Ќерката падна на тил на 7 месеца. Поврати два пати во рок од 3 минути, други симптоми немаше после тоа. Бевме на преглед, рекоа добра е, само џумка, да се следи 48ч ама изгледа добро. И после тоа немаше проблеми. Вториот пат падна на чело, немаше повраќање ама имаше голема дупка, тогаш не пратија и на снимање. Температурата сигурно не е од ударот, ама за повраќањево ако ти рекле дека не е од глава, мислам дека нема потреба да се секираш. Секако симптомиве почнале прво со температура, и јас би помислила на нешто инфективно пред да помислам на траума од ударот.
Буди ја на 1-2 часа да стане да се напие вода по малце. До 48 часа се следи детето. Ако пак не ти е ок носи ја пак во болница
Фала ви женски, еве ја спие од прееска кога заспа, ја разбудив со лажиче и дадов малку електролити, пак презаспа, ама има темп 38,5 сега ќе треба да ја следам и тоа и за чепче да видам, зошто сирупче ми е страв дане го поврати. Што би можело да биде доколку е од падот? Ум немам свашта исчитав по нет.
За силна кашлица и шлаеми што да давам? Пиеше сабтумол ама џабе ... антибиотик да вклучам? Докторката ни даде за секој случај ако качи температура ама нема.. и дали може антибиотикот да ставам во вода оти ни за жива глава не сака...
Не треба антибиотик. Моето е сега со бронхит, па не ми дадоа антибиотик, се лечи со инхалации. Тапшај го по грб, вклучи инхалации, ако си по народна медицина мед со кромид еден ден нека отстои, го вадиш кромидот и даваш од медот, многу ја олеснува кашлицата.
Ама кс правевте? Од што е секретот? Ако не е бактериски секретот, атб нема да помогне. Многу течности, евентуално инхалации ако препорача педијатар. Јас со мојата мака. Што смеам, а што треба да одбегнувам да давам за кандида на јазик. Знам благо треба да исклучам, а друго нешто? Ставам нистатин и пробиотик од вчера вечерта. Проблем ми е што од најголем јадач сега од мака само пробува и се остава, а му се јаде и само бара нешто да му дадам и така во круг.
Раствори сода бикабона во вода и со тоа намачкај го јазикот. Потоа мед со цимет премачкај (ако не е алергична на мед). Ова со сода бикарбона ми е совет од ОРЛ лекар кога јас имав кандида заради продолжена терапија со корикостероиди. Лани детево имаше проблем и за два дена се среди само со раствор од сода и мед и цимет. Освен благо се смееш да даваш. Е да и не многу кисело зашто боли.
Јас имам земено од кај Сенѓуле Медина, мислам така беше, во млеко 1лајче мало, еднаш денот, воопшто не се секава бидејки и јас пиев и му давав и на големиот и на бебето, тогаш околу 8 месеци беше малото, него пола лајче му давав. Јас на мене осетив подобрување. Мислам дека помага. А и не е ништо штетно, природно е. Еве од кај неа е. Спојлер: Слика
Јас лично користев паралелно со една маст (слична на нистатин). Детево кога имаше само со сода бикарбона и мед и цимет му помина. Му се појави во Сабота и дур дојде ред во Понеделник да го однесам кај матичната веќе се оправаше па не ни отидов.
Здраво, Предлог за општ матичен доктор од кој сте задоволни, по можност да работат и со помали деца (мојот има 7.5 год) Реон Ново Лисиче, Аеродром.
Ќе полудам веќе значи. Ќерка ми од вчера вечер неколку пати кога испушта гасови (доста силно и звучно беше вчера, јадела грав вп градинка), меѓутоа дава напон и кпга ќе сака да прдне, и излезе буквално само зејтин, мрсно како мрсното од манџата. Сега била вп вц, какала нормално и пак имало на хартијата малку од мрсното. Денеска гасовите ги нема, вчера претпоставувам од гравот....Прашав докторка рече од јадење е, но јас како и секогаш си умирам од грижи.
Мајки, ај ве молам помош. Многу ми е жешка на лицево, мислам дека и е покачена температурата. Дали да ја будам за да дадам лек? Се разбуди ама призаспа брзо. Откако се вративме преска од шетање беше на лицето топла и црвена ама ептен не фат сонце и шетавме покасно и препошав на тоа. Се сомневав дека има и пред да заспие ама денес баш е чуден денов. Дремката и беше прекратка (ни пола сат, а обично спие околу два) и сега не знам дали беше како омалаксана од температура или умор. Дланките и стапалата засега и се топли.