Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    1.368
    Црп покачено 51,3 леукоцити 18 неутрофили исто покачени лимфоцити ок. На бактериска укажува? Чинам леукоцити/лимфоцити покачени укажуваа на вирусна инфекција.

2. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    9.037
    Исто се зема од грло и нос брис за грип, тип А и Б мислам беше, проветете адено вирус, како и некоја бактерија да не има, ама ја мислам или грип ило некој вирус дека е.
    Прима антибиотик орално?
    Ако не помага, нека почнат преку инфузија да му даваат, плус ќе се освежи, сигутно детето е доста преморено и омалаксано од тт. Нека пие течности многу, било што да е вода, млеко, сок, чај, да не дехидрира. Дали му проверија асидобазна за крвна слика?

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.561
    Допаѓања:
    2.038

4. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.966
    Допаѓања:
    6.238
    Фала ти многу, тоа е адено вирус испадна. Тука за вирус не даваат антибиотик и ме прашаа дали сакам да дадам. Одлучив да не давам сега, ако трае уште долго ќе почнам да давам ама ќе почекаме уште 2-3 дена.

Некој ако има совет како да симнувам висока температура? Туширање, компир, мачкање со вода и алхохол, ладни облоги и ибупрофен и парацетамол давам на 4 часа. Некој друг начин има или тоа е се што правам а? Ибупрофенот му симнува докај 38 некаде, друго се речиси ептен минимално делува

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. top4eј

top4eј Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2019
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    104
    Леукоцити се покачени само кај бактериска, а црп може и кај вирусна да е зголемено и кај бактериска.

6. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    9.037
    Јас би ти кажала да даваш антобиотик, или најубаво да прима венски, преку инфузија.
    Син ми 10 дена беше со таа температура, 3 антибиотици не го средија, на крај во болница завршивме со над 40 тт, опаднат скроз, само сакаше да спие, едвај пиеше вода, а за јадење да не зборам. Така да би ти кажала да бараш инфузија или нешто слично, за вирусот да не се прошири и во респираторен и во уринарен тракт, син ми примашено урбазон, како и венски лендацин, за 1 ден му се спушти темшературата, ама ни требаше цел месец за да се опоравиме и вратиме во нормала.
    Те молам проверете маркери на срце и ЛДХ хормон, бидејќи адено вирусот знае да ги нападне срцевите залистоци, кај нас беа мн високи, па правевме екг и ехо на срце, како и ехо на абдомен, се на се помимавме катастрофа со овој вирус, бидејќи не се откри и направи на време, ниту КС, ниту брис, ниту ништо не сакаше матичната да му направи, за малце фалеше адено вирусот да се прошири и во уринарен тракт, како и во цревата на моево дете.
    Не е за занемарување сето ова, затоа ти кажувам да не оставаш така, немам мир од тој адено вирус. Се надевам лесно ќе поминете.

Совет плус за симнување тт нема, бидејќи се правиш. На 4 саати качува така? Давај блок макс тој е појак, и само туширање, мачкање со алкохол, компир, оцет, сенф, белка со јајце, се пробувај додека не дојде време за сируп.
    Испитајте и ацидобазна, ако можеш, тоа исто преку крв се испитува, и РТГ на бели дробови, да не има и спуштено на гради, кај син ми не се слушаше на слушалка, а на РТГ се виде дека вирусот беше присутен и таму, поточно имаше бронхит.
    Ама јас те советувам да не оставиш така, зошто не е наивен овој вирус.

П.С како е крвната слика? Кај нас на почеток беше се мирно, после неколки дена леукоцити и црп над 30 имаше.

Последна измена: 13 мај 2024
  7. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.565
    Допаѓања:
    9.918
    Мајки што е можно да е ова? Само на ножињата има и малку на вратот, ја чеша,ама не многу.
    Сипаница некоја?
    Имаше таа во септември од ситната,можно е сега ова да е некоја друг вид?
    На док.поручек ќе ја водам,ама немирна сум.

Прикачени фајлови:

8. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.605
    Допаѓања:
    15.695
    Само таму има? И кај мене пред една недела беше ваква иста само на грбот и стомакот,од полазано или изедено од некој инсект.И помина за некој ден ,ја намачкав со синопен.
    Вака не ми личи на сипаница,ако се исфрла по цело тело тогаш следи.

9. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    1.425
    Мојата кога имаше висока температура ја однесов на доктор и таму на голо и ставија бебешка пелена водена на цело тело. Фактички ја покријат со пелената по телото и така и спушти. Ги слушав дека можи и малку алкохол на пелената ама мојата има сува кожа и да не и лути само со вода. Ова за измеѓу дури дојди време за сируп. Со лесно.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. didush

didush Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    294
    Tricef sirup da ne snaete vo koja apteka mozam da najdam?

11. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    582
    Препорака за добар дерматолог на државно да земам упат?
    Од кој имате добро искуство?

12. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Пред 2 недели немаше никаде во Скопје дефицитарен бил ми рекоа

На didush му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    1.368
    Нас во Козле ни рекоа дека е дефицитарен.

На didush му/ѝ се допаѓа ова.
  14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.054
    Допаѓања:
    32.910
    Ако детето е генерално ОК и не е премногу малаксано не давај антибиотик. Секако на вирус нема да делува. Ако направи компликација тогаш ќе дадеш таргетиран антибиотик.

Ако Инупрофен му помага давај само тоа. Не мешај со парацетамол. Секако во тие часови кога даваш парацетамол нема да се спушти температурата само го истоштуваш црниот дроб на детето со два различни сирупи. Ако има температура давај и електролитен раствор и тоа помага во одржување на хидрираност и генерално му помага да се избори со вирусот. Не знам каде си ама кај нас Алвоген ОРС има најубав вкус. исто така и оаа супа со петел на Подравка е прилично добра за рехидратација и помага при температура.

