Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.365
    Со лесно и брзо нека минува:hug:

На zemzela91 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    2.952
    Бактерија Мораксела пие сумамед форте еве веќе три дена. Кашла како лудо? Од антибиотикот ли е? Совети и искуства да го носам утре пак кај матична!?

3. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.365
    Чим кашла однеси го нека го слушне, син ми во Април покрај антибиотик пневмонија направи па ни дадоа и инхалации плус. Се надевам дека не спуштил ама ако кашла толку многу однеси го нека го слушне.

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    40.377
    Каде ја има нос или грло? Што мака имавте од неа освен присуство?

5. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    2.952
    Замавме брисеви од нос и грло. Не ми потенцираа каде (најверојатно и таму и таму).
    Болно грло, блага температура, сува кашлица, Конјунктивитис, затнат нос со многу секрет.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    40.377
    Мислев нема симптоми зошто прочитав во другата тема и потврда за градинка ви дале па ме зачуди зошто толку јак антибиотик му дале. А кашлаше и пред антибиотикот или сега се раскашла? Не би требало после три дена антибиотик да се влошува, напротив веќе треба да е подобро. Јас би носела да го слушнат штом толку има кашлица.

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Malesia

Malesia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    2.952
    До сега само оспен имавме пиено како е роден, па ни покажа алергииска реакција.
    Кашлаше и пред, па смиривме со Слезогал. Пак се раскашла како пие антибиотик . Па еве можно е и јак да му е антибиотикот? Инаку другите симптоми ги снема. Ама уште два дена ќе пие антибиотик. Кажа обавезно цела терапија.
    Во градинка секако не го пуштам... знам дека е тежок почетокот ама тоа е.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.821
    Допаѓања:
    23.616
    Истово го има малово, тт до 38 саботата, вчера цел ден топол, конјуктивит, исто се, само што ноќеска почна многу да кашла продуктивно, во 6 сабајле свиреше, дали на плуќа дали на грло нз ама свеста ми се зеде, се пренервирав :( сега во 10 ќе го носи мм на доктор, јас на работа сум, пукнав од нерви дур чекам. 14 месеци е. Првото имаше еднаш мораксела исто со затнат нос и секрет ама не до олку болен.

9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.038
    Допаѓања:
    40.377
    Не сум стручна, ама некако многу е дупла доза сумамед. Големиот само еднаш пиел вака, ама после пневмонија како продолжена терапија. Сепак доктор ви препишал истерајте. Кашлицата не верувам дека е од антибиотикот (освен ако е алергиска реакција), ама јас би носела да го слушнат штом толку се пролонгира.
    Побрзо нека поминуава :hug:

10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    4.640
    Дали антибиотик е доволно за воспалено уво