Да не чистам наназад...колку млмсе дава парацетамол и блокмакс на 15-16 кг? Ќерка ми имаше 38 темп и главоболка и и дадов 7.5 ми парацетамол. По два часа пак почна да крева и да се жали на главоболка. Истуширана и намачкана со алкохол има 37.8. Треба да чекам до 10.30 за нова доза. 4 години има.
Ако се жали дека и е мачно на 4 дати можеш да комбинираш бруфен со парацетамол. Ќерка ми има 3г 15кг и и давам далерон(парацетамол) 5мл а бруфен (неофен) исто така 5мл само ако има над 39.5 давам 6мл од неофенот.
Јас како што знам 10мл на таа килажа, имам давано и пола апче парацетамол (250мг му доаѓа), а во 5мл има 120 милиграми
Парацетамол се дава пола мл од килажа +1. Значи на 16 кила се дава 9мл. Бруфен се дава пола од килажа, значи на 16кг, 8мл. @MikicaBt малку даваш затоа ти качува. 9мл треба.
Да, ама тоа е максималната доза. Се почнува со минимална, на пр 5 мл, и доколку за еден час не почне да паѓа се дава уште пола доза, па уште ако има потреба и пола доза. Вкупно му дадоа 10 мл, ама не му паѓаше температура никако. Ние бевме во болница и така му даваа, ама нели под надзор, и максимална доза, дома ако спушта со минимална нема потреба од максималната доза
Најправилно е после 72 саати откако ќе качи прв пат да се направи крвна слика. Освен нели во одредени ситуации кога детето има пример силни болки и сл., па се прави веднаш за да се види да не е бактерија.
Какви проливи ? Пролив е ако има повеќе телни столици во еден сат или на мн кратко растојание. Се дава пробиотик, течности диетална исхрана.
Јас избрзав и проверив одма,затоа сега имам мисла за намаленото железо и покачените неутрофили. Никогаш немал слабо железо да напоменам.
Мислам дека е исто, блокмакс има активна состојка ибупрофен и е исто на повеќето сирупи како бруфен и други од различни производители. На 5 мл од сирупот има 100 мг ибупрофен. Нормално дека треба да се гледа и килажата на детето, а не само возраста, па така е и полесно да пресметате колку мл точно им треба.
Дали сте имале ситуација дете да качи температура само еднаш (39), да ја симне со сируп и повеќе да не качи пак? Да му правам крвна слика или не и дали да го пуштам во градинка утре? Нема никакви други симптоми инаку.
Син ми,во саботата стана со температура 38.1,ја спушти без сируп цел ден имаше 37 со нешто вечерта 36.9. Грло и плуќа чисти,избрзав со крвна слика провериме испадна слабо железо благо покачени неутрофили и леукоцити. Од што беше не знам и јас....