Не оди во градинка, веќе нема ни да оди да. Се помирив со тоа дека нема да оди, зашо не можам да си го гледам детето болно и немоќно веќе по не знам кој пат. Иначе, за алергии ќе правиме сега испитувања, баш поради тие опструкции што се доста чести кај него, па ќе видиме. Фала ти, во секој случај.
Мајка дали сте правеле некои имунолошки испитувања? Нас во Козле не советуваа тоа, меѓутоа во меѓувреме прекинавме со градинка па не ги направивме.
Таму ни направија, за имуноглубини, друго ако треба другата недела ќе правиме, така ми кажаа кога не пуштија од болница. Иначе, пред 2 години испитувавме за алергии, немаше ништо, ама се сомневаат дека не покажало точно, сега е скоро 4г. па ќе правиме се повторно, му дадоа спреј за нос поради сомнение за алеригија, и еве престана да чеша нос откако прскаме. Орл имаме се испитано, се е добро. Пие сируп за имунитет секогаш, јаде здрава храна, активен е, добро спие, има добра КС кога не е болен, се се во најдобар ред, не оди и нема да оди во градинка.
Ако не помине со Судокрем ќе го пробам ова, фала ти. Пробиотик си пие он цело време, кратко после годинката го прекинав ама се разболе и пак почнав и од тогаш го немам прекинато дека лето, стомачни вируси, градинка итн. Моментално ништо не јаде, ама среќа јогурт се напива по неколку голтки дневно и тоа помага за цревната флора. Така го дадов сега, се одра од плачење. Па и мајка ми се погоди тука, и само слушав не бе бабичка ај на бабичка, како јас намерно да му давам така и да не ми е криво. Ме напна.
Не сум нормална! Наместо во 16ч, атб му го дадов сега во 12ч по грешка, а имаше испиено во 8ч. Ќе се изедам! Многу ли згрешив? Како да продолжам сега со дозирањето? Ццц како можев како???
Се случувало и порано и покасно да му дадам, ама секогаш од последно давање после 8ч следно сум давала, така ми рече доктор. Ништо не му било. Таа прва година во градинка е таква ама ќе помине, после секоја наредна беше само со по 1 антибиотик годината и тоа секогаш декември или јануари. Се плашев како ќе биди понатаму, ама пу пу да не го подречам супер е после 3тата година. Па еве го повеќе од година е без антибиотик сега е настинат, мрсули па кашла, ама сите сме дома исто. Помина и малото без антибиотик сега, се помачи со црвено грло, ама не крена тт па така со Виранто почнав.
Фала за охрабрувањето. Знам дека не чека период на адаптација, стекнување на имунитет и многу болести. Мора да се издржи, тоа е. Само да не залегнуваат многу и да поминува полесно. Инаку составен дел од растењето си е, сакале ние или не.
Дете денеска со течна столица 5 пати од сабајле друго нема ништо што може да се дава ваке јаде ама не е расложен многу скоро 15м е
За син ми докторот вчера ми кажа ако зачестат столиците да давам Ентерофурил сируп, мислам така беше. Сепак консултирај си матичен.
Давај фурал сирупот, има колку мл се дозира на упатството. Проби со 3 пати за 24 часа да дадеш, исто и пробиотик давај. И двопек, грисини, соленки, ориз, варен / печен компир, банана ама по зелена( да не е презреана).
Давај пробиотик и електролити. И давај позелена банана, двопек, грисини, компир, ориз, печено јаболко. Можеш и пилешка супа (најдобри се тие од Подравка со петел на нив). Ако трае повеќе денови или јави други симптоми тогаш консултирај лекар. Ако не само со ова ќе помине. Фурал/Ентерофурил не се дава без консултација со лекар.
Од матичната на моите ми е одобрено да давам секогаш кога имаат повеќе течни столици за саат време. Еве пред месец дена малото имаше недела дена се течна столица, по 5-6 за 24 часа . Пробано со храна, пробиотик ништо не помогна. Дадов фурал 2 дена по 2 пати на ден и од тогаш и се среди. Сепак дадов мое мислење, за своето дете секој родител сам си одлучува како ќе постапи.
Да така е. Фуралот јас знам дека се дава за потешки состојби. Кога на пример дијареата не поминува подолго од 5/6 дена. За обичен вирус каде што има неколку течни столици во 24 часа се чека пробиотик да почне да дејствува. И му се дава како што кажав рок од неколку дена и на детето и на пробиотикот. Инаку фурал/ентерофурил има антипаразитско и анти-бактериско дејство, ама е антибиотик. Ако нема потреба не се дава.
Тоа сакав да пишам и јас, дека е антибиотик и не се дава одма и секако без дозвола од доктор. Смекта прашок за пролив @Girl239
Некој да сподели искуство со операција на трет крајник во Ремедика кај 2г дете? Денес на преглед др.Весна ни кажа нема што да се превземе освен целосно вадење на третиот, намалување на другите два бидеќи се преголеми а мал бил целосно да се отстранат, и плус да се дупнат тапанчињата за да циркулирало воздух. Денес 10ти ден од антибиотикот, секретот сеуште стои во средното уво. Вика дека тешко ќе прозборува додека е ваков проблемот. Мене ме плаши да не порасни повторно крајникот.
https://www.facebook.com/share/FDBFvgDts9Y4jdDr/?mibextid=oFDknk Мајки вакви што родиле психопати што прават одпосле кога вакво нешто монструозно ќе се случи? Татково бил мирен на мое дете вакво нешто да му направат ќе ги скинам и дечиштава и мајките нивни што не ги воспитале
Што давате на деца над 2 годинки за подобрување на имунитет? Треба да почниме во градинка, да се подспремиме колку толку.