Мајки како се справувате со висока температура која се качува на 4 часа? И до 40 се качува. Малата е 4 години и од синоќа повраќа, има пролив и висока темп. Повраќањето го снема, проливот намали но температурата ме загрижува. На лекар ни дадоа антибиотик тримоксазол, пробиотик, наусолвит и електролити. Ме фаќа паника за температурата. Која ја нема весела е но сака да лежи...
Врз основа на што ви дале антибиотик? Ако е во прашање стомачен вирус, повеќе штета од корист ќе имате со антибиотикот....
Чудно за антибиотиков стварно а вирусов беснее, истите симптоми ги имаше близок, околу 3 дена го држеше
Мајки детето ми е 2г и 8 месеци од ноќеска почна да качува температура. Сабајле беше 38.5 и му дадов сируп Парацетамол ќе спушти и после 2-3 часа почнува пак да качува. Го туширам со млака вода, ставам чорапчиња со разреден оцет. Што друго смејам? Не сме во Мк. Дали смејам на 4-6 часа ако качи пак да му дадам Парацетамол?
Комбинирам парацетамол и бруфен наизменично на 4 часа. Само да се проверат максималните дози кои смеат да се дадат на 24 часа и да се дава според возраст/килажа. Парацетамолот на 6 часа смее. Кај нас стомачниот испадна салмонела.
Можи од повраќањете да се вцрви грлото, а крвна слика да си направиш со црп?пошо кај стомачен вирус има уште со антибиотик да се труе, не давај без крвна слика. Кој е докторов под итно да се смени за стомачен антибиотик...од повраќање се надразнува грлото, дури и носот се растекува. И температурата е од вирусот.
I nas isti antibiotik ni dadoja za stomacen prasav dvajca doktori vikaa ovoj antibiotik e i za stonacen virus
Ако е бактериска цревна инфекција тогаш се лечи со антибиотик и јас имам пиено тримоксазол во комбинација со фурал ама како што напоменав за бактериска цревна инфекција (потврдена со крвна слика). Прв пат слушам антибиотик да се дава за стомачен вирус,како и да е со лесно нека мине.
Со лесно да мине, шо ви даде сега да пие, каков антибиотик? Не се плаши за високата температура, така телото се бори. Систем нека и стават за да се освежи.