1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    481
    Јави се во брза помош кажи им што сивет би ти дале. Ние немаме детско трета смена во градов и до сега два пати сум се јавила за совет дали да палам кола во соседен град или нештото чека до утре. А иначе освем пролив незнсм дали нешто по опасно би можело да се случи, ваљда не. Син ми така како мал скислен сок испиј и ништо не му беше. Мајка ми му го дала исто така без да проба.

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    1.594
    Ќе ја следите денес. Не е ОК што изела такво млеко, но не би требало ништо да се случи. Ако случајно повраќа ,има пролив, ќе ја носите на клиника. Во меѓувреме пробиотик давајте, можеш и активен јаглен на таа возраст. Да било расипано ќе сменело вкус и нема да јаде, вака најверојатно само што почнало да се расипува, сепак желудочна киселина е , ќе раствори голем дел.

3. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.294
    Допаѓања:
    5.202
    Се надевам добро сте :hug:.
    Во ваков случај педијатарот ми има речено да давам прашок смекта.
    *повраќање и пролив би можела да има.

4. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    4.869
    Бебето мое од како е родено има некоја гранична анемија со хб цело време околу 100, секакви капки и сирупи давав, плус исхрана богата со железо и не мрда хемоглобинот, еве пак е 103.Ми рече педијатарот да го носам на додатни испитувања на детски хематолог, матичната ми дала упат за хематоонкологија, ја прашав зошто таму ми вика тоа е хематологија за деца, некако мир немам, дали ке го носам на вистинско место, каде сте правеле додатни испитувања за анемија кај бебиња и деца?
    Иначе има 19м, јаде секој ден месо телешко,јајце, зеленчук,овошје, семе од коприва, лешници, ореви, кикирири, чиа, аронија, боровинки, цвекло.Со килажа мрдна малце 10.7 кг висина 86 ама хемоглобинов ужас.
    Искуство со др. Ивона иВановска-Петковска, дали таа е детски хематолог, за кај неа имаме упат, ништо не успеав да изгуглам.Ај ве молам некој нека одговори, овој дел со онкологија ме вади од памет.

5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.804
    Допаѓања:
    4.436
    Референтна вредност на хемоглобин кај деца и возрасни не е ист, каде правите испитување? Според авицена е 10.1-13.9, тоа значи дека ви е во нормала, не би рекла дека е ужас. Не гледај само хемоглобин, мцх, мцв, мцхц, другите параметри од крвната слика ок се? Зголеми внес на ц витамин. Млечни производи давај ги на размак од 2 часа од друг оброк. Зељест зеленчук вклучи исто повеќе.
    Јас сум одела за мене на хематологија, веројатно за деца е и онко пошто не може се да одделат, не се плаши, немаме толкаво здравство па се во ист оддел.

На JoyJoy, KuklickaSk и macalavica им се допаѓа ова.
  6. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.821
    Допаѓања:
    19.409
    Нека не те вади од памет одделот. И ние бевме на хематолог таму ама кај друга докторка и од друга причина.

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.829
    Допаѓања:
    25.799
    Не е лош хемоглобин 103. Другите параметри како се?

8. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    4.869
    Проблемот е што е цело време под терапија и нема никаква промена.
    Screenshot_20240327_152754_Viber.jpg

9. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    4.869
    На големо синче му правев исто крвна слика со намера да го вакцинирам, има 6г, беше гладен, излезе гликоза 6.4,дали има простор за паника, ја прашав матичната ми вели од храна е тоа не е страшно, и реков дека беше гладен, и ми рече да направиме пак после еден месец и ако пак излезе ке не прати на ендокринолог. Иначе он последнава година почна да јаде премногу благо, и да бара постојано. Вечерта пред анализиве имаше вечерано бисквити со млеко.

Screenshot_20240327_153134_Viber.jpg

10. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    1.594
    Ако пие млеко веднаш исфрлете од исхрана. Еритроцитите се ОК , што значи дека вас ви треба дополнителен внес на витамин Ц и чист воздух (ова најтешко да се обезбеди)

На Mami93 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    4.869
    Не пие воопшто млеко, само цица уште, редовно е надвор скоро секој ден, и давам овошје и вит ц. И витамини и пробиотик, и сирупи и не мрда од 100.

12. Masinapandev

Masinapandev Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2024
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    0
    Trombocitite sto vi rekoa dobri li se posto kaj nas se 160 a hgb 115 eritrociti 4.60

13. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    4.869
    Тромбоцитите се 297 а еритроцити 4.52.

14. Masinapandev

Masinapandev Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2024
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    0
    A drugoto dete 183 trombociti 6 godini e

15. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    4.869
    Што значи тоа, лошо ли е нешто?

16. Masinapandev

Masinapandev Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2024
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    0
    Ne rekov da e loso posto isto i na nas 263 bea opadnale na 160 . Maticna veli da se normalni

17. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    4.521
    Ова е по активна темата може ќе добијам одговор, син ми од петокот беше со кашлица затнат нос и црвено грло, два дена креваше температура и му помина во неделата немаше никаков симптом во понеделникот се пожали на уво сега пие трицеф за него.
    Е сега ме префати и мене трет ден веќе а јас сум 5ти месец трудна (20та нед) претходно два месеци кашлав, сега таман ми се потсмири кашлицата со вирусов пак ми се врати, кашлам корнам, нос течи и затнат плус, секој мускул ме боли само ми се лежи а веќе втор ден пијам сумамед, не треба веќе да ми е по добро од антибиотикот? Кашлањево скроз ме измачува, еве и ноќе кашлам стомаков ме боли ми е страв веќе :|

18. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.804
    Допаѓања:
    4.436
    Ако имаш услови, следен пат, не мора сега, направи ја во авицена или некоја друга лабораторија кај што знаеш дека имаат референтни вредности за деца.
    Терапија за железо или витамински препарати не ви дале резултат? Консултирај се дали ја даваш правилно. Обично кај возрасни најдобро се апсорбира на сабајле на гладно прво ц витамин обавезно, па после 15-30 мин железото и никако млечни производи во следни 2 часа, никакви.

19. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.804
    Допаѓања:
    4.436
    Зошто ти дале сумамед, ако е вирус нема никако да ти помогне. Може да кашлаш од секретот веројатно што ти се слева. Прашај гинеколог што смееш во нос за да го разредиш и полесно да го чистиш, аква марис, септоназал, или инхалирај над тенџере со сол, пиј течности, витамини, одмарај и ќе помине.

20. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    4.521
    Мораше антибиотик оти трет месец ми е како кашлам пиев сируп за кашлицата Алпенкрафт, инхалации пробав со дексазон ништо не помогна и сега се влоши кашлицата, незнам шо вируси ќе беа овие :drunk: