Итно! Прашања за здравјето на децата

Discussion in 'Дете' started by RainBow, Dec 29, 2018.

1. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Веројатно има вагинална инфекција, кандида, од антибиотикот. Даваше пробиотик со антибиотикот?
    На доктор ќе ти кажат што да мачкаш, веројатно ќе ти препорачаат да даваш и пробиотик.

2. Temena

Temena Истакнат член

Пробиотик давам без исклучок и пред антибиотик и за време на антибиотик и после тоа…

3. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Знам дека се дава два часа после антибиотик или така нешто, доволно е.
    А можно е и покрај пробиотик пак да се јави вагинална инфекција.

4. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Дали е можно од крајник или од заби во плунката да има крв?
    2 годишно дете има зголемена плунка и сега приметив на перницата и крв малко. Има трет крајник, а и петки излегуват.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

За трет крајник не знам, ама од никнување на заб може. Во моментот кога пробива забот може да крвари непцето и одма после тоа може да се гризне несвесно со новиот заб на спротивниот гребен или образот.

perlaa1 likes this.
  6. Splendor.

Splendor. Истакнат член

Мајки што сте имале реакција од мрп, какво искуство имате ? Трет ден е со температура, до 38,7 знае да се качи, очите отечени (плус кашла), матичниот вика крвна слика и црп во понеделник, а јас до понеделник ќе се оболам од грижи.

7. Ане.

Ане. Популарен член

Здраво, препорачајте ми добар педијатар пулмоалерголог од приватните болници

8. Annath

Annath Форумски идол

Кога ја прими вакцината?

9. Splendor.

Splendor. Истакнат член

На 3ти октомври. Денес му е 10ти ден.

10. Annath

Annath Форумски идол

Искрено, ова ако е од вакцината е доста јака реакција. Може да е нешто закачено во меѓувреме ако одело детето во градинка, што е многу поверојатно.

11. Јова

Јова Истакнат член

Дали некоја мајка има правено еег во будна состојба кај дете 3 ипол години? И ако има каде?

12. Makmel

Makmel Истакнат член

Еег во будна состојба се прави и во државна и во приватна од искуство зборувам, но јас секогаш практикувам да правиме еег во спиење, а гледам дека почесто и докторката сака во спиење отколку во будна состојба.

13. ForeverME

ForeverME Истакнат член

А која е разликата во будење и спиење?

14. Makmel

Makmel Истакнат член

Лично кај нас правиме заради тоа што детето има напади само кога му се активира сонот и кога правиме во будна состојба еег е супер а кога спие еег си има бранови.
    Кога му правеа во будна состојба воопшто не беше мирен, се вртеше, се смееше и затоа веке само во спиење правиме.

15. Јова

Јова Истакнат член

Поради какви напади? Пред 2-3 вечери, детево ми се протресе во спиење повикнав по него се смири и продолжи нормално да спие. И објаснив на докторката,ми рече дека ако било епи напад не би реагирал ќе продолжел со тресење,ако се повтори да и кажам да видиме што понатаму. Јас не сум мирна и сакам да го снимам,ама ова со не спиењето не знам како би било, затоа ме интересира дали може и во будна состојба

16. Makmel

Makmel Истакнат член

Поради епилептични напади.
    За да бидеш мирна, може да му направиш еег. Мој совет е доколку правите подобро во спиење, а и многу ти е мало незнам дали би издржал да седи ма кревет и да го снимаат. Кај нас престануваше со тресење и пак си спиеше, но во тој период се мали и можеби сонувал нешто, доколку пак се повтори тогаш направете.

17. Јова

Јова Истакнат член

Да да сигурно ќе му правам ептен сум исплашена.... Колку време трае тоа снимање? Вашето колку години има? Дали со терапијата се средува?

18. Makmel

Makmel Истакнат член

Во Систина трае некаде околу 40-50 мин, во државна некаде половина час беше кај нас. Не е ништо страшно снимањето, дај боже да е се добро и само тогаш да било. Ние сме малку поголеми, кај нас се појави такво тресење во сонот за прв пат кога имаше околу 6 години, сега е 10 и е под терапија. Нема никакви попречености значи супер е во развој, не заостанува, дури е многу интелегентен. Имам отворено тема за деца на форумот епилепсија и деца, доколу ти треба повеке знаење за еег и друго може таму да си пишеме, но пак ке речам можеби кај вас било само моментално и се ке биде добро.

19. Ив10

Ив10 Истакнат член

Мајки, здраво...сакам да прашам дали некој користел метиленско плаво?
    малиот имаше температура и еве веќе три дена мака мачимр со јадење. Матичната рече непцата му се воспалени и има афти и ми препиша метиленско плаво, ама малиот плачеше и не ја разбрав добро како да го мачкам. Ми рече на стапче, ама не разбрав колу капки..дали некој има искуство?
    Фала

20. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Мајки Help, кој имал искуство со удар во глава и симптоми од истото. Имено вчера накај 18 часот, ќерче (2год) се удри баш силно падна и има џумка ама си беше скрос ок, бевме надвор и трчаше ништо не приметив, денес цел ден градинка исто супер била баш и спомнав на учителката дали приметила нешто, рече супер била. Ама кога дојде дома крена темп до кај 38 и пиеше скоче и го поврати, што значи отприлика 22-24 часа од ударот ,одма отидовме на доктор и таму и дадов вода одма ја поврати пак. Ја прегледаа со пратење на светло ок се беше, докторот вика вирусно е зошто вика повраќањето и е по дразба на желудник, а повраќање од пад е ненајдено и плус губат рамнотежа. Дома ги поврати одма и капките од ѓумбир, се на се 4 пати поврати и клапна заспа. Ќе и давам попосле електролити и оризова вода да се смири малку желудничето. Иако така ми кажа докторот немам мира ама ич, ептен сум загрижена дане е реакција од паѓањето ;(