Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.845
    Допаѓања:
    7.048
    Изгледа има вирус. На моја пријателка вчера исто детето скоро цел ден повраќало.

2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.857
    Допаѓања:
    36.490
    Може да е вирус, а може и да е од храна штом и двајцата истовремено се жалат. Следи ситуација.

3. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.104
    Допаѓања:
    40.473
    Има некој стомачен. Јас и синко го поминавне лесно со по едно повраќање, ама мм тешко помина-цел ден со дијареа и повраќање и тт. Баш и во болница сестрите збореа дека хара стомачен.

Со лесно да поминува.

4. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Има таков вирус и трае 1 ден. Синко го фати и се истури од повраќање и пролив. Волку не му било лошо откако е роден. До инфузија стигна ама не можеа да му најдат вена од дехидрираност :( Цело време му давав електролити ама ги повраќаше. После по препорака од доктор дадов наусолвит капки и електролити со кока кола помешани. Пролив имаше уште 2 дена.
    Давај повеќе течности, електролити по малку а почесто. Не ги нуди за јадење. Битно е да не дехидрираат. Многу лош вирус е.
    Со лесно, брзо да помине.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    стомачен вирус. Секое лето го има кај децата. Проследен со пролив и повраќање и пренослив е. Ние со инфузии се лекувавме секогаш

6. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.352
    Допаѓања:
    22.577
    Мајки совет, одеднаш почна да кашла да се дави и исплука малце како шлајм, ми делува ко од грло да кашла, а ни нос и тече ни ништо.
    Може ли да е од заби. Деновиве цела тупаница пика во уста. Цуцлата ја плука и пика раце. 5ки треба да извади.
    Ич не сум раат, малтретирам дете по доктори, боцкања, брисеви се е во ред. Ќе си пукнам више.
    Не знам што више да правам.

7. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    1.710
    Мајки ве молам за брз одговор, малата има температура цел ден, помеѓу 38 и 39 давав Далерон не помага сега дадов прв пат Блокмакс по совет од д-р меѓутоа два пати едноподруго одма го повраќаше целосно. Д-р рече да почекаме да се смири мешето. Ама температурата не се смирува, па рече да земеме еферглан. Може некоја да ми каже како се користат, на колку часа, дали имаат нус појави и што треба да знам? Не сум ставала досега :( Д-р ми кажа на колку саати колку, меѓутоа дека немам искуство со чепчиња сакав да ми каже некоја од вас, ноќ е пред нас...
    И дали сте имале такво искуство со блокмакс да го повраќаат? Во текот на денот пиеше два пати Далерон ок беше.

Последна измена: 8 јули 2019
  8. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Да не имате вие некој стомачен вирус штом повраќа,не ќе да е од сирупот.
    Ич не се плаши да користиш чепче,јас секогаш ставам најмногу помагаат за висока температура што не спушта лесно.На 6 саати можеш да ставаш слободно.
    Немаат чести нуспојави не се страшни впрочем како и секој друг лек за температура се,стави малку кремче на газето и брзо аплицирај го чепчето внатре тоа одма ќе се стопи.Чувај ги во фрижидер.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Јас користам Еферлеган за Т секогаш. И тоа е исто , чист Парацетамол во вид на супозиторија. Побрзо делува и поефикасно.
    Се дават на 6 часа. На 4 само доколку е потребно.

За Блокмаксот немам искуство.

На Coco31 и Вереничка им се допаѓа ова.
  10. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    1.710
    Не верувам, со сирупот борба неприфаќање иритирано грло, стомаче и дете и ми се чини затоа поврати. Инаку од утрово се разбуди со температура, цел ден не спушти под 38 претежно 39 висока. Бевме на д-р рече црвено грло, леукоцити мирни одлично сѐ освен црп 13 и рече проблемот е бактериски. Ни даде и антибиотик. Работата е што цел ден е со температура и што не успеавме да и дадеме сируп, па д-р предложи еферглан. А не сум ставала досега па сакав да прочитам мислења. Благодарам. И тебе @duffi :f: :f:

11. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Не се плаши ќе помине брзо температурата веднаш штом почне антибиотикот да делува.
    И ефералган не се ништо страшно да ги користиш,не се плаши воопшто.
    Ајде брзо да помине!

12. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    651
    И моето 3дена не спушти тт ни со еферглан.Направив брисеви има стрептокока и црвено грло,со амоксиклав одма спадна тт.Штом ви дале антибиотик ќе спадне одма.Иначе клиника беше препуна со дечиња со висока тт,може да има некој вирус.

13. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Мајки на синко во стапалото му има нешто влезено. Бевме на болница ми рекоја требало со целосна анестезија да му го извадат бидејќи е мал и нема да им стои, но рекоја прво да одиме на кожен. Кожен јас неможам да најдам, овие од болница само ме маткаат. Многу ми е страв да не се влоши. Маст ми даде една докторка, ама другиот ден друг доктор вели не е ефикасна маста.
    Утре си идиме за Македонија кажете ми каде да го носам?
    Колку може да биде опасно? Тоа внатре сигурно е нешто метално и е за растено. Има мал оток.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.753
    Штом има оток, веројатно е инфицирано местото најдобро е што побрзо да се извади. На хирургија се прави тоа, а би ти рекла прво средете го тоа таму, после идајте во Мк. Не знам како ќе доаѓате, ама до утре може да се влоши. Можеби и нема, ама јас не би си играла со такви работи, инфекцијата брзо се шири.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Вчера ме вратија од детска хирургија. Ми рекоја прво на кожен да го однесам. Трет пат ме враќаат. Раце веќе кренав незнам што да правам. Кожен е со термин, нема од денес за утре и плус што ќе му направи кожен не ми е јасно.
    Незнам што да правам.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.171
    Допаѓања:
    107.258
    Иди на дежурство, мора да го средат. А ако ти се ризикува овде од аеродром или автопат со што ќе дојдете директ Систина и ќе го средат.

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  17. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Да дообјаснам. Изнервирана сум.
    Прв пат го однесовме во саботата на хитна, го видоја и маст му дадоја да го мачкаме, рекоја од маста само ќе излези. Немаше подобрување и понеделникот одиме пак на хитна, не го ни погледнаја и ни направија термин за вторник (вчера) на детска хирургија во 13:00 ч рекоја гладен да биде ( само млеко може) и така детево си го оставив гладно за да ми речат оди прво на кожен. :@

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.753
    Е па ако оставиш за овде, тогаш на детска хирургија во Скопје. Само не знам дали одма ќе преземат нешто.
    За Систина не би, јас немам позитивни искуства со тамошните лекари кога се работи за деца, со исклучоци.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  19. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Нема здравствено осигурување, незнам дали ќе не примат.
    А какво е опоравувањето после целосна анестезија :(

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.753
    Ќе ве примат, и приватно работат. Опоравувањето зависи од тоа колку трае анестезијата, веројатно кратко ќе трае интервенцијата, па опоравувањето ќе биде ептен лесно. Можеби може и со локална анестезија да се извади, ако не е многу длабоко. Ама мислам дека преферираат општа, оти детето нема мирно да седи. Малиов мој исто треба да помине една таква интервенција, ја одложуваме баш поради општата анестезија.

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.