1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    2.918
    Допаѓања:
    6.567
    Не оди во градинка, веќе нема ни да оди да. Се помирив со тоа дека нема да оди, зашо не можам да си го гледам детето болно и немоќно веќе по не знам кој пат.

Иначе, за алергии ќе правиме сега испитувања, баш поради тие опструкции што се доста чести кај него, па ќе видиме.

Фала ти, во секој случај.

2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.027
    Допаѓања:
    6.703
    Мајка дали сте правеле некои имунолошки испитувања?

Нас во Козле не советуваа тоа, меѓутоа во меѓувреме прекинавме со градинка па не ги направивме.

3. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    2.918
    Допаѓања:
    6.567
    Таму ни направија, за имуноглубини, друго ако треба другата недела ќе правиме, така ми кажаа кога не пуштија од болница.

Иначе, пред 2 години испитувавме за алергии, немаше ништо, ама се сомневаат дека не покажало точно, сега е скоро 4г. па ќе правиме се повторно, му дадоа спреј за нос поради сомнение за алеригија, и еве престана да чеша нос откако прскаме.
    Орл имаме се испитано, се е добро.

Пие сируп за имунитет секогаш, јаде здрава храна, активен е, добро спие, има добра КС кога не е болен, се се во најдобар ред, не оди и нема да оди во градинка.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.027
    Допаѓања:
    6.703
    Градинката е добра само кога не се измачува и детето и вие.:l:

На MeowMeow, Mucika, Mother of 2boys и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.722
    Допаѓања:
    19.174
    Ако не помине со Судокрем ќе го пробам ова, фала ти. Пробиотик си пие он цело време, кратко после годинката го прекинав ама се разболе и пак почнав и од тогаш го немам прекинато дека лето, стомачни вируси, градинка итн. Моментално ништо не јаде, ама среќа јогурт се напива по неколку голтки дневно и тоа помага за цревната флора.
    Така го дадов сега, се одра од плачење. Па и мајка ми се погоди тука, и само слушав не бе бабичка ај на бабичка, како јас намерно да му давам така и да не ми е криво. Ме напна.

На Ano и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.722
    Допаѓања:
    19.174
    Не сум нормална! Наместо во 16ч, атб му го дадов сега во 12ч по грешка, а имаше испиено во 8ч. Ќе се изедам! Многу ли згрешив? Како да продолжам сега со дозирањето? Ццц како можев како???

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.562
    Допаѓања:
    22.611
    Си продолжуваш од сега по 8 сати, сега во 20ч вечер, не е страшно, нема гајле.

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.722
    Допаѓања:
    19.174
    Фала ти. Не знам како можев, ама утепана сум деновиве, не е ни чудно уствари.

9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.562
    Допаѓања:
    22.611
    Се случувало и порано и покасно да му дадам, ама секогаш од последно давање после 8ч следно сум давала, така ми рече доктор. Ништо не му било. Таа прва година во градинка е таква ама ќе помине, после секоја наредна беше само со по 1 антибиотик годината и тоа секогаш декември или јануари. Се плашев како ќе биди понатаму, ама пу пу да не го подречам супер е после 3тата година. Па еве го повеќе од година е без антибиотик сега е настинат, мрсули па кашла, ама сите сме дома исто. Помина и малото без антибиотик сега, се помачи со црвено грло, ама не крена тт па така со Виранто почнав.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.722
    Допаѓања:
    19.174
    Фала за охрабрувањето. Знам дека не чека период на адаптација, стекнување на имунитет и многу болести. Мора да се издржи, тоа е. Само да не залегнуваат многу и да поминува полесно. Инаку составен дел од растењето си е, сакале ние или не.

11. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    207
    Дете денеска со течна столица 5 пати од сабајле друго нема ништо што може да се дава ваке јаде ама не е расложен многу скоро 15м е

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.722
    Допаѓања:
    19.174
    За син ми докторот вчера ми кажа ако зачестат столиците да давам Ентерофурил сируп, мислам така беше. Сепак консултирај си матичен.

13. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    7.561
    Давај фурал сирупот, има колку мл се дозира на упатството. Проби со 3 пати за 24 часа да дадеш, исто и пробиотик давај. И двопек, грисини, соленки, ориз, варен / печен компир, банана ама по зелена( да не е презреана).

14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.840
    Допаѓања:
    30.665
    Давај пробиотик и електролити. И давај позелена банана, двопек, грисини, компир, ориз, печено јаболко. Можеш и пилешка супа (најдобри се тие од Подравка со петел на нив).
    Ако трае повеќе денови или јави други симптоми тогаш консултирај лекар. Ако не само со ова ќе помине. Фурал/Ентерофурил не се дава без консултација со лекар.

На Annath и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  15. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    7.561
    Од матичната на моите ми е одобрено да давам секогаш кога имаат повеќе течни столици за саат време.
    Еве пред месец дена малото имаше недела дена се течна столица, по 5-6 за 24 часа . Пробано со храна, пробиотик ништо не помогна. Дадов фурал 2 дена по 2 пати на ден и од тогаш и се среди.
    Сепак дадов мое мислење, за своето дете секој родител сам си одлучува како ќе постапи.

16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.840
    Допаѓања:
    30.665
    Да така е. Фуралот јас знам дека се дава за потешки состојби. Кога на пример дијареата не поминува подолго од 5/6 дена. За обичен вирус каде што има неколку течни столици во 24 часа се чека пробиотик да почне да дејствува. И му се дава како што кажав рок од неколку дена и на детето и на пробиотикот.
    Инаку фурал/ентерофурил има антипаразитско и анти-бактериско дејство, ама е антибиотик. Ако нема потреба не се дава.

На Annath и lackygirl им се допаѓа ова.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.562
    Допаѓања:
    22.611
    Тоа сакав да пишам и јас, дека е антибиотик и не се дава одма и секако без дозвола од доктор.

Смекта прашок за пролив @Girl239

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    2.733
    Некој да сподели искуство со операција на трет крајник во Ремедика кај 2г дете?
    Денес на преглед др.Весна ни кажа нема што да се превземе освен целосно вадење на третиот, намалување на другите два бидеќи се преголеми а мал бил целосно да се отстранат, и плус да се дупнат тапанчињата за да циркулирало воздух.
    Денес 10ти ден од антибиотикот, секретот сеуште стои во средното уво. Вика дека тешко ќе прозборува додека е ваков проблемот. Мене ме плаши да не порасни повторно крајникот.

19. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.840
    Допаѓања:
    19.510
    https://www.facebook.com/share/FDBFvgDts9Y4jdDr/?mibextid=oFDknk
    Мајки вакви што родиле психопати што прават одпосле кога вакво нешто монструозно ќе се случи?
    Татково бил мирен на мое дете вакво нешто да му направат ќе ги скинам и дечиштава и мајките нивни што не ги воспитале

20. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    602
    Што давате на деца над 2 годинки за подобрување на имунитет? Треба да почниме во градинка, да се подспремиме колку толку.