Денеска ми стигна резултатот од уринокултура,детево ја има бактеријата дали некоја мајка се соочила со оваа бактерија? Кој биле симптомите? Терапија амоксиклав ми дадоја да пие. Сега крена тт,дали од бактеријата или вирус незнам
Здраво на сите, ако може да ми предложите добар пулмолог, детево има кашлица месец ипол инхалирано е со пулмикорд 2 ипол недели, атровент 5 дена, сега пие аериус и калменте шприцам во нос беше и на 3 аспирации. Кашла зрело се слуша дека има секрет, правевме брисови и на обични и необични бактерии, крвната слика му е супер. Он кашла кога прекинав со инхалациите почнуваше суво да кашла како да се гуши. Ако имате искуство со вакво нешто пишете. Фала ви
Заборавив да пишам дека сме година и 5 месеци. Дали ќе ми треба упат за кај докторката или можам да закажам така?
Матичната нека ви закаже. Иначе и да одиш во Систина ако почнете сите испитувања да ги правите и прегледи ќе ве кошта ѓавол ипол. Вака под фонд некоја минимална сума. Ако е година ипол си знае докторката што да прави она е пулмиалерголог од Козле.
Здраво мила,јас лани го имав истиот проблем со ќерка ми дијареа 12 дена ништо не ми помогна освен орс шумливи тие се како инфузија и на прво место го ставам пробиотикот на NBL .
Осип позади уши, грб и на гради само на шарлах може да асоцира? Првично мислев алергиско е оти вчера првпат плазма дадов, а завчера Монте пудинг 3-4 лажички. Докторот спомена потсеќа осипот многу на стрептокока не знам каква, вели ама треба и да е многу поизразит, црвен, и претежно на гради. Брис ќе земеме оти и грлото е црвено. Како минуваше денот на грбот намалуваше, на гради, стомак, слепоочници, препони се ширеше. Не е драматично тешко се доловува на камера, ама постои, таму е дефинитивно. Може нешто друго да е освен шарлах? За утеха ова. Со препорака сме и да припазуваме на исхрана.
Дали некој се соочил со ваков осип кај дете? Ако може убаво да се види од сликите. И двете деца имаат на трупот, на бутовите, рацете и малку на нозете, воглавно секаде имаат. Им дадов лоратадин, утре секако ќе ги носам на доктор. Да напоменам дека овие денови се бањаа во базен дома, од храна мислам дека не е.
Ќерка ми има сличен осип откако почна топлото. Атопична кожа има, се чеша и уште толку се воспалува. Ја мачкам со еуцерин атопиконтрол и е многу подобро.
Денес прв пат приметив. До сега ништо вакво немале. Чудно ми е што и кај двете се појави во исто време
Од тоа што прочитав шарлах прво почнува со висока температура и болно грло па тек после тоа избива осип. Плазмата освен што содржи мед (ако не ти е воведен) нема ништо друго алергено, монтето освен млечни нема исто друго специфично. Можно е да е стрептокока ако бил во контакт. Проверете си брисеви па ќе знаеш. Побрзо да помине.
Од што може да се појави овој осип? Синоќа се појавија за кратко ги снема,пие антибиотик амоциклав поради гној на ангина и бактерија во урина. Прашано доктор поделени се мислењата двајца викаат продолжи со атб.еден вика смени го сабајле дадов после саат време како пак да му се појави,превентивно дадов аериус. Матичниот вика давај уште вечер ако појави ќе смениме сируп. Прв пат пие амоциклав, претходно има пиено трицеф и цефалексин немал реакција никаква. Не знам што да правам се ми врти низ глава дали да продолжам дали да допрам. Ваше мислење околу осипот ако може да споделите дали сте имале слична состојба? Секако повторно ќе се консултирам со доктор.
Јас начисто заборавив дека во Монте има лешник, а јас лешник не сум вовела. Додуша ниедна јатка не сум. Може прерано олабавив со давање нови намирници. Ама да било алергиско, немаше ли да намали, а не да се зголеми осипот макар и со една доза Лоратадин? По сѐ изгледа шарлах ќе испадне, чекам антибиограм да излезе за сигурно. Оспен најмногу вршел работа ама никаде не можам да го најдам, со месеци бил дефицит и во Србија тешко се наоѓал. Која замена ја даваат, знае некоја?
Моето кога имаше шарлах не му изолираа стрептокока на брис. И докторката рече дека често се случувало да не се изолира, особено кај дете со крипти во крајниците како на моето. 2 пати имаше во размак од 1 месец. Имаше температура прво потоа осип црвенило и на лице и на тело. Првиот пат почна на стапалцата и дланките па се рашири.
Кај моево најмногу што измерив овие два дена, со бесконтактен беше 37.2 и тоа откако се појави осипот. Не знам ни дали да го рачунам тоа за покачена тт, ама ми изгледа дека ќе тргни работата... Колку време траеше лекувањето отприлика кај вас? Ви појачаа витамини за имунитет? Фала ти што сподели искуство.
Таква екстремна реакција како што опишуваш не верувам да е од лешникот, особено што е во трагови и он примил мнооогу малку. Освен да е екстремно алергичен на лешник што не верувам. Треба да си ги воведеш јатките, голем е веќе. Има многу бенефити од нивното консумирање.
Ај и ние со стомачниве. Има пролив и тт скоро 4 дена, денес однесов фецес за испитување, а на кс црп 16.3 и хематокрит покачен 44.9 (референтна вредност на хематокритот е 31.0-43.0) другото е се во нормала. Дехидрирана ли е? Давам и пробиотик и електролити, божем пие течности ама не знам стварно. Да не треба инфузија да прими? Чекам и д-р да ми пише ама ме фаќа страв. И не знам дали е вирус или некоја бактерија. Се жали и на болки во стомаче.