Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Сокриј си го името на детенцето, ти се гледа.

2. srce-9

srce-9 Популарен член

Недела вечерта ќерка ми поврати трипати и течна столица со јак мирис.
    Се жалеше на болки во стомачето. Понеделникот бевме на преглед, крвна слика демек уредна ЦРП 12 , ни даде ентерофурил , пробиотик , орс таблети и бедоксин при нагони на повраќање, некој вирус било.
    Не поврати веќе а течна столица уште има и знае пак да се пожали дека ја боли мешето на моменти. И така не јадеше но сега воопшто несака. 4 ипол години е веќе а само 14 кг. Мака мачиме и незнам што веќе да направам, незнам кој сируп и витамини не и дадов веќе и све залудно...

3. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Дали сте давале таблетка парацетамол поточно четвртина сабајле, друга четвртина вечерта? Матичната ми предложи вака пошто сирупите ми ги повраќа.
    Три дена ми рече да давам вака во комбинација со витамин ц. И прополис за грло.
    Според крвна слика се работи за вирус и алергија.

4. Barbie 12

Barbie 12 Активен член

Бебе 6 месеци , весел игра наеднаш почнува да повраќа и да се дави , скоро 20 пати поврати , директ во болница му дадоа лек и инфузија , го гледаа на ехо се сомневаа дека е вирус стомачен и не пуштија , ми рекоа ако поврати пак да го носам пак таму , многу беше омалаксан , сеа по малце му давам да цицнува и се тргам да не му дојде наеднаш , вечерва сигурно нема да спијам и ќе пратам ситоација. Премногу ми е страв да не му се повтори истото .Беше страшно. Дали некој имал ваков проблем со бебчето и како сте поминале. Секое искуство би можело да ме смири. Фала ви :)

sani99 likes this.
  5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Електролити даваш?

Barbie 12 likes this.
  6. Barbie 12

Barbie 12 Активен член

Да

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Јас сега ја видов сликата.
    Додека исфрлате храна за да видите на што реагира (млеко, јајца, јатки, цитруси и глутен) покрај креми можеш да и правиш и wet wraps.
    Еве линк да прочиташ, може и на YouTube да видиш. При вакви големи реакции помага.
    https://nationaleczema.org/eczema/treatment/wet-wrap-therapy/

Дополнително, пери само со бебешки детергент, и стави повеќе плакнења на алиштата. Не ја облекувај со облека во боја. Само бело, исто и постелнината.
    Кај вака воспалена кожа секоја вештачка работа на кожата прави плус иритација, вклучително и боите.
    Давај секој ден барем 2 недели сируп за алергија, можеш рупафин. Ако имаш некој во Бугарија или Грција нека ти пратат крема адвантан. Со многу помал процент на кортико, делува многу ефикасно. Кога ќе се повлече егземот, ставај уште 10 дена адвантан за да се направи заштитен слој. Измеѓу кортико ставај чист вазелин крем. Најобичен од аптека.

Инаку син ми големиот, покрај се друго, прави нови егземи кога ќе касне бомбони или нешто со боја. На овие деца не треба да им се дава ништо со адитиви.

И јас имам мака со децава со егземи, ама вашето изгледа баш болно, душа дете којзнае колку ја чеша.

Јас му давам пола апче, супер делува.

Last edited: Sep 27, 2024
    Erika.greeneyes and јolene like this.
  8. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Кажувајте некој витамин ц што не е гаден на вкус.
    Не знам веќе како да и давам лекарства, никако не бидува. Ни со лажење, ни на сила, ги плука. Очајна сум веќе, кога ќе се разболи ми се плаче од што ми текнува дека ништо не сака да пие.

Друга работа, како да знам ако спушти на гради?
    Матичната денес ја прегледа кажа дека е чиста само грлото малку црвено и дека се работи за вирус. Од вчера и завчера поткашлува ама денеска ми делува дека повеќе се закашлува. Се слуша како влажно кашлање носот и тече а кога влечеме многу малку излегуваат мрсули. Пред спиење крева тт, и кога се заспиваме забрзано некако ми диши.
    Што спреј користите за нос?
    Две години и 2 месеци има.

9. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Забрзаното дишење е од температурата.

10. Lisandra

Lisandra Популарен член

Во сокче или кашичка давај го.
    Ако не и поминува за некој д н пак одете да ја наслуша, не можиш со сигурност да знаеш.
    Секакви спрејови, имам мини аптека со спреј за нос, оперилот најефикасно се покажува да се дава по редовно, а на база на сол, морска вода можеш повеќе пати во денот, на сабајле и навечер оперил.

11. Lisandra

Lisandra Популарен член

Има некој вирус шо кружи само кашлица да има? Правиме инхалација со физиолошки, појќе од 10 дена кашла, се намали малце но не е прекината, давам сирупче ехпулмо за разредување на шлајм дали сте задоволни од овај сируп? Најмногу кашла кога трча.

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Има, сите кашлаат.
    Кај мене големиот и нема ништо друго освен кашлица. Матичната му рече и на фудбал да продолжи да оди, ќе потраело секако. (facepalm) Цел клас кашлаат, секоја година е исто овој период.

Lisandra likes this.
  13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Месец ипол кашла веќе. Те повеќе, те помалку. Не е пертусис. И инхалиран и со пулмикорт и со сирупи, испи и антибиотик, бевме на море, ништо не помага.

Lisandra likes this.
  14. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Ацерола од алкалоид за грицкање што се. Вкусни се на моиве и ги сакаат многу.

Mother of 2boys likes this.
  15. Girl239

Girl239 Истакнат член

Дете 14м два дена кашла ноќеса исто по малу сируп проспан ни дадоја немаше на плуќа и носот му тече нешто друго што може за кашлицата

16. snegce

snegce Истакнат член

Здраво мајки. Малата ми е 5 години и 8 месеци. Вчера на гакичките забележав како исцедок лигав, зелен, мала количина и како мокро на гакичките. Мокро можеби не се избришала добро после мочкање. Но сабајлево пак имаше како мокро на гакичките. Ставив само судокрем. Гледам дека е како преладена, носето и тече и кива. Дали од прелада може вака? Нема чешање, пецкање, можеби минимално црвенило. Се има случено одамна вака, ама и помина....Дали имате искуства? Синоќа имаше и како помека столица, се пожали ја боли меше, но откако отиде во вц и помина, но приметив гасови со доста силен мирис, не знам дали е поврзано нешто..

Last edited: Sep 28, 2024
  17. Girl239

Girl239 Истакнат член

Неможе да спие цело време се закашлува од вчера го пие сирупот друго што може за полесно да спие?

18. Hippie

Hippie Истакнат член

Не ја чеша, тоа е добро и не се жали. Бевме на дерматолог ни препишаа афлодерм и понеделник ќе исптуваме алергии само прво да се смири кожата. ќе исптуваме интрадермални скин прик на инфалативни и нутритивни алергии. Инаку во Биотек исптавме алегии испадна дека на ништо не е алергична, ама дерматологот вика џабе парите сте давале не се иптувало така алергии. Буквално не знаеш на кој пат да тргнеш. Фала ви на сте на одговорите мора многу работи изгледа да исфрлиме.

19. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Мајки,
    Детето ми е 3 год,и пред да мочка се жали дека го пече доле,веќе 3 пати во рок од една недела се има пожалено.
    Дали е од преладеност или некоја инфекција?! Искуство?

20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Може и двете, однеси мокрача да видат.