Малата, година и пол, вчера имаше малку растечен нос, а денес кога стана окото малку и'е вцрвенето, не е затворено ниту има горелки, само црвена белката. Што би можела да преземам со оглед на тоа што е викенд?
Ти пишав и во порака. Се гледа клиничка слика на дете, за бели налепи на крајници секогаш се дава антибиогик, и да има перфектна к.слика
Стафилокок во нос не се лечи, зошто не праи баш ништо, таа сите ја имаме и живее на кожа. Мораксела во исклучително ретки ситуации треба да се лечи, ама најмалку со сумамед. Бебето ми има мораксела од 2м наследена од брат му, никако не ја лечиме, сама се губи. Стрептококите се скроз друга приказна и од нелечена стрепрокока, може да има многу компликации
Да да знам, ама стрептокока пиогенес од групава А не се лечи во нос освем ако имаш симптом пример затнато или растечено носе -ќе дадат капки. Исто и за мораксела. Исто и за стафилокок. Ама стрептокока пнеумониа е посериозна бактерија било каде и да е, затоа ме чуди зошто не дале никаква терапија. едит: јас кога прочитав на брисот мораксела (никогаш не сум слушнала за бактеријава) се пеплосав… си реков што е ова сега у пм??
Пиогенес е полоша, таа предизвикува ревматска треска , шарлах, ослабнува срцев мускул и таа секогаш се лечи без разлика на симптоми, нема вакцина ниту природен имунитет за неа. Пнеумониае не е наивна, но има вакцина, Превенар. Кај вакцинирани деца скоро никад нема симтоми и поминува без терапија, кај невакцинирани може да има симптоми и компликации. Мораксела е онака, некад има некад нема, ништо посебно.
Ме чудиш, матичната два пати не одтавила без терапија за пиогенс во грло кај син ми и такс му поминала сама за една недела.
Поминува сама за недела две без разлика дали се прима терапија, само се можни компликации (ретко) и за во грло обично даваат терапија.
И малата моја лани ја имаше без симптоми, доби терапија бидејќи беше неколку месеци, и беше страв на матичната. Можно е без симптоми да е носител.
Leukociti kaceni crp 2.5 samo rastecen nos i temp sto moze da e pedijatar rece pri viroza a jas mislam se na bakterisko davam viranto i septanazal prskam
Не се мн покачени а црп е нормално. Ако е бактериско ќе има висока температура која нема да се симнува. Сиг е вироза.
На секое течење нос правите крвна слика? Пошто те имам приметено по темиве, едни те исти прашања поставуваш, нонстоп профили отвораш. Детето следи го, не крвните слики. И деца што одат во градинка и во училиште имаат растечени носиња, рацете решето ќе им беа од земање крв.
Ama tt imase sabajlevo sama se spusti samo iburprofen dadov i go odnesov za krvna slika da vidime na pregledot dobro izleze samo leukociti kaceni a gledam i trombociti