На Annath и Anturium им се допаѓа ова.
  15. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.966
    Допаѓања:
    6.238
    Фала ти многу на споделеното искуство мила. Вчера му правеа ехо на срце, стомак, гради и грб, па ич не прашав дали од таа причина го гледаа. Утре сме на контрола па ќе прашам за сите тие испитувања дали да ги направиме. Тука не малтретираат толку дете ако не покаже симптом на било што од тоа, затоа ми рекоа секоја минимална промена одма да ја пријавам. На 3 часа качуваше до вчера, денес качува на 5-6 часа до 39.5, се надевам поминува. Е сега друг проблем, има мноогу жолт секрет и како затнат е едвај дише, па не може да спие. Ќе одам сега да земам некој по ефикасни капки за нос, овие што ги имам не му помагаат баш.
    Крвна слика за сега е ок, вчера рекоа малку покачено црп има само. Утре ќе проверат пак да не се има нешто променето

Само кога има темп е омалаксан многу и кенкав, вака кога ќе спушти весел е си игра и се смее. Супа пробувам ама не сака да јаде, електролити давам си ги пие и вода пие среќа доволно. Од синоќе давам само Ибупрофен зашто почна на 5-6 часа да качува па издржуваме до следна доза. Мислам дека има подобрување. Фала ти многу :l:

На Annath и JoyJoy им се допаѓа ова.
  16. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    9.037
    Нема проблем, тука сме за да помогнеме:hug:

Што се однесува до набројаните испитувања добро постапиле, го снимале бидејќи сакале да видат да не е негде присутен адено вирусот, зошто може сегде да се пренесе, во цел организам. :(
    Добро беше ехото така?

Чисто и мокрача можеш да провериш и РТГ на бели дробови. И мене истото ми го кажуваа, да ги следам сите промени кај детето, внимавај и пролив да не има следи го тоа, тоа со мрсулите исто е од вирусот, мислам дека е респираторен и присутен е и во носот сега, следи го детенцето, моето мн. сакаше да спие тој период, и јас страшно бев испаничена поради тоа, спиеше повеќе него што беше буден.

Ако можеш инхалации за носот, спреј некој што ќе му го одзатне носот. Што и да е како нов симптом, одма пренеси на доктор. За јадење давај му да јаде тоа што му е омилено, се радував на секое залче што го јадеше син ми во тој период, ако ти се верува, зошто едвај се натерувавме да касне нешто, 1 месец бевме хаос.

Совет+ кога ќе оздравете од вирусов, обратете внимание на имунитетот, поточно да јаде здрава храна многу повеќе, исто така нас ни дадоа Изопринозим сируп за инфекции, и покачување на имунитетот, тој период на закрепнување бевме малку изолирани од сите, зошто имаше кревок имунитет и не смееше да се разболи повторно додека не е убаво излекуван.

Ако треба нешто слободно пиши, има цела книга да пишувам за болестите на сим ми :rofl::whew: посебно за овој адено вирусов. :l:

17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.966
    Допаѓања:
    6.238
    Фала ти премногу, ми олеснуваш што знам дека има со кој да се консултирај за вирусот на наш јазик, ќе ти пишам секако ако има нешто да знаеш.
    Мокрача вчера проверија ок беше, ехото исто беше супер. Шо знам не е толку поспан, со ротата спиеше многу повеќе. Сега само температура кога има му се спие и омалаксан е, вака измеѓу е весел. Денес е многу подобар, температура само 2 пати качи ама брзо ја спушти, само носот го мачи сега.
    Е тоа со чувањето дома кај нас е неизводливо. Не знам дали си ме читала скоро пишував за боледувањата тука. Утре останува мајка ми со него, во среда мм, и се надевам од четврток ќе е добар за градинка. Мирна сум за храната зашто таму ептен здрава храна имаат, а и дома најчесто е на многу здрава храна т.с вечера, само се надевам дека апетитот скоро ќе му се врати, сега воопшто не јаде :( Почнав и витамин ц да давам од денес белки ќе го крене малку.
    Можам да замислам колку ти било тешко што тоа траело цел месец. Многу се мачни овие периоди, искрено се надевам дека наскоро ќе завршат. И јас и мм сме и психички и физички преморени. А и син ми е ептен без снага веќе, 2 месеци со вируси постојано, се изнамачи душа :(

На Mother of 2boys и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  18. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    9.037
    Се те разбирам верувај, и искрено подобро од нас помонувате, ние бевме многу полошо од вас... :hug::l:
    Ама помина и тоа, колку имам исчитано за тој адено вирус, и тоа во болница...
    Тука сум јас слободно пиши, а за боледувањето те читав, само што не знам колку ќе е добро да го изложиш во потенцијални зарази, за кратко време на кревок организам уште многу бактерии може да закачи, ама што кога немаш други услови, тоа е.
    За апетит ќе даваш нешто, за почеток давај храна што ја сака, чисто да почне да јаде и да се врати во нормала.

19. Temena

Temena Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2021
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    15
    Мајки денес ни дадоа амоксиклав.прв пат пиеме антибиотик и не можам да го дешифрирам дозирањево. Инаку сме 2 и 3 месеци и 13кг.
    Ај хелп за дозирање

Прикачени фајлови:

20. КикиМаус

КикиМаус Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    2.148
    Допаѓања:
    17.728
    Мене ми личи на 12h по 2ml
    Види во упатството пишува според килажа