Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    2.915
    Веројатно има вагинална инфекција, кандида, од антибиотикот. Даваше пробиотик со антибиотикот?
    На доктор ќе ти кажат што да мачкаш, веројатно ќе ти препорачаат да даваш и пробиотик.

2. Temena

Temena Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2021
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    15
    Пробиотик давам без исклучок и пред антибиотик и за време на антибиотик и после тоа…

3. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    2.915
    Знам дека се дава два часа после антибиотик или така нешто, доволно е.
    А можно е и покрај пробиотик пак да се јави вагинална инфекција.

4. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.682
    Дали е можно од крајник или од заби во плунката да има крв?
    2 годишно дете има зголемена плунка и сега приметив на перницата и крв малко. Има трет крајник, а и петки излегуват.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    12.760
    За трет крајник не знам, ама од никнување на заб може. Во моментот кога пробива забот може да крвари непцето и одма после тоа може да се гризне несвесно со новиот заб на спротивниот гребен или образот.

На perlaa1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Splendor.

Splendor. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    406
    Мајки што сте имале реакција од мрп, какво искуство имате ? Трет ден е со температура, до 38,7 знае да се качи, очите отечени (плус кашла), матичниот вика крвна слика и црп во понеделник, а јас до понеделник ќе се оболам од грижи.

7. Ане.

Ане. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2021
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    1.253
    Здраво, препорачајте ми добар педијатар пулмоалерголог од приватните болници

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.341
    Допаѓања:
    200.656
    Кога ја прими вакцината?

9. Splendor.

Splendor. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    406
    На 3ти октомври. Денес му е 10ти ден.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.341
    Допаѓања:
    200.656
    Искрено, ова ако е од вакцината е доста јака реакција. Може да е нешто закачено во меѓувреме ако одело детето во градинка, што е многу поверојатно.

На lackygirl, Splendor. и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  11. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    78
    Дали некоја мајка има правено еег во будна состојба кај дете 3 ипол години? И ако има каде?

12. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    18
    Еег во будна состојба се прави и во државна и во приватна од искуство зборувам, но јас секогаш практикувам да правиме еег во спиење, а гледам дека почесто и докторката сака во спиење отколку во будна состојба.

13. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    933
    А која е разликата во будење и спиење?

14. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    18
    Лично кај нас правиме заради тоа што детето има напади само кога му се активира сонот и кога правиме во будна состојба еег е супер а кога спие еег си има бранови.
    Кога му правеа во будна состојба воопшто не беше мирен, се вртеше, се смееше и затоа веке само во спиење правиме.

15. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    78
    Поради какви напади? Пред 2-3 вечери, детево ми се протресе во спиење повикнав по него се смири и продолжи нормално да спие. И објаснив на докторката,ми рече дека ако било епи напад не би реагирал ќе продолжел со тресење,ако се повтори да и кажам да видиме што понатаму. Јас не сум мирна и сакам да го снимам,ама ова со не спиењето не знам како би било, затоа ме интересира дали може и во будна состојба

16. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    18
    Поради епилептични напади.
    За да бидеш мирна, може да му направиш еег. Мој совет е доколку правите подобро во спиење, а и многу ти е мало незнам дали би издржал да седи ма кревет и да го снимаат. Кај нас престануваше со тресење и пак си спиеше, но во тој период се мали и можеби сонувал нешто, доколку пак се повтори тогаш направете.

17. Јова

Јова Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    78
    Да да сигурно ќе му правам ептен сум исплашена.... Колку време трае тоа снимање? Вашето колку години има? Дали со терапијата се средува?

18. Makmel

Makmel Активен член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    18
    Во Систина трае некаде околу 40-50 мин, во државна некаде половина час беше кај нас. Не е ништо страшно снимањето, дај боже да е се добро и само тогаш да било. Ние сме малку поголеми, кај нас се појави такво тресење во сонот за прв пат кога имаше околу 6 години, сега е 10 и е под терапија. Нема никакви попречености значи супер е во развој, не заостанува, дури е многу интелегентен. Имам отворено тема за деца на форумот епилепсија и деца, доколу ти треба повеке знаење за еег и друго може таму да си пишеме, но пак ке речам можеби кај вас било само моментално и се ке биде добро.

19. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    170
    Мајки, здраво...сакам да прашам дали некој користел метиленско плаво?
    малиот имаше температура и еве веќе три дена мака мачимр со јадење. Матичната рече непцата му се воспалени и има афти и ми препиша метиленско плаво, ама малиот плачеше и не ја разбрав добро како да го мачкам. Ми рече на стапче, ама не разбрав колу капки..дали некој има искуство?
    Фала

20. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.460
    Допаѓања:
    2.555
    Мајки Help, кој имал искуство со удар во глава и симптоми од истото. Имено вчера накај 18 часот, ќерче (2год) се удри баш силно падна и има џумка ама си беше скрос ок, бевме надвор и трчаше ништо не приметив, денес цел ден градинка исто супер била баш и спомнав на учителката дали приметила нешто, рече супер била. Ама кога дојде дома крена темп до кај 38 и пиеше скоче и го поврати, што значи отприлика 22-24 часа од ударот ,одма отидовме на доктор и таму и дадов вода одма ја поврати пак. Ја прегледаа со пратење на светло ок се беше, докторот вика вирусно е зошто вика повраќањето и е по дразба на желудник, а повраќање од пад е ненајдено и плус губат рамнотежа. Дома ги поврати одма и капките од ѓумбир, се на се 4 пати поврати и клапна заспа. Ќе и давам попосле електролити и оризова вода да се смири малку желудничето. Иако така ми кажа докторот немам мира ама ич, ептен сум загрижена дане е реакција од паѓањето ;(