Што ставате во инхалатор кога носот му е затнат ,има мали опструкции во дишење и продуктивна кашлица? Досега само физиолошки и синомарин ставав. Да не треба и друго? 3 и пол години е
Без консултација на доктор на своја рака ни со физиолошки не правам инхалации освен ако не е ларингитичен напад, за што веќе имаме насоки како да постапуваме. Јас би консултирала доктор во случајов.
Не е ларингит сигурно, ама сеќавам дека му помагаат инхалациите за да го исфрли полесно секретот во носот. Нема штета од физиолошки во случајов. Ќе се јавам денеска дали треба нешто дополнително, а и преглед може треба.
Za nesto dopolnitelno kako sto vikas treba da ima spusteno, za da znaes dali ima i dali treba nesto dopolnitelno treba da si odneses na lekar da go slusnat.
Ти си знаеш што е најдобро за твоето дете. Јас кажав дека на моето не би му пуштила инхалација ако не е препорачана од доктор.
Пишав во темата од 6-12, но можеби требаше тука. Препорака за добар педијатар и за некој пулмолог по можност детски? Независно каде, може Систина, Козле сеедно. Ми треба за контрола и консултација и следење понатаму.
Pulmolog najdobar e Badzakova ama ne raboti veke. Jas go nosev sin mi kaj Manceva vo Bukurest, ok e zadovolna sum, ama ne e od rang na Badzakova.
Јас сум задоволна од Искра во Ремедика за пулмолог, а алерголог за мој критериум соодветен не сум нашла и немам препорака. Обочки во Систина веројатно е исто стручна ама мене ми беше мн резервирана и не ми остави нешто нај впечаток. Во Козле иако повеќето не поминале на визита немам мислење. Кај други не сум била.
Nas Obocki ne lecese od alergija a nastinka imase deteto samo Iskra i pokraj negativni alergotestovi i bez nikakov naod na pluka ni dade pumpica za astma (nedaj Boze) site drugi lekari se cudea zosto sreka ne ni ja kupiv.
Тања Јованова од Систина, нас ни ја препорачаа неколку родители, иако сме немале голем проблем за да одиме кај неа, последно кога ја начекавме на ургентно навистина добар впечаток ми остави и не спаси од антибитоци.
Здр малото ми прележа пертусис пред два месеци и пред две недели го приметив дека има прекини во дишење (слип апнеа). Нема трет крајник бевме проверивме, има ли некоја мајка детето да има слип апнеа а да не е проблем трет крајник?
Мајки, препорака за добар спреј за нос? 20 месеци е малиот, има многу секрет не дава ни да се влече со пумпица ни да се брише А многу тешко дише посебно додека спие. Моментално користам Синомарин спреј и правиме инхалации со физиолошки. Го гледав тој Септаназал ама пишува над 2 години…
Сите такви како септаназал и оперил се над 2 години ама со дозвола од педијатар може да се користат. Само што џабе ќе прскаш ако има секрет, тие се за затнат нос, прво се чисти носот, па се прска. На сила прскај и вади или под туш со топла вода на моите сами им течат.
Му тече и на мојот и тоа многу (не сум пишала убаво). Успевам со шприц и физиолошки да му го исчистам ама за кратко пак му тече многу и буквало се дави во секрет а не дава да го допирам
Шом тече ниеден педијатар нема да ти рече земи септаназал, а и јас мислам не ти треба. Моево научи од батко му да го дува носот, ќе ме види со паломата и одма дува. Да пробаш да го научиш, бар да не се мачите и двајцата. Инаку, еве и на моето веќе две недели чешма му е, по цел ден нос чистиме.
Види секретот може да е и од алергии особено сега како што е пролет. И џабе правиш инхалации кога немаат ефект чисто на ум да си го имаш. Консултирај педијатар може ќе ви даде спреј за нос Момокс и Летизен. Може да не е настинка зошто што повеќе влечеш буташ пумпица го воспалуваш носот и тогаш ситуацијата е бетер. За вадењр секрет само носко дефинитивно и јас така правев со шприц чистев и тоа со зелени и густи мрсули со носко за секунда се влече и раат си седеше зошто не би брцаш со него внатре туку од почеток на дупчето убаво собира се.