Во Ѓорче има дежурна лабораторија? Или да го носам во Авицена, знам денес работат. Вчера џивџи со носето почна да шушка, синоќа 39тт качи ко од ништо одеднаш.
Одам на лекар, ама антибиотик на и така раздразнет стомак, ма дај. Ако има бактерија во цревата да, ама за стомачен не се дава никаков антибиотик. Синко еднаш имал стомачен досега и јас прекинав секаква храна, давав двопек да грицка, супа и многу нане и чај од калинка (за дете 3г),за 3 дена се исправи. Мора електролит и прибиотик, инфузијата си е плус.
и кај нас на иста возраст фати стомачен 3 лета по ред фаќаше. Храна се прекинав. Ориз и оризова вод давав и соленки грицкаше. Толку чај нане и кора од калинка ама не помина и веќе 3тиот ден на инфузии заминавме.
Да не беа инфузиите за стомачниот, не знам што ќе правевме. Мојата дека слабо пие други течности, со електролитите беше тепачка.
Има малата трн на нога малечок. Мајка ми си игла ми вадеше мене, има ли понежен начин , оти нема да даде мојава со игла? Пробав со чупкалица , не се фаќа
Крвна слика нормална, а ЦРП 8, цело време 39тт, едвај до 38 спушта. Дојде дома докторка да го види, рече почнал да крчи малку напред на гради, ќе дојде пак за 2-3 саати да го види. Рече течности, туш со млака вода, чорапчиња со оцет, електролити, лесна храна, ефералган на 4-6часа. Друго нешто совет? Ако спушти што се прави обично? Заебано е што од носот се слива низ грло, а со носефрида не се извлекува ништо напред, а има мрсули, го слушам како ги голта. Можно е од сондите како бебе во инкубатор да се оштетени носните канали како да ги наречам? И не сака ни да пие ни да јаде. Со лажги по некое лажиче. Сабајле го исповрати цел доручек, со мрсули лигави полно беше.
Нормално е да не јаде тоа не е страшно гледај течности за да може да ја симне тт. Капки за нос ставај.Да се смири секретот.Мојата не е била во инкубатор па мрсули на надвор дали 3 пати до сега имала, а беше често болна.Па наместо тоа кашла.Секое дете е различно. Во мк за спуштено даваат антибиотик, нешто кортико за да инхалира. Мојата на спуштено само инхалат или капки салбутамол има добивано 3-5дена. За тт мачкај со ракија оцет не би препорачала. Со лесно
Добро ѕверов од се му се гади/повраќа: електролити, ефералган, антибиотик аман.. има финта некоја? Таман викам еве изеде кашичка или кисело млекце, по 1 саат ќе му дадам нешто од лековиве ќе му се згади од нив и ќе поврати, џабе јадел.
Му се гади од што е полн шлајм. И мојот е исти овие два дена. Не форсирам да јаде, само вода пред него нон стоп. Пробав да дадам кисело млеко, овошно јогуртче, спанаќ за ручек, ама го дразни.
исти маки теравме. Електролити а лизнеше го тераа на повраќање. Фала богу последниве 3 години не фати а пред тоа секое лето. Се мислам сега да давам пробиотик,читав неколку искуствс се препорачувало летен период пробиотик. исто сме поминале. На крај пак и за тоа на инфузии сме завршиле. Од терапијата сиот шлајм го исфрли,и инхалации исто.
Фала на совети. Денес е подобар, конечно нема тт, уште го мачи носот, крчка и голта мрсули, и е изморен само гушки и нанки. Ги истемпирав лековите на погладно да ги давам да нема што да поврати. И му нудам јадење на ~3 саати, си јаде по ~100-150 грама, потечно само зошто зеза со пиење вода, мислиш отров му давам, а сок нејќе да смисли отсекогаш. Утре кај матичната на контрола. Ќе се лути што сме му дале Хиконцил на "своја рака", и пишавме на Вибер што како, рече носете на дежурен, но место дежурен викнав докторка дома да дојде, го слушаше на неколку саати дали ќе спушти на плуќа. Спушти во рок 4 саати, сабајлето во 10 ништо, во 14 веќе спуштено, во 17 почнато антибиотик, ако се влошеше на клиника ќе носев, ебате Марфи баш за викенд.
Двајцата кашлаат, повеќе наутро... Матичната ги слушна,рече штом немаат тт,имаат апетит и се во добра општа состојба антибиотик не,само за кашлицата нешто. Цо аптека ми го препорачаа овој...искуства некој? Едвај гобдадов втор пат денеска..не е баш пријатен по вкус..
Па зарем не ти кажа матичната што е тоа нешто Таа е докторка или ти/ние, аптекарката, ццц... Јас да сум на твое место би ја сменила.
Јане, Козле или на клиника. Ако можеш да си дозволиш имаш дежурни и во Систина. Во Козле од тие три места на државно ми е нај ок, така да таму најдобро. И кс ке направат таму.