1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.166
    Допаѓања:
    4.869
    Не сум од Скопје , во Куманово обично правиме лаб, ама во сите е горе доле ист рез.
    Инаку цел живот и јас имам проблем со анемија и знам како се дава терапијата, така и му ја давам.Го носев на контрола во Ремедика и таму ми ги гледаа резултатите и таму си имаат они друга скала за деца и според таа е анемичен, на извештајот ми ја пиша скалата со реф. вредности др.Марина.Таа гледа проблем дека терапијата не дава никаков резултат и после толку месеци и не упатува затоа на дополнителни испитувања.Давав сидерал капки со витамин ц и бејби вит капки, па малтофер капки со истата комбинација, па флорадикс сируп, сега последно фероглобин, и си стои се околу 100.Секое утро давам овошна каша за доручек во која ставам плус семе од коприва, чиа семе, јатки. Од цедено сокче само од мандаринка прифаќа.Он нема симптоми на анемија, турбо е активен, не застанува,не се заморува, бел е додуша доста, ама нешто не штима при толку терапија и витамини и схрана да нема подобрување.Што го однесов во Вторник за крвна слика изгледа закачивме некој вирус, еве од вчера му тече носе и кива.Ке пробам денес со Виранто да не го фати повеќе.

На KuklickaSk и Mucika им се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.451
    Допаѓања:
    4.950
    Ако доцна вечерта пред тестирање јадел млеко и бисквити, може и од тоа да е. Самото по себе јадењето благо, не е индикатор за дијабет ако алудираш на тоа.

Меѓу другото симптоми се и жед, често мокрење, посебно ноќе. Потоа слабеење и покрај тоа што би барал храна често итн.

На Mother of 2boys и macalavica им се допаѓа ова.
  3. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.166
    Допаѓања:
    4.869
    Нема никакви симптоми фала богу, само му се јаде многу благо, порано не јадеше благо ич а сега бара благо, вечерта околу 21.30 ги има јадено бисквитите со млеко сабајле му земаа крв околу 8.30-9.00ч, значи 12 ч поминале од оброкот.

4. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    481
    Јас на ќерка ми и давам сидерал па по 5 мин витамин Ц. Погрешно ли е ? Мора прво витсмин ц па железото ?

5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    4.435
    Па мал е размакот, ама да поубаво и посигурно дека ќе се апсорбира е ако дадеш прво ц витамин, почекаш малку, па после железото, пошто му треба да се врзе.

На Чанта му/ѝ се допаѓа ова.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.840
    Допаѓања:
    30.677
    Под млеко се подразбираат и млечни производи. Цицање и АД не се бројат само млеко и млечни производи. Ако пие јогурт, јаде урда, кисело млеко,павлака и слично се тоа треба да се дава на минмум два саати размак од препарат со железо. Или скроз да се исклучи додека се среди состојбата зашто може да смета на апсорбција на железо.

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  7. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.166
    Допаѓања:
    4.869
    Дали ако вакцинирам поголемо дете со дитепер треба да го изолирам од помалото дете кое не е вакцинирано.негде прочитав дека во период од 10 дена тазе вакцинирано дете може да зарази невакцинирано, точно ли е ова?

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.106
    Допаѓања:
    12.763
    Вакцината не е со жив вирус и не може да шири болест некој тазе вакциниран. Јас имам новородено бебе и го вакцинирав поголемото дете и не сум ги изолирала.

На Mother of 2boys, Tiny Love, Cherry79 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.062
    Допаѓања:
    1.674
    Не е точно

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    519
    Мајки бебето ми е зарипнато , нема тем ,весело си е матичната ми даде само инхалации да правиме и летизен сируп. Сакам да ве прашам за совет ако нешто се влоши викендов каде да го носам, на детска клиника или козле?

11. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    2.918
    Допаѓања:
    6.577
    Козле.

На Estella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.840
    Допаѓања:
    30.677
    Козле иако ако сте покриени со терапија не би требало да се влоши состојбата. За Ларингит лекот е инхалации и сируп против алергии. Додека е зарипнато поладна храна (топлината ја влошува состојбата кога некој има ларингит).

На Estella му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Masinapandev

Masinapandev Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2024
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    0
    Dali e dobra krvnata slika dete 2 godini denes temperatura leukocitite se kaceni pedijatarot rece deka e viroza

Прикачени фајлови:

14. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    245
    Малиот пред две недели имаше настинка тешка, му се воспали ушето, носот му течеше со зелен секрет, кашлаше, често имаше напади на ларингит и имаше и коњуктивис. Матичната ни препиша антибиотик. За неколки дена се среди се. Антибиотикот го пиеше 7 дена. После 3 дена откако прекина со антибиотик носот почна пак да му тече малку ама чист секрет, како вода. Но очите пак почнаа да му лачат секрет и да му се лепат трепките на секои и премногу е осетлив на светлина. Матичната вика и да имало некоја бактерија, антибиотикот ќе делувал. Можно ли е да е алергичен на полен, па затоа вака го повторува? Тие што имате деца алергични на полен како откривте, кои симптоми ги имаа? Ум немам веќе, детето скоро никогаш не ми било болно уназад 4 години, а сега не можиме да се средиме никако :(

Последна измена: 29 март 2024
  15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.829
    Допаѓања:
    25.798
    Големиот син од 2г до полни 4г беше со низок хемоглобин и ниско железо (највисоко железото му било 6). Никогаш не не пратиле на хематологија, и еве на 4 ипол не е веќе анемичен. Но, престана да пие млеко, пие еднаш во 5 дена можеби пола часа, а претходно пиеше по 2 чаши на ден и секој ден јадеше кисело млеко. Ако јаде многу млечни, скратете ги скроз.
    И јас бев ептрн анемична после пораѓај (80 хемоглобин) и откако не внесувам ништо млечно ради алергијата на бебето, хемоглобинот ми е качен на 130. А баш не се хранам нешто поздраво, само отфрлив млечно

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.329
    Допаѓања:
    22.993
    Мајки, детево денес ми стана со црвени точкички на стапалс и дланки, вика многу ја чеша
    Можно ли е некој вирус или алергија?

17. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.821
    Допаѓања:
    19.403
    Коксаки? Изгуглај види дали се исти точкиците

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.329
    Допаѓања:
    22.993
    Така изгледа, чекаме на преглед само мноогу долги се чека.. па да видиме
    Вришти ама од што ја чеша и боли

19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.818
    Допаѓања:
    35.656
    Малава од понеделник до четврток имаше тт и главата ја болеше. Малиов од среда има тт и глава го боли. Ноќеска го болеше, па сабајле 10-11 па сега 16:50 вика го боли и се држи за глава и му давам ибупрофен.
    Треба пак на лекар да одам или таков е грипот?
    Малава 4 дена ја држеше ама после тоа не можеше да оди нозете ја болеа и едвај одеше кривеше. Тоа нормално е? Мислам дека е дека на 2-3 години исто беше болна и после тоа не можеше да оди и одма на итна отидовме и еднаш прочитав на форумов за дете што не може да оди со едната нога после некој вирус/ грип.
    Утре веќе не треба да го боли глава ако трае 4 дена како и кај малава ама ако го боли и утре ќе одиме на лекар.
    Средата на педијаат кажав дека и двајцата глава ги боли, тт, нос им тече и кашлаат и цело тело дека ја боли дека вика малава и кажа грип може до 7 дена да потрае.
    Страшно ми е многу што вика глава дека го боли 2ипол години имљ

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.818
    Допаѓања:
    35.656
    На лекар нас ништо не ни дадоа ама во аптека фенистил капки и на интернет крема за запчиња како дентинокс на пример имав прочитано. Ништо не искористив, само идеја да ти дадам, секако прво прашај и педијатар.