Мислам дека проблемот е што малку ти спие и станува хиперактивен од премор. Еден саат во ден и легнување после 9 не е баш идеално заспивање. Знам дека е топло за порано да ги шеташ, ама шетајте сабајле, легни го накај 8-8:30 најдоцна. Моево кога е преморено и кога ќе заспие многу касно, цела ноќе се буди со вриштење, не спие мирно и станува рано сабајле со плачење. Ете денес бевме на гости и за кратко му се помести ноќната рутина ама џабе што е кратко он веќе се расони и не можев до 11 да го заспијам(заспива во 8:30) побудале низ дома, на крај со плачење и тепање по мене заспа, ете до сега се разбуди 4 пати и никако не зацврстува, јас веќе не можам ни да заспијам сто пати ме разбуди. Евентуално можеш да провериш да не го боли нешто, а и од комарците дефинитивно се буди, пошто знам по моево кога е многу искасан се нервира и плаче. Ама дефинитивно кога има добра дремка и заспива на време и не е преморен, спие како бајче.
Давав како што пишувам на самото упатство. На далеронот нема килажа, има само возраст и за 1-2 год пишува 5мл. И за бруфенот за 11кг пишува 2.5 мл. Како ги пресметувате вие? Видов, има точно три мали бели точки на левата страна. Десната е чиста. Црвена, но чиста. Не можев да контролирам само со еден антипиретик, креваше буквално три часа после дозата. Не се водам толку според бројката на термометарот, колку по расположението негово. Ама веќе клапнуваше и тој, немаше теоретска шанса да изминат 8 часа. На кс од петокот црп беше 7, гранулоцити не испитавме. Неутрофилите беа покачени.
Касно е во 8 и 30 да се пребирате. Со толку малку сон јас во 19 часот веќе би почнала со рутина. Мојот кога оди во градинка спие само саат ипол преку ден и вечер во 8 е заспан. Ако го заспивам покасно прави вака од премореност. Помести заспивање за порано, преморен е затоа така прави
Проблемот и е кратката дремка, не времето на ноќно заспивање. Моето има подместено време за заспивање навечер ради летово. Заспиваше во 9-9 ипол, сега заспива во 10 ипол, некогаш и 11. Си има две солидни дремки преку ден и немаме никаков проблем со ноќниот сон. Спие мирно и станува еднаш, преку сила два пати за да цица и одма презаспива. 99% заспива лесно и се буди расположен.
По килажа се гледаат и двете зошто има бебе од 11кг и дете 2г. ао 12кг. Парацетамол се дава килажа / 2 + 1мл. Бруфен килажа на пола. 10кг/2 = 5мл
Ако има бели точки дај му антибиотик, ако е само црвено може и од настинка да се биди, ама бели наслаги може да е ангина, тоа само со антибиотици поминува.
Кај малата е црна и боровинки кога јаде тоа е нормално не се грижи ама ако те загрижуват за да си мирна кога ке одите на контрола прашај си, иначе мене мајка ми секогаш ме прашуват дека јас сум слабокрвна и примам терапија дали ми е црна столицата ако била црна делувало сега не знам колку е тоа точно
Фала. Зошто овие мерки не ги пишува на упатствата? Јас секогаш се водам по упатството, испаѓа дека цело време сум давала помала доза.
Лек за температура да го пишам оти јас го применив и еве сношти конечно си е сосема на 36.5, па сакав тука да го видите и да ви се најди Земате сало се мие и меша со рака или лажица дрвена во неколку води Пример 5лажици сало и мешано со вода и оставате да отстои во фрижидер да се здрви, потоа истото во неколку води така да се измие.Водата ја турате. Потоа додавате две чашиња ракиени киселина винска, сода бикарбона 5лажички и две чашиња ракија, се меша и да отстои преку ноќ. И ќе го измасирајте на грбче, на гради, на стомаче и на крајници, нозе, раце. Облечете го и ќе испоти уште на 30 мин ќе се намали температурата. Може и повеќе пати да се применува со цел да има поголемо дејство.
Не знам. Јас имам баш големи деца и висина и тежина. Со големиот завршив на детска зошто не му се спушташе температурата, и таму дознав дека ни пола од дозата не сум давала.
Едно прашање. 2 години е малата, од сабајлево под левото оче има изразено црвенило, само под левото. Се чешка од време на време, не се удрила никаде. Се избезумив, пишав на матичната, на дерматолог, никој нема да врати што да и ставам?
На мојата под двете очи и беше така,црвено,ја чешаше мн и потечено. И се јавив на матичната сируп за алергија и даде веднаш се смири.
Дали матични можат да дадат упат за брисеви од нос и грло, за црп знам дека не ми дала никогаш, а ова искрено не ми се плаќа ако следува, и за каде можат да дадат? Кај др Драгана Емел Марковска сме, Мвр, Скопје
За брисеви да, за црп не. Две деца имам, брисеви секогаш со упат сум им зимала, а за црп ми лепат ливче на упатот за крвната слика дека треба и тоа. До 1 година е бесплатно, па за бебето сега последно кога му правев кс со црп и брисеви, платив само црп. Над 1 год има некоја партиципација, ама секако пак е поефтино со упат.
Пролече, Институт за јавно здравје и микро на клиника и евентуално Биотек ако не им е поминат лимитот во месецот на брисеви под фонд.
Преку цел ден земаат во Биотек, ама на крај на месец кај нив тешко да најдеш термин за со упат за грло/нос. Останативе обично посабајле земаат примероци, ама не сме биле оддамна, така да прашај си најдобро.
Мамички здраво,дали има некој вирус со дијареа малово ми е 3 години веќе 4ти ден е со дијареа,што давате освен пробиотик и електролити?
Консултирај се со матичен ако има чести столици, да пие Ентерофурил сирупче, ако не помага пробиотикот и електролотите.