1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    13.004
    Ќерката падна на тил на 7 месеца. Поврати два пати во рок од 3 минути, други симптоми немаше после тоа. Бевме на преглед, рекоа добра е, само џумка, да се следи 48ч ама изгледа добро. И после тоа немаше проблеми.
    Вториот пат падна на чело, немаше повраќање ама имаше голема дупка, тогаш не пратија и на снимање.

Температурата сигурно не е од ударот, ама за повраќањево ако ти рекле дека не е од глава, мислам дека нема потреба да се секираш. Секако симптомиве почнале прво со температура, и јас би помислила на нешто инфективно пред да помислам на траума од ударот.

На Mother of 2boys и Cloverrrr им се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    18.962
    Буди ја на 1-2 часа да стане да се напие вода по малце. До 48 часа се следи детето. Ако пак не ти е ок носи ја пак во болница

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.462
    Допаѓања:
    2.557
    Фала ви женски, еве ја спие од прееска кога заспа, ја разбудив со лажиче и дадов малку електролити, пак презаспа, ама има темп 38,5 сега ќе треба да ја следам и тоа и за чепче да видам, зошто сирупче ми е страв дане го поврати.
    Што би можело да биде доколку е од падот? Ум немам свашта исчитав по нет.

4. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    1.311
    За силна кашлица и шлаеми што да давам? Пиеше сабтумол ама џабе ... антибиотик да вклучам? Докторката ни даде за секој случај ако качи температура ама нема.. и дали може антибиотикот да ставам во вода оти ни за жива глава не сака...

5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.951
    Допаѓања:
    40.197
    А зошто мислиш дека антибиотик би ја средил кашлицата. Правевте ли кс? Брисеви? Од што е кашлицата?

6. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    1.311
    Се е од шлаемите

7. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.334
    Допаѓања:
    2.839
    Не треба антибиотик. Моето е сега со бронхит, па не ми дадоа антибиотик, се лечи со инхалации. Тапшај го по грб, вклучи инхалации, ако си по народна медицина мед со кромид еден ден нека отстои, го вадиш кромидот и даваш од медот, многу ја олеснува кашлицата.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.951
    Допаѓања:
    40.197
    Ама кс правевте? Од што е секретот? Ако не е бактериски секретот, атб нема да помогне. Многу течности, евентуално инхалации ако препорача педијатар.

Јас со мојата мака. Што смеам, а што треба да одбегнувам да давам за кандида на јазик. Знам благо треба да исклучам, а друго нешто? Ставам нистатин и пробиотик од вчера вечерта. Проблем ми е што од најголем јадач сега од мака само пробува и се остава, а му се јаде и само бара нешто да му дадам и така во круг.

9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.647
    Допаѓања:
    22.899
    Пробај со лој од гуска.

10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.866
    Допаѓања:
    30.993
    Раствори сода бикабона во вода и со тоа намачкај го јазикот. Потоа мед со цимет премачкај (ако не е алергична на мед). Ова со сода бикарбона ми е совет од ОРЛ лекар кога јас имав кандида заради продолжена терапија со корикостероиди. Лани детево имаше проблем и за два дена се среди само со раствор од сода и мед и цимет.

Освен благо се смееш да даваш. Е да и не многу кисело зашто боли.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    1.311
    Каде да најдам? И како се дава

12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.647
    Допаѓања:
    22.899
    Јас имам земено од кај Сенѓуле Медина, мислам така беше, во млеко 1лајче мало, еднаш денот, воопшто не се секава бидејки и јас пиев и му давав и на големиот и на бебето, тогаш околу 8 месеци беше малото, него пола лајче му давав. Јас на мене осетив подобрување. Мислам дека помага. А и не е ништо штетно, природно е.
    Еве од кај неа е.
    Screenshot_20241015_122529.jpg

13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.951
    Допаѓања:
    40.197
    Фала на совет. А ова може паралелно со нистатин? Да не дојде премногу?

14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.866
    Допаѓања:
    30.993
    Јас лично користев паралелно со една маст (слична на нистатин). Детево кога имаше само со сода бикарбона и мед и цимет му помина. Му се појави во Сабота и дур дојде ред во Понеделник да го однесам кај матичната веќе се оправаше па не ни отидов.

15. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.951
    Допаѓања:
    40.197
    Фала на инфо, сепак ќе видам ден-два со нистатин или дактрин имам дома од грчка купен прво.

16. desperate15

desperate15 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2014
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    913
    Дали ова значи дека има еритроцити? Пошто горе е негативно..
    Screenshot_20241016-131428_Drive.jpg

17. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.199
    Допаѓања:
    4.941
    Здраво,
    Предлог за општ матичен доктор од кој сте задоволни, по можност да работат и со помали деца (мојот има 7.5 год)
    Реон Ново Лисиче, Аеродром.

18. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    561
    Ќе полудам веќе значи. Ќерка ми од вчера вечер неколку пати кога испушта гасови (доста силно и звучно беше вчера, јадела грав вп градинка), меѓутоа дава напон и кпга ќе сака да прдне, и излезе буквално само зејтин, мрсно како мрсното од манџата. Сега била вп вц, какала нормално и пак имало на хартијата малку од мрсното. Денеска гасовите ги нема, вчера претпоставувам од гравот....Прашав докторка рече од јадење е, но јас како и секогаш си умирам од грижи.

19. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    371
    Мајки, ај ве молам помош. Многу ми е жешка на лицево, мислам дека и е покачена температурата. Дали да ја будам за да дадам лек? Се разбуди ама призаспа брзо.

Откако се вративме преска од шетање беше на лицето топла и црвена ама ептен не фат сонце и шетавме покасно и препошав на тоа. Се сомневав дека има и пред да заспие ама денес баш е чуден денов. Дремката и беше прекратка (ни пола сат, а обично спие околу два) и сега не знам дали беше како омалаксана од температура или умор. Дланките и стапалата засега и се топли.

20. Bonnie Top

Bonnie Top Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2015
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    632
    За да бидеш сигурна измери со топломер.