Za afti najdi crna crnica, bas Sega im e se ona, da aj i da gi jadi, i gmeci nekolku crnici i so sokot premackuvaj na aftata, odma gi susi
и јас, и винската киселина не ја разредувам. Некогаш ставам и ракија на грло т.е во врат ако е грлото ептен воспалено и многу помага ама ова со ракијата не на мали деца.
Да. Му траеше месец дена. Правевме алерго тестови, не покажа ништо, беше на диета и цел месец на авил сируп и биогаја. Дерматологот препиша на вирус. Правеше и брис нос грло.
Кај нас се појави осип вчера ама беше во пределот баш кај што ссе налепниците на пелената па си препишав на тоа.Денес почна сее повеќе и повеќе да се осипува.Дур дојде мм страшно стана.Детето мислам се изобличи и фаца и тело.Направивме кс и црп се е ок значи вирусно бактериски не би требало да е.Ни дадоа зиртек.И ми рекоа да го пазам цела вечер да не дојде до гушење.Докторката е скоро сигурна дека е алергиска реакција од храна.Јас не се сеќавам нешто ново да вкусил.Друго што ми мати памет ммр ја прими пред 9 дена ама викаат нема везе со вакцината.Сега ќе пратиме како ќе биде па нахнадно алер.тестови.Искрено денес ме исплаши многу.И незнам на што да обрнам внимание. Инаку од осипот нема ништо како воопшто да не се случило.
E како нема врска, еден од симптомите што се појавува е баш осип. И тоа ситен осип сличен на морбили дури зошто за тоа баш и се бори нели вакцината.
Ако е како од коприва тогаш е уртикарија, така ми има објаснето мене педијатар, ситен осип е од храна или рекација од лек (вакцина), презагревање и слично, крупен осип како од коприва изгорено е од реакција од детергент, полазано или уртикарија од непознат сторител (ова јас се зезав за внука една, никако не открија од што и е па го нарековме од непознат сторител) Нормално дека има исклучоци, таман работа. Кај нас се покажало вака.
Малата ми беше со температура, без други симптоми, па си се спремивме со далерон, блок макс, елњктолити, линекси...и еден орс на хип. Демек ако е стомачен вирус. Ама излезе дека не е, а она вчера го виде у фриж сокчето и го побара и многу и се бендиса ( грдо е, ама ете...). Прашањата ми е дали може онака са се пие сокчето и има ли штета?
Јас знам во лето понекогаш онака да дадам електролит. Пример во аптека зимам шишенце и дома ќе го оладам па го давам, онака. Од тоа нема штета, ама не секој ден да пие де. Моево да пие само нешто, па макар и електролит, и оние шумечите ги сака. Не се потресувај.
Ја знам дека електролит не е штетен само не е пожелно често пиење ради засладувачите и боите кои ги имаат.
Правев вчера и денес утрово тест за урина на малата.Излезе дека има леукоцити .Во нокширот ја земав пробата.Не се жали на печење при мокрење.Дали е можно од контаминираноста на нокширот да покажува леукоцити во урина? Треба ли да одиме на доктор по антибиотик? @Annath
Не би рекла дека има поврзаност со леукоцити и нокширчето, тоа обично при бактерии е проблем, ама дефинтивно пробај да се измочка во ќесичка или чашка стерилни за да провериш најточно. Ако не се жали, нема индикации немаш потреба од антибиотик, не секогаш леукоцити значат бактерии, некогаш и од тоа што не пијат вода се случува, така ми има речено мајка ми (лаборант е со 30+г искуство), мокрачата на тие брзи тестови е скоро секогаш сензитивна, затоа најарно под микроскоп ама не сите лаборатории проверуваат под микроскоп оти е подолга процедура, и они со брзи тестови детектираат промени (исто мајка ми ми го има кажано ова) Јас сум паталец со бактерии во урина и веќе знам и сама по изглед да си ја препознаам, според боја, заматеност, мирис (гадно знам) и знам кога да одам за уринокултура.
Мирис и боја нормално се прв индикатор.Нема некој невообичаен мирис.Фала за одговорот.Искуството не е за потценување
Мајки едно прашање, синчето ми е со растечено носе и кашла. Минатата недела го носев на лекар не е ништо, нема на плуќа ништо, чисто е. Да чистиме нос и капки да ставаме. Е сега продолжи да си кашла и тоа навечер поинтензивно, ме интересира дали на своја рака да дадам сируп за смирување на кашлицата и кој би го препорачале. Скоро 1 год е старо бебето. Фала
Една недела е долг период, однеси го пак да го преслушаат и воедно ќе ти дадат терапија ако е потребна.
Однеси го пак на лекар штом кашлицата не престанува да ви дадат терапија. Нас секогаш ни давале за кашлица АЦЦ сируп и ни помагал ептен. Може и за деца под годинка, само за дозата мора педијатар да каже.