Епа ти кажал ако станува полошо дајте, зошто да почнуваш одма, нема температура, од спрејот може да и се смири и да и помине. Антибиотикот секако купи си го за секој случај. И во МК да сум исто би постапила. На крај краева ако се влоши може пак на дежурен некој да ја однесеш.
Не знам во која држава сте ако случајно сте во Грција земи Алгофрен - бруфен е, сируп од аптека и можеш да дадеш слободно, противвоспалително делува, ние неколку пати од него сме скокнале антибиотик, за уво, за грло црвено, за главоболка (тоа за мене делува топ, има и таблети за возрасни)
Алгофрен е исто што и бруфен кај нас. Како се третира плускавец од изгорено? Син ми го залепи рачето на топла тава. Го чувавме под ладна вода и се чинеше дека е ок. Не го ни болеше, ама сега после саат се појави плускавец на едното прсте. Што можам да му ставам? Дали треба да се пукне?
Душа мила,со помин нека е . Ставај му ладни облоги (лед не ) и држи 15/20 минути ,мраз не ставај никако да не дојде до трајно оштетување на ткиво . Зимата ќерка ми се изгоре на печка и ставав Јекодерм маст,многу ми помогна...Ако е голема изгореницата одете на доктор можеби ќе треба антибиотик.
Има сосем мало плускавче на палчето само, со оглед на тоа што го залепи целото раче нема поголеми изгореници за чудо. Рачето му делува сосем нормално, не се жали на ништо друго само на палчето покажува дека го боли и тоа одвреме навреме.
Не ја пукај плускавицата,само ладни облоги држи му и можеш да ставаш јекодерм ,мн помага. Штом не е голема и нема јаки болки тогаш нема потреба од лекар...Јас не ја носев,од Јекодермот само и пукна и помина.
Јас во иста ситуација ставив едно 100 пати павловичева, сабајлето веќе немаше ништо. Можеш и Јекодерм.
Од бебиња па до не знам која возраст, ете на син ми кој е 11 и пол гигод му дадов баш пред месец дена, по килажа се дава, килажата поделена на 3 Инаку Algofren се вика во Грција
Да, Грција сме, фала шо ме потсети стопати сум го порачувала Алгпфренот, денес дадов Бруфен носев, уште утре ќе следам и ќе видам за антибиотик... Вие шо сте од/вп Грција, ги бањате децата вака на поручек? Фала на сите
Мајки на грешка наместо 5, му дадов 6мл бруфен на дете од 17кг, 4г. Да не направам нешто штета Не видов дека шприцот е 6, а не 5мл и го наполнив цел
Majki od nigde nikade krena tt38 dadov blokmax spusti prespa Sega gleam pak ima 37.5 inaku predhodnata nedela imase virus so povrakanje I proliv pominavme samo so probiotik I viranto forte pa nedelava OK I Sega temperaturava Dali da dadam pak sirup za tt ...
Не, многу рано си дала. Давај течности и нека се наспие, сируп парацетамол дај следно ако качи над 38,5, оваа сега не е температура.
Здраво мајки, ќе прашаме и доктор за мислење ама ме интересира ако некоја е запознаена дали е во ред крвнава слика. Моментално нема симптоми, ја правевме контролно заради хгб, ама изместениве вредности ме загрижија
Мајки дете 5 год, од пред 3 дена насабјле течна столица, по два саати пак ама малку и цел ден ништо. Нема темпер, не е малаксана, весела си јаде. Еве денес трет ден по ред сабајле течна кашеста ќе се пожали меше боли ама поминува за 5 мин. Пробиотик давам, од исхрана банана, компир, ориз... Се вративме од одмор пред 2 дена дали од водата нешто таму не знам. Некој искуство??
Малиот пиеше млекце дали по три часа е во ред да дадам риба, еднаш дадов за ручек и веднаш потоа млеко и ми поврати, знам не се меша колку шо имам слушнато но по три часа дали ќе направи проблем?