ка нас по 1 ден траеше. 1 ден големиот и додека не крена 39 не се опорави. Од 39 спушти со бруфен и не Прикрена. А пред тоа на 4-5 сати креваше. Иста бев и јас. Една ден со врв на пикот 39 температура. Третиот ден малото (кое е склоно на фаќње конвулзии) кога достига 39 не крена веќе. Не знам каков вирус беше ама мене се ми се собра и ми беше прилично мачно. Фала богу што со по 1 ден поминавме.
Пред некој месец забележав кај малата едно израсточе до брадавичката, ја прашав тогаш др, кажа ќе следиме, може ќе се повлече. Сега пак ја однесов да го види, вика ова личи на полип, мала е уште, 17 месеци, ќе видиме понатака со кожниве доктори дали ќе се нафатат да го горат, со оглед на тоа што и е на градата. Дали има некоја со слична ситуација или да знае што не очекува? Почнав да се вадам од памет.
Што давате за длабока кашлица и температура што нејќе 24 ч. да се симнува под 37.5 со блокмакс? АТБ си доби ама да не не е доволно се плашам, склона е на бронхити а докторката ми се виде некако нервозна што сме ошле и сум на дума сега- 5 години инаку
Чим има антибиотик мора да почекаш да делува. Од третиот ден ќе биде подобро. Ако со блокмакс не симнува скроз, значи дека качува висока температура (да не е сирупот можеби би имало 40 степена, па логички од 40 не може да спушти до 36..
Не знам колку време пред појава е заразен стомачниот,ама нас не покоси. Од малото почна, 7-8 луѓе не помина. Кој со повраќање,кој со тт,кој пролив,кој болки во желудник. Едвај на нозе застанав јас.
Де не има некој вирус со тт само? Ќерка ми од синоќе е со тт највеќе качи 38.6. Сега 37.6 имаше друго ништо нема, не кашла, не и тече носот.
Мајки малото е 21 месец, секоја вечер еднаш до два пати се буди со плачење, и станува плаче, не сака ништо, ниту спие ниту е буден, не сака ни во раце, буквално се издига и вришти,како тантрум, и тоа трае по 1 саат некогаш а може и повеќе, му давам чајче, вода, го мијам, палиме светло да се разбуди, и бара телефон или тв што не му давам нормално ама еве вчера ми се смачи и маж ми му пушти да гледаат слики на телефонот и се смири како бубаче,исто пред неколку вечери му пуштив пикабу зашто бев пред нервен слом и пак мир, погледа 10 мин и заспа. Преку ден цела ден е активен , има една дремка по 1 саат, телефон и тв не гледа, ако седне до брат му на кратко гледа тоа брат му што игра некоја игра или што гледа на телефонот нешто на јутуб кидс, ама наменски да седи и да гледа не сум му пуштила па да речам зависен е, и на големото му давам по многу малце да користи телефон, не делува болен, јаде нормално, весел е, ама навечер кога ке дојде време за спиење збеснува. и многу касно седи, до 10.30-11 не заспива, тогаш изведува, глуми, трча, абе неможам да го смирам, ниту со затемнето, со ништо, весел е и лудува на најјако,глуми се закача, големото кое најкасно до 10 заспива ако спие го буди, го чепка или го бацува или го тепа, абе од ништо не разбира, ако го скарам уште ни се смее, и кога конечно ке заспие и после 1 саат се буди со плачење, и станува одма, оди, паѓа, вришти, ме тепа абе лудило да фати човек. и многу го касаат комарци , цели ножиња му се како сипаници да има, па ги чеша, се гребе, со 300 чуда го мачкам и пак го јадат.
Еве со вирус сме, направивме крвна слика со црп 24 сепак према другите параметри изгледа вирусно, нормално е црп малце да покачи и да е вирусно? Други симптоми слаба кашлица, малце ја има гледам ко ќе се закашла како шлајм, на гради е чисто, само во носето ко да е инфекцијата. Кога се работи за носе некако тешко оди да го исчистиме како шо треба, тргам со пумпица а и тој ако може да издува нешто но сепак ко да го немаме најдено идеалниот препарат за нос, да се исчисти убаво се внатре шо е наталожено. Имаме пробано повеќе од оперил, септа назал,синомарин, грип вис, диво оригано, мералис, се разбира не давам од сите, но и друг пат кога е настинат имам давано значи од овие, ептен да е затнат оперил и септа назал, едно одбирам, исто зедовме и како со морска сол шо се става во носе, но немавме убо искуство шо детево го голта не го прочистува. Затоа барам нешто поефикасно да може да се користи и да се забележат резултати и синусите да се исчистат, пошто гледам внатре е во синусите инфекцијата, ако може да ми препорачате од тука или да земам од Грција, само да е ефикасно. Дали имате убаво искуство со ацидосалис слушам е многу добро за некои деца. Дали да применам капење со морска сол да ставам во водата ако има подобрување. Денес температура стаса до 39,3 одвај ја намаливме си седи на 38сега. Многу често настинки, на секое, два дена во градинка и одма се прифаќа, дури во зимата многу поретко беше сега како се засили насекое, демек лето и со ова климиве дома не се седи од жешко ја пуштам но ете мислам и од тоа дека се развива некоја инфекција во носот, ќе се испоти ќе го слечам, ќе го исушам, не го шлакам секој ден во вода да не се настини, пазам на јадењето пијање, витамини редовно си зема, сепак е многу нежен. Кога ќе стекнеме подобар имунитет не знам.
Сменете ја рутината за спијање, излезете надвор нека вечера нека се истрча пример кај 19ч. до 20.30 дојдете дома искапи го, приготви го за спијање , млекцето и може да пуштиш малце приспивни песнички само не да гледа нека слуша, имаше едни и како бувчиња мечиња шо се пуштаат за музика, побарај по продавнициве, како за заспивање шо се, или можеш да му купиш меченце некое за да си го гушка. Кај шо е искасано земи препарат за после убоди оти го чеша и не може да заспие, на прозорците обавезно комарници а за надвор со стикче против инсекти. Навечер нека биде мирно, да не се расонува. Практикувај вакви рутини секој ден пред спијање и ќе се навикни да си сврзува сон без да станува, да не му е жешко ќе спие? Мислам дека преку д н малце ти спие, моето спијаше подолго 2,5часа преку ден, но да заспие порано 12,30 13часот. Навечер избегнувај да даваш блага храна, сокчиња, овошки се шо содржи шеќер. Може евентуално само млекце малце за да заспие.
Секој ден го шетам со деца да си игра од 7 до 8.30 или 9.00,доѓаме ги туширам, вечераат, големото заспива малото тогаш е како бркнато во штек, намалуваме светла, ладно да е, и сл. Млеко не пие ниту му давам заради анемија, ретко знам да дадам чоколино или бисквити со млеко, обично јаде каша овошје со житарки.Играчки има куп, ги гушка па ги фрла, го гали па го боксира. Му пуштам звуци од мојот телефон и тоа нема некое фајде големо. И откако ке заспие после сат или саатипол станува со плачење и тантрум на најјако. За комарци го мачкам пред излегување и навечер го мачкам и со синопен и со млеко за тело, го масира, сто ладила му правиме, и пак не погодено.
Читав баш за дете за вечера најдобро било зеленчук пред спијање, ретко млечна каша само со јаболче и житарки од другиве овошја не знам друго да е подобро за навечер. Во бисквитите и чоколина има шеќери. Сега има избор секаков зеленчук можеш тиквици како компирчиња направени, домати, пиперки црн домат сирење, кисело млеко и јогурт. Шпагети со зеленчук. Маслинки, супа, можеш да даваш. Палента со јогурт итн. Па и да дадеш од време на време бисквити не е страшно но да не е секојдневно. Порано вечерате да не е многу доцна. Можеш да пробаш со сликовници за навечер да смените нешто за да заспие полесно. А и од жешкото тешко се спие, ние не можиме да спиеме па не децава. Ќе се среди ко ќе се нормализира времето.
Како можам да комбинирам далерон со бруфен? Може на 4 часа? Крева температура до 39,9 , спушта до 38 макс. Ѓоа вирусно беше, црвено грло, докторов ми препиша антибиотик. Не знам што да правам. Црп е 7,9 , едино се покачени неутрофили, според него ова е доволно за антибиотик. Мк сме на посета, во местово нема баш саглам доктори, а и викенд иде. Прв пат крева толку висока температура.