Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. Lisandra

Lisandra Популарен член

Одма почни со антибиотик, не мора да проверуваш, има бактерија

2. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Дете имаше тт 38,5 два дена и многу болка и црвено грло. Веќе три дена прскам со Лизобакт и јазикот се среди, грло не го боли, благо е црвено. Дури денес стигнаа резултатите, има стрептокока во грло, матичната вика почни со антибиотик, а тој веќе нема тт, весел е, грлото е добро.

Има ли некоја тетирано стрептокока А во грло без антибиотик? Ми нема логика во оваа фаза да го почнам, поминаа 5 дена од први симптоми, тој е веќе добар.

3. Lisandra

Lisandra Популарен член

Мојов имаше стрептокока ама без симптоми и многу с пренесува така да ние одма се префативме пиевме антибиотик за малиот ништо.
    Но во случај дека имал болно грло таму бактеријата си направила лежиште и таква бактерија е шо сега ако му е подобро за две недели повторно може да го фати и мора да се уништи со антибиотици.

Kolache na mama and Spidy like this.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Давај антибиотик.

@Bella_Stella и јас со шприц давам сирупи, се со сила. Ако треба и носе затнувам.

5. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

И јас давам електролити и сирупи тоа све на сила со шприц или со лажичка кога е болен иначе нема како. Нешто ќе плукне ама нешто и ќе голтне.

Bella_Stella likes this.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Ако е болно детето нормално е да се слуша шум. Кај големата на 6г матичната слушна шум прв пат кога беше болна. Ја гледаа на ехо, ѝ правеа екг, се беше во ред

Hijabigurll likes this.
  7. Lisandra

Lisandra Популарен член

Кај моето помина високата температура уште има навечер 37 со нешто, но сега го фати дијареа. Еве шо давам од јадење, јајце варено, лебче со јајце пржено, компири варени и морков во супа од петел, двопек, квики соленки јогурт пробиотски и пилешко со ориз. Диа стоп само по една кесичка дневно, дали може да дадам и сметка денеска оти имам дома.
    Друго шо да давам оти му се смачи од јадењата.

8. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Што да дадам за искашлување на шлајм? 3 год. Кога спие и' се собира, 2 пати деновиве поврати шлајм.

9. mace89

mace89 Популарен член

Високо ЦТП мила јас не би размислила за антибиотик сепак е мало дете и се мачи, бактеријата тешко дека сама од себе така лесно ќе отиде. Со лесно :hug:

10. Lisandra

Lisandra Популарен член

Малиот сега кога имаше зедов сирупче за разредување од експулмо и му помина, пет дена некаде давав и два пати на ден инхалација со физиолошки во ампула.

MissChievous likes this.
  11. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Bisolvon капки.

MissChievous likes this.
  12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Фала на сите за советите. Колку и да пролонгирав на крај завршивме со атб, не можеше поинаку. Ептен омалакса и само сакаше да спие. Ни давање течности на сила не ја подобруваше ситуацијата. По консултација со пријател на сопругот што важи за многу добар педијатар, го однесовме на дежурен и му пуштија инфузија со атб. Утре сабајле уште една и после ќе продолжиме со сируп.

Многу било тешко да си го гледаш детето така бе луѓе. Се одра од плачење, едвај вена му најдоа од дехидрираност. Мене ми се слоши па и мене не свестуваа.. хаоси.. Откако се вративме спие, ама на два пати се буди со силно плачење, непцата се набабрени, како што успеавме да напипаме 4ки горе пробиваат. Од такво вадење заби се плашев најмногу и ете го. Апсолутно секоја болест до сега му се поклопува со нов заб. Тоа е што е, само да се освежи па да си дојдам и јас при себе зошто срце ме боли кога го гледам ваков.

13. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Ќе помине Бела :hug: Знаеш дека истото го минуваме со вирусиве, така растат и така ќе стекнат имунитет и ќе ојачаат.

Mumoftwo30, Bella_Stella and H.VAGA like this.
  14. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Кој ви препорача да исфрлите глутен? И зошто немате излезено од дома?
    Само на овошје, зеленчук и мешункасти производи, така си го изгладнуваш детето. Можеш хељда, киноа, просо, амарант, компири, ориз (деклариран), леб од безглутенско брашно... Од млечни можеш се', ама ако е кашкавал се препорачува да е деклариран без глутен. Ќе читаш декларации на се'.

На детето апсолутно му се потребни тие нутритиенти. И од искуство (мое), не е лесно да се биде на таква исхрана, а можам да замислам за дете. На непотврдена дијагноза целијакија, што е тешко да се добие, не би форсирала безглутенска исхрана. Ете може да пробате еден период да видите дали ќе има подобрување со дерматитот, ама мајка, те молам прво информирај се убаво, спреми си дома намирници и после почнувај.

Тест за нетолеранција нема потврден. Toa се прави со строго исклучување на глутен, па гледаш дали има подобрување на симптомите (што не се само на кожа). После се воведува пак, па гледаш дали се враќаат симптомите и знаеш дека тоа е тоа.
    Има испитување за алергија на глутен, преку крв.

Last edited: Oct 8, 2024
    kozuf, Hippie and Mumoftwo30 like this.
  15. Ане.

Ане. Истакнат член

Дали знаете од што може да биде ваква алергија? Не е варичела бидејќи ни се појавува до сега едно 3-4 пати 20241008_110221.jpg 20241008_110210.jpg

16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Нас ни кажаа дека е вирусно, помина само од себе за неколку дена

17. Ане.

Ане. Истакнат член

Кога излагаат изгледаат како каснато од комарец, после стануваат вакви и многу го чешаат

18. le.soleil

le.soleil Популарен член

Нас но рекоа ако се чеша да ставаме онаа пудрата течна, стававме ден два ама не се чешаше многу. Види со педијатар во секој случај

Ане. likes this.
  19. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Бела, имам лежено со син ми над 3 пати во болница, многу добро те разбирам како ти е, и тие игли, инфузии, рентгени, и се пропратно, ми се темнело, ама се навикнавме и двајцата.
    Последен пат поради дехидрираност не задржаа, скроз падна син ми, почна само да спие, сатурацијата му падна под 80, поради пневмонија, за малце ќе беше на кислород, ама поминавме, со по 10 инхалации на ден, 4 инфузии, и што ти знам веќе!

Прелошо е да си го гледаш детето безпомошно, ама подобро така, а и не знам зошто не ве задржале во болница, со дехидрираност и високо ЦРП. :^)

Секое одење во градинка, ние сме во болница, затоа нема да оди веќе.

Гушки до тебе и малото, се ќе помине:hug:

Mother of 2boys and Bella_Stella like this.
  20. Hippie

Hippie Истакнат член

Се е во ред што пиша, ама знаеш матичниот педијатр ми вика исфрли јајца, млеко, глутен, шекери, јаткасти плодови… и одам дома не знам од каде да почнам… и се плашев било што да и дадам да јаде и затоа само овошје и зеленчук. Сега за сега исфрлив глутен, а почнав да давам јајца, јогурт, месо. Уште има исфрлено по рацете и нозете бели брунчиња, ама мислам малку се намалени. Фала ти за советите