дадат терапија, брз тест за стрептокока, пнеумослајд, искашлок, било што да се провери, премногу денови се со висока тт.

@mariz види однеси ја во Козле, ако не ти, некок друг близок, со оглед на тоа што си бремена.

Јас душа немам од таа висока тт, 10 дена имаше 41 тт, на крај искочи Адено вирус во Козле лежевме, мајки одете проверете ги подетално.

На Asja, H.VAGA и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.416
    Допаѓања:
    76.557
    Мојава е 4ти ден со температура, не кашла, нос не тече, ништо. Од вторникот до сега 3 пати кај матичен бевме. Подобро се држи сабајлево, не отиде до 40ка. Сеуште 37.7 ја држи (во 8 пиеше Блокмакс). Брисеви направивме. Плуќа чиста, грло океј. Сега уште крвната слика да видиме пак. Не сум ја оставила без доктор. Истото што ќе ми го кажат Козле, ќе го каже и матичната. Ако увиди од крвната сега дека е за во Козле, ќе отидеме и таму. Брисевите ќе ни се готови во пон..

Пишував со мајка од школо, нејзиното било 7 дена со ваква температура. Биле и Козле и шо не направиле, на ништо не излегло позитивно.. само од себе поминало..

На Mumoftwo30 и JoyJoy им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.416
    Допаѓања:
    76.557
    Стакло крвнава, како потполно здрава да е. Сепак е вирус некој...
    Screenshot_20240322_134900_Drive.jpg

На Lisandra, Mumoftwo30 и JoyJoy им се допаѓа ова.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Да :) мислам дека непотребно е боцкањето со урбазон доколку стварно нема индикација за тоа ептен треба да не може да дише.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.416
    Допаѓања:
    76.557
    Па не сум ни слушнала урбазон за темп. А одма изгуглав, освен негативни коментари и од доктори дури, друго не најдов. Да демек ќе ја спушти, ама на лош начин што понатаму ќе направи проблем на имунолошкиот систем. Мислам и подобро е да се избори вака чим е се во ред на крвнава. Порано ај во градинка кога беше, знаев да скокнам и здрава да ја оставам подолго време дома за да се дигне имунитет. Ама сега прваче е, како оздрави ќе мора пак назад во школо...
    Ќе се слушнам со матичен пак.. ама рече прееска ако не е добра крвната ќе дава антибиотик, ако е добра, нема. Среќа послушна е, се што и давам јаде и пие. Лежи цело време, ама јаде и пие..
    Малку мене ко да не ми е арно, ама дали од бременоста, дали од мисла, ќе видиме(facepalm)

На Asja и Brpbrp им се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    За да стигнеш до урбазон треба прво да инхалираш со кортаир и вентолин па ако не помогне тогаш урбазон ама се гледа тогаш како би дишело дете нема да се остави така.
    Знам дека не ти е прво дете ама темп се спушта постепено наеднаш ако се спушти шок му прави на телото и може да направи последици. Мојот од гнојна ангина 15 дена држеше темп. 3 дена по 40 на 2 саати качуваше па 38 цела една недела и 37 со 5 уште 1 недела малтене цел месец со темп беше. Така да не се секирај на темп тоа е одбрамбено ептен да не држи 40 или повеќе со денови тоа е проблем или напади ако има.

8. Ане.

Ане. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    1.444
    Здраво, дали правите крвна слика ако е црвено грло? Ни препишаа антибиотик но матичниот ми рече нема потреба од крвна слика.

9. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Пре би направила брис. Ако има некоја бактерија да пие антибиотик.

10. Ане.

Ане. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    1.444
    Пред една недела правевме брис, чист беше. Од синоќа е со тт и се жали на грлцето, и матичниот рече дека е ептен црвено

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Бактерија може да фати во секој момент тогаш кога правел бил здрав предпоставувам?

12. Ане.

Ане. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    1.444
    Беше исфрлан со брунчиња и затоа правевме, на крај испаднаа дека се сипаници варичела( инаку секој втор месец сме со црвено грло)

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.416
    Допаѓања:
    76.557
    Имале и моиве долго ама дека многу висока, а не спушташе и ми беше страв нешто да не и биде... :( Паника ме фаќаше дека 2ч од сируп, она имаше 39.5... Дигна и сега пак 39.5 ама сируп последно во 8ч сабајле. И дадов сирупче, ја измасирав.. па сега ќе пробам и други начини што ми кажаа другарки...

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Чепчето највеќе спушта темп. Така да пробај со него и види како ќе биде.

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.416
    Допаѓања:
    76.557
    Ќе делува ли на 6г дете? Сум мислела за помали е...

16. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    772
    Допаѓања:
    1.115
    А да пробаш со поголема доза од сируп? Јас дома давам 5 мл и не паѓа температура, па бевме во болница и таму даваа 5мл, ама ако ме почне да паѓа за еден час, даваа плус 2,5 мл. Ми рекоа дека може и максимална дозА

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.416
    Допаѓања:
    76.557
    Ми рече матичната и 12мл далерон може, а да пробам и апче парацетамол наредно (пола апче од 500мг, значи 250мг парацетамол). Блокмаксот е ок 7.5мл, зошто има 20кг.. тоа е макс доза. Леле мислам да симне скроз, ќе славам! Скувано цело топло мн е жална. Јадеше сеа со 38.5 супа цела чинија. Среќа тоа прифаќа, инаку ќе дехидрира...

На Mother of 2boys и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.051
    Допаѓања:
    26.526
    Во градинка пријавија пертусис.
    Има некој искуство што да очекувам, какви симтпоми? @AngelOfArh можеби од внукати?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    25.029
    Пертусис почнува како настинка најобична.
    Ама од сам старт се забележува кашлањето. Подлабоко е.
    Може и да дигне тт,но немора да значи.

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.051
    Допаѓања:
    26.526
    Целосно е вакциниран големиот, ќе се надевам дека делува вакцината. Бебето е со 2 дози.
    Уште пертусис ми фалеше во животов.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.