@Lavender13 na 4 casa brufen -daleron. Prvin edniot pa drugiot Davaj tecnosti so lazicka so spric nezn.golemina na dete tushiraj i ladni oblogi alkohol so voda i.t.n. Ako e ks za antibiotik vmetni antibiotik P.s. i nas ne fati nekoj virus od utrovo 38 pa na 8 saati ete krena 39.4 do koga ke trae da vidime drugo e se ok vesela jade na crveno grlo samo koga ke ja krene tt e raznezneta. Kako demek leto e ....
Многу ретко на четири часа ептен да не спушта, почесто на 6 до 7часа комбинираме едно па друго, ама кога крева на 38,5 мора да му дајме само прашај си на доктор по колку да се дава спрема килажа, ние не даваме како шо пишува на пакувањето туку како шо ни кажува педијатар. Тие дози не на секој делуваат, пример давам 9мл парацетамол а 7,5 мк бруфен за 15,5 кила, вака рече докторката. Еве сме со 24 црп денес не е за антибиотик и да почекаме се до понеделник за контрола. Ако и понеделник сабајле крени темп да се вратиме на контрола, вирусно е мислам дека и 7,5 е мало потркревање на црп што не се дава антибиотик него се следи ако не му помини пак ќе направите крвна слика. И вирусот го покачува црп.
Вака си јаде и пие нормално. Ама еве дадов далерон во 19 на 39,7, спадна до 37,7, весел беше играше пееше, и веќе во 21:30 се пикна во мене и измерив 38,6. Да беше расположен како претходно нема да ме загрижеше толку 38,6, ама легна да спие и само јачка, како стенкање. Го ладам со крпа. Доза давам според упатството, за далерон беше 5мл од 1-2 години,а бруфенот мислам дека беше 2.5мл според килажа. Има околу 11 кг. Не знам, ептен сум на мисла дали да дадам антибиотик. Се консултирав и со докторот од горе, тој вика на оваа кс јас не би дал антибиотик, они воглавном испитуваат само црп како индикација за антибиотик, а црп-то е ниско. Прв пат е со вака висока температура, на сто ума сум што да правам.
И вирус дава висока температура, од искуство ти кажувам само да гледаме да е дадено над 38,5 јас преѓе малце го заборави дека по доктори ваму таму по жешкото дури стигнавме и крена 39,4 одвај намали на 38. Исто мислам не е за антибиотик ако ништо друго почекај не давај може ќе помине, па пон појди, како мислиш ти така но појди си кај друг педијатар пак ќе му напрај крв слика понеделник, оти ако е вирус ни антибиотик не помага само ќе му се намали имунитетот.
И вирус дава висока температура. Моиве пред некоја недела беа со 39.4 и за среќа им траеше само 2 дена. Таков бил вирусот... Јас сум тип што не трча одма на лекар. И онака крвната слика направена пред барем 48 часа за мене е џабе направена. Бидејќи симнаа по 2 дена, не ни ги однесов на лекар. Ако нема други индикации, нека не ве плаши температурата. Инаку во вашиот случај ниту јас не би дала антибиотик.
Кај матичен лекар најчесто се прави, ама мислам дека немаат сите. Сама не сум купувала. Брис направете ако се сомневаш на стрептокока, денес работат лабораториите, во понеделник ќе има резултати.
Ќерка ми нема некои видливи симптоми, ама јас имам, не знам дали би покажало и кај неа ако има? Спиеме заедно и сме лепенки, чисто се сомневам дека нема да фати…
Не мора да значи дека ќе покаже, зависи од имунитетот. Стрептококата често знае колонии да направи во нишите н крајниците и да седи мирна. При пад на имунитет се активира. Само со брис, и тоа убаво земен брис би се докажало.
Исто беше и син ми пред месец дена. Ниско црп, а качуваше висока температура, до 39.3-4 одеше. Ќе ја симнуваш температурата и тоа е. Повеќе од три дена не би требало да го држи. Матичната на моето не ни му прави кс додека има температура. Повеќе од три дена до сега не го држело, тогаш проверуваме за да се види што е. Не знам од кога качува ама не мораш да брзаш со антибиотикот. И вирусите знаат да дадат ептен висока температура, а антибиотик не се пие за вирус.
Фала за искуството. Ние направивме кс на 12 часа по кревање на темп, така кажа докторот. Не сум дала сеуште антибиотик, денес со температурата е подобар, ама изгледа грлото го боли многу.
Majki pri slekyvanje na bodi no nemirno mu se raskravi muceto resickata pomegu kecovite se rasplakavme no se smiri i jades I lubenica I smokcinja Dali ima prostor za panika I Dali da stavam nesto sekako I dok ke konsultiram Iskreno Jas poke ispaniciv
Не знам зошто така бараат некои доктори да се прави кс, сликата не е баш најверодостојна. Температурата би требало да се стабилизира за најмногу три дена ако е вирусно. За грлото немам искуство. Му го прегледаа ли, црвено ли беше?
Кажа докторот дека е црвено бајаги. Не знам стварно што да правам, за второ мислење баш и немам некој избор, мора да патувам. Немам верба во докторов ама тој е единствен во градот. Нема детско одделение па да одам некој да го прегледа. Денес крева до 38,5 ама грлото го боли многу. Спиеше три пати досега, и од секое спиење се буди со вриштење, па ми треба пола час да го смирам. Прва посериозна настинка ни е ова, не знам што е нормално што не.
На ќерка ми за црвено грло со температура и препишаа антибиотик....неа често и е црвено грлото ама не секогаш крева температура..ама штом крени и препишува.
Биотек и Авицена имаат брзи тестови што покажуваат само стрептокока. Околу 400 денари беа зимоска. За обичен брис се чека 48 саати. Иако ако нема симптоми нема потреба од тест. @Lavender13 ако ти е мисла повтори пак крвна слика. Ако е ЦРП високо и гранулоцити високи дај антибиотик зашто ако ептен го боли грлото може и да е бактерија. И тоа со мешање антипиретици не е препорачливо да се прави често. Барем мене така матичната ми има кажано. И се прави ако ептен не може да се контролира температурата со ниту еден антипиретик поединечно. Почнуваш со парацетамол. Ако крева на помалку од 4 саати даваш ибупрофен (тој е појак) Ако со тоа спушти и ја држи повеќе од 4 саати спуштена (под 38.5) продолжуваш само со него. Не ги мешаш. Ако не се спушта или брзо се качува тогаш се мешаат. Се надевам брзо ќе помине.
Сигурно за тоа е даден антибиотикот. На мало дете и нема баш како да му помогнеш за воспалено грло, ако е многу воспалено можеби и од тоа качува. Знам дека си збунета и се преиспитуваш по сто пати, ама ако немаш простор за второ мислење, ѕирни му го сама грлото и ако е баш баш цевено и со бели точки почни си со антибиотикот.