Не ја менувам само од причина што е стар педијатар и никогаш не ми понудила како некој што нуди "продукти"..ќе речи пример бршлен за искашлување а не ми вели хербион/проспан/јадран.. Затоа пишав нешто...јас да си одлучам кој производ од тој тип ..а сирупчево ново било и прашав искуства,ма да од 2 дози има подобрување кај двајцата..минимално но не се влошува..
Сега е појасно, дека подобјасни Инаку, не е гаранција стар педијатар, добар педијатар. На синми прв педијатар му беше една пред пензија, по после неколку грешни дијагнози, ја сменив. Сегашниов помлад не може да биде и е најдобар у свет Конкретно за кашлица како што ја опишуваш и другите околности, немам искуство. Инаку, си знаеш, секое дете, своја приказна. Брзо да ви мине
@mariz @Annah87 Фала ви, на детска клиника отидовме, к.слика направија, вака детево нити кашла нити на плуќа има нешто, само висока тт. Рече вирус е. Докторката да ја пофалам без чекање и убаво му обрна внимание, не очекував, а си рековме, влегуваме и ако не не исперцепираат за 5 минути, фаќаме пат за Систина, ама искрено полош третман имавме прошли пат во Систина кај што добровечер ни беше 3000, него сега на детска.
И јас имам убаво искуство од клиника навечер, таму само преку ден е лудница... а навечер брзо се завршува. Еднаш така касно вечер сме биле, фина докторката, инхалации му направија, брзо завршивме. Ајде нека помине побрзо на баткото
Јас и преку ден кога сум одела имам ок искуство. Е сеа тоа што има гужва докторите не се криви. Ама се врвни. Со помин нека е.
Таа Систина е многу извикана клиника, не отидовме таму не од причина ''пари'', туку заради искуство од пред два месеци на пријатели. Бебето со крв во столица, ги задржаа три дена, на детево требало да му земат примерок од измет, другарка ми вика дека пола ден ги заборавиле а 2 полни пелени фрлила. Кога го земале другиот ден примерокот им рекле утредента дека ќе има резултати, третиот ден ги пуштаат дома без резултати и без дијагноза, им викаат нема резул. јавете се попладне, се јавуваат, уште нема, утреднета исто, задутредента им викаат се исушил примерокот не е обработлив. Три дена за неколку инфузии ги држеа, на детето му пројде а дијагноза од што било не добија. Се опрчија еден тон пари за лежење и прегледи, лаборатории, за ништо. Ептен се разочараа зошто таму правеа инвитра и таму се породи и плус во нивната банка имаат ембриони, тон пари оставени на Систина за на крај ваков третман. Примеров ви го кажувам зошто за Систина не е прв пат слушнам разочарани пациенти.
Дека примаат и гледаат убаво, гледаат, ама дека се врвни на дежурство.... Сосем случајно една докторка ја познавам и ми рече дека доле на амбуланта пуштаат само специјализанти, докторите се кријат по соби. Ние досега на 2 пати одиме она е таму, специјализант е, кога ни затреба ни викна доктор од горе. Такво е моето искуство, мада убаво не прегледале. Мене таму ме нервира што влагаат преку ред, што не е чисто и ако се случи некоја незгода чистачките не се замараат да исчистат, али дека дете ќе ти примат и прегледаат тоа да. И ми се свиѓа што и сестрите помагаат, инхалираат, ладат, даваат совети...
Систина кога лешевме, за брис од нос и грло (прават се, сакал нејчел, крв, урина брисеви) ни рекоа дека се е уредно. Не ми дадоа црно на бело. Кога видв дека е се наплатено, побарав да ми дадат резултат и имаше бактерија у нос. Фала. У државна специјалист викаат кога мора, на прием, иначе по 2ца специјализанти се. Јас неам проблем со специјализанти, бидејќи и матичните 3ца на детево се специјализанти, односно од пред некое време 2ца.
Докторите се супер, тие на шалтерите не се. Само таму сум го кркала. Те ми грешеле бројки, те заборавале печат, и на ново чекај редови... Еднаш 3 пати бев горе на оддел, доле на шалтер, горе доле... едно 2ч во тоа изгубив, зашто ставиле име на синчето, а матичен на друго дете... и се чудеа зашто не го прифаќа системот и ме шетаа, за на крај алелуја една сестра од внатре на оддел да искуца се на ново и алелуја помина регуларно се. И друго што не ми е во ред епрувети крв ти даваат сам да носиш и да побрзаш (а влечеш дете за рака), а кога ке стигнеш на трасфузиологија куп луѓе чекаат и брзаат со епрувети и тешко "брзо" да се заврши. Дете го фаќа веќе лудило по толку чекање. И друго нешто не ми е во ред, но не би јавно за тоа. Сепак и тоа не е поради самите доктори (ваљда). Моево дете е без дијагноза, а секаде сме биле... едно снимање треба и можеби ке се знае што е, ама научна фантастика им е да го организираат тоа снимање и си тапкаме во место. Според нив, битно детето супер ми изгледало. Ни рекоа ако станеме итен случај, да одиме. Жално.
Мајки дали на малите ваши им излегуваат врукици? 19м е, од вчера приметив неколку точки и реков врукици се, а сега е лом и по раце, на дунде неколку, грб... ке одиме и до лекар да ја види др зашто има доста осип :/ Мене на врукици ми личат, ама зар можно е толку многу? Се поти инаку и се лепи цела цело време...
Исто, лани супер поминавме ни една точка немаше, сега не знам што стана, на вратчето и рацете лом и кај пелената што се лепи. Јас па не се ни јавив кај докторката си викам нормално е, можеби и не е. Разладувам дома и го туширам секогаш кога можам, ама еве не поминуваат, се мачка ли со нешто за вруќници. Инаку сигурно е тоа, не се вознемирувај, пукнаа горештини гарант е тоа
Абе вчера не се уплашив, дека малку имаше. Сега кога ја видов... на раце има, на дунде, на грб, па и по бутови по некое... едино нема на врат, лице. А чешаат врукиците? Зашто и ја соблеков маичката и грабна да се чеша на стомакот... Ке земам хиперманган и чатпат ке ја поливам со тоа ако се врукици..
Му се шират и на моево и вака изгледаат кога баш му е топло, кога ќе го избањам ќе се разлади и не се толку црвени, утредента пак исто. Еве со денови е така, ама не се чеша. Се мислев со пудра да пробам барем кај пелената ама не знам дали воопошто некој користи уште таква работа за деца, греота се на овие температури со пелените. Пиши ако добиеш некој совет од педијатар, јас ќе чекам до утре и ќе звонам
Додека стигнавме кај др, малку стивна, дека малку засвежи од дождов. Инаку да ја истуширам ми рече со хиперманган и често да ја ладам ако се поти... вруќици се.
Не не прати матичната. Рече дека во живо не биле страшни како на сликата, дека се баш врукици. Ја туширав и ја потурив сега со хиперманган, па ке видиме до сабајле. Ако не се смири или рашири ке ја однесам..
И кај нас е исто...и лани беше исто. Лани ставав хиперманган, полошо и беше зошто и така и беше сува кожата, од него бетер.. Лани исто кожен ни даде ројазол, белогент и микробакт, но тоа една тура, се подобри и кога престанавме по некое време пак и се појавија.. Оваа година не сум носела на лекар, ставав мустела стелатопија, немаше помош..ја туширам 2-3 пати дневно и втор ден ставам јекодерм..подобра е..
Mozno e i moevo e tuku reci cel do vrukici. I go ostavam samo na pampers po doma. Preterano e toplo denovive.