Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Za afti najdi crna crnica, bas Sega im e se ona, da aj i da gi jadi, i gmeci nekolku crnici i so sokot premackuvaj na aftata, odma gi susi

2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    и јас, и винската киселина не ја разредувам. Некогаш ставам и ракија на грло т.е во врат ако е грлото ептен воспалено и многу помага ама ова со ракијата не на мали деца.

3. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.597
    Допаѓања:
    17.528
    Дали некој имал искуство со уртикарија кај дете?

4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.112
    Допаѓања:
    124.341
    Да. Му траеше месец дена. Правевме алерго тестови, не покажа ништо, беше на диета и цел месец на авил сируп и биогаја. Дерматологот препиша на вирус. Правеше и брис нос грло.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.597
    Допаѓања:
    17.528
    Кај нас се појави осип вчера ама беше во пределот баш кај што ссе налепниците на пелената па си препишав на тоа.Денес почна сее повеќе и повеќе да се осипува.Дур дојде мм страшно стана.Детето мислам се изобличи и фаца и тело.Направивме кс и црп се е ок значи вирусно бактериски не би требало да е.Ни дадоа зиртек.И ми рекоа да го пазам цела вечер да не дојде до гушење.Докторката е скоро сигурна дека е алергиска реакција од храна.Јас не се сеќавам нешто ново да вкусил.Друго што ми мати памет ммр ја прими пред 9 дена ама викаат нема везе со вакцината.Сега ќе пратиме како ќе биде па нахнадно алер.тестови.Искрено денес ме исплаши многу.И незнам на што да обрнам внимание. Инаку од осипот нема ништо како воопшто да не се случило.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.173
    Допаѓања:
    107.268
    E како нема врска, еден од симптомите што се појавува е баш осип. И тоа ситен осип сличен на морбили дури зошто за тоа баш и се бори нели вакцината.

7. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.597
    Допаѓања:
    17.528
    Не е ситен баш е крупен осип,како допрено на коприва па и бетер.

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.173
    Допаѓања:
    107.268
    Ако е како од коприва тогаш е уртикарија, така ми има објаснето мене педијатар, ситен осип е од храна или рекација од лек (вакцина), презагревање и слично, крупен осип како од коприва изгорено е од реакција од детергент, полазано или уртикарија од непознат сторител (ова јас се зезав за внука една, никако не открија од што и е па го нарековме од непознат сторител) Нормално дека има исклучоци, таман работа. Кај нас се покажало вака.

На tina2018 и Autumn_ им се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.496
    Допаѓања:
    139.183
    Малата ми беше со температура, без други симптоми, па си се спремивме со далерон, блок макс, елњктолити, линекси...и еден орс на хип. Демек ако е стомачен вирус. Ама излезе дека не е, а она вчера го виде у фриж сокчето и го побара и многу и се бендиса ( грдо е, ама ете...).

Прашањата ми е дали може онака са се пие сокчето и има ли штета?

10. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.294
    Допаѓања:
    182.487
    Нема, таман ќе се освежи од температурата што ја имала.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.173
    Допаѓања:
    107.268
    Јас знам во лето понекогаш онака да дадам електролит. Пример во аптека зимам шишенце и дома ќе го оладам па го давам, онака. Од тоа нема штета, ама не секој ден да пие де. Моево да пие само нешто, па макар и електролит, и оние шумечите ги сака. Не се потресувај.

12. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.597
    Допаѓања:
    17.528
    Ја знам дека електролит не е штетен само не е пожелно често пиење ради засладувачите и боите кои ги имаат.

13. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Прoливче без други симптoми oд штo мoже дa е,и aкo не пoмине oд Линекс штo другo мoжaм дa дaдaм?

14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Компир, ориз, двопек.
    Чај од кора од калинка.
    Може да и е од топлото или стомачен вирус.

На MamacitaBuena му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Правев вчера и денес утрово тест за урина на малата.Излезе дека има леукоцити .Во нокширот ја земав пробата.Не се жали на печење при мокрење.Дали е можно од контаминираноста на нокширот да покажува леукоцити во урина? Треба ли да одиме на доктор по антибиотик?
    @Annath

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.173
    Допаѓања:
    107.268
    Не би рекла дека има поврзаност со леукоцити и нокширчето, тоа обично при бактерии е проблем, ама дефинтивно пробај да се измочка во ќесичка или чашка стерилни за да провериш најточно. Ако не се жали, нема индикации немаш потреба од антибиотик, не секогаш леукоцити значат бактерии, некогаш и од тоа што не пијат вода се случува, така ми има речено мајка ми (лаборант е со 30+г искуство), мокрачата на тие брзи тестови е скоро секогаш сензитивна, затоа најарно под микроскоп ама не сите лаборатории проверуваат под микроскоп оти е подолга процедура, и они со брзи тестови детектираат промени (исто мајка ми ми го има кажано ова) Јас сум паталец со бактерии во урина и веќе знам и сама по изглед да си ја препознаам, според боја, заматеност, мирис (гадно знам) и знам кога да одам за уринокултура.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Мирис и боја нормално се прв индикатор.Нема некој невообичаен мирис.Фала за одговорот.Искуството не е за потценување:)

18. @nchy

@nchy Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    127
    Мајки едно прашање, синчето ми е со растечено носе и кашла. Минатата недела го носев на лекар не е ништо, нема на плуќа ништо, чисто е. Да чистиме нос и капки да ставаме. Е сега продолжи да си кашла и тоа навечер поинтензивно, ме интересира дали на своја рака да дадам сируп за смирување на кашлицата и кој би го препорачале. Скоро 1 год е старо бебето. Фала

19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Една недела е долг период, однеси го пак да го преслушаат и воедно ќе ти дадат терапија ако е потребна.

20. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Однеси го пак на лекар штом кашлицата не престанува да ви дадат терапија. Нас секогаш ни давале за кашлица АЦЦ сируп и ни помагал ептен. Може и за деца под годинка, само за дозата мора педијатар да каже.

На TeddyGrey и duffi им се допаѓа ова.