Не сум од Скопје , во Куманово обично правиме лаб, ама во сите е горе доле ист рез. Инаку цел живот и јас имам проблем со анемија и знам како се дава терапијата, така и му ја давам.Го носев на контрола во Ремедика и таму ми ги гледаа резултатите и таму си имаат они друга скала за деца и според таа е анемичен, на извештајот ми ја пиша скалата со реф. вредности др.Марина.Таа гледа проблем дека терапијата не дава никаков резултат и после толку месеци и не упатува затоа на дополнителни испитувања.Давав сидерал капки со витамин ц и бејби вит капки, па малтофер капки со истата комбинација, па флорадикс сируп, сега последно фероглобин, и си стои се околу 100.Секое утро давам овошна каша за доручек во која ставам плус семе од коприва, чиа семе, јатки. Од цедено сокче само од мандаринка прифаќа.Он нема симптоми на анемија, турбо е активен, не застанува,не се заморува, бел е додуша доста, ама нешто не штима при толку терапија и витамини и схрана да нема подобрување.Што го однесов во Вторник за крвна слика изгледа закачивме некој вирус, еве од вчера му тече носе и кива.Ке пробам денес со Виранто да не го фати повеќе.
Ако доцна вечерта пред тестирање јадел млеко и бисквити, може и од тоа да е. Самото по себе јадењето благо, не е индикатор за дијабет ако алудираш на тоа. Меѓу другото симптоми се и жед, често мокрење, посебно ноќе. Потоа слабеење и покрај тоа што би барал храна често итн.
Нема никакви симптоми фала богу, само му се јаде многу благо, порано не јадеше благо ич а сега бара благо, вечерта околу 21.30 ги има јадено бисквитите со млеко сабајле му земаа крв околу 8.30-9.00ч, значи 12 ч поминале од оброкот.
Јас на ќерка ми и давам сидерал па по 5 мин витамин Ц. Погрешно ли е ? Мора прво витсмин ц па железото ?
Па мал е размакот, ама да поубаво и посигурно дека ќе се апсорбира е ако дадеш прво ц витамин, почекаш малку, па после железото, пошто му треба да се врзе.
Под млеко се подразбираат и млечни производи. Цицање и АД не се бројат само млеко и млечни производи. Ако пие јогурт, јаде урда, кисело млеко,павлака и слично се тоа треба да се дава на минмум два саати размак од препарат со железо. Или скроз да се исклучи додека се среди состојбата зашто може да смета на апсорбција на железо.
Дали ако вакцинирам поголемо дете со дитепер треба да го изолирам од помалото дете кое не е вакцинирано.негде прочитав дека во период од 10 дена тазе вакцинирано дете може да зарази невакцинирано, точно ли е ова?
Вакцината не е со жив вирус и не може да шири болест некој тазе вакциниран. Јас имам новородено бебе и го вакцинирав поголемото дете и не сум ги изолирала.
Мајки бебето ми е зарипнато , нема тем ,весело си е матичната ми даде само инхалации да правиме и летизен сируп. Сакам да ве прашам за совет ако нешто се влоши викендов каде да го носам, на детска клиника или козле?
Козле иако ако сте покриени со терапија не би требало да се влоши состојбата. За Ларингит лекот е инхалации и сируп против алергии. Додека е зарипнато поладна храна (топлината ја влошува состојбата кога некој има ларингит).
Dali e dobra krvnata slika dete 2 godini denes temperatura leukocitite se kaceni pedijatarot rece deka e viroza
Малиот пред две недели имаше настинка тешка, му се воспали ушето, носот му течеше со зелен секрет, кашлаше, често имаше напади на ларингит и имаше и коњуктивис. Матичната ни препиша антибиотик. За неколки дена се среди се. Антибиотикот го пиеше 7 дена. После 3 дена откако прекина со антибиотик носот почна пак да му тече малку ама чист секрет, како вода. Но очите пак почнаа да му лачат секрет и да му се лепат трепките на секои и премногу е осетлив на светлина. Матичната вика и да имало некоја бактерија, антибиотикот ќе делувал. Можно ли е да е алергичен на полен, па затоа вака го повторува? Тие што имате деца алергични на полен како откривте, кои симптоми ги имаа? Ум немам веќе, детето скоро никогаш не ми било болно уназад 4 години, а сега не можиме да се средиме никако
Големиот син од 2г до полни 4г беше со низок хемоглобин и ниско железо (највисоко железото му било 6). Никогаш не не пратиле на хематологија, и еве на 4 ипол не е веќе анемичен. Но, престана да пие млеко, пие еднаш во 5 дена можеби пола часа, а претходно пиеше по 2 чаши на ден и секој ден јадеше кисело млеко. Ако јаде многу млечни, скратете ги скроз. И јас бев ептрн анемична после пораѓај (80 хемоглобин) и откако не внесувам ништо млечно ради алергијата на бебето, хемоглобинот ми е качен на 130. А баш не се хранам нешто поздраво, само отфрлив млечно
Мајки, детево денес ми стана со црвени точкички на стапалс и дланки, вика многу ја чеша Можно ли е некој вирус или алергија?
Така изгледа, чекаме на преглед само мноогу долги се чека.. па да видиме Вришти ама од што ја чеша и боли
Малава од понеделник до четврток имаше тт и главата ја болеше. Малиов од среда има тт и глава го боли. Ноќеска го болеше, па сабајле 10-11 па сега 16:50 вика го боли и се држи за глава и му давам ибупрофен. Треба пак на лекар да одам или таков е грипот? Малава 4 дена ја држеше ама после тоа не можеше да оди нозете ја болеа и едвај одеше кривеше. Тоа нормално е? Мислам дека е дека на 2-3 години исто беше болна и после тоа не можеше да оди и одма на итна отидовме и еднаш прочитав на форумов за дете што не може да оди со едната нога после некој вирус/ грип. Утре веќе не треба да го боли глава ако трае 4 дена како и кај малава ама ако го боли и утре ќе одиме на лекар. Средата на педијаат кажав дека и двајцата глава ги боли, тт, нос им тече и кашлаат и цело тело дека ја боли дека вика малава и кажа грип може до 7 дена да потрае. Страшно ми е многу што вика глава дека го боли 2ипол години имљ
На лекар нас ништо не ни дадоа ама во аптека фенистил капки и на интернет крема за запчиња како дентинокс на пример имав прочитано. Ништо не искористив, само идеја да ти дадам, секако прво прашај и педијатар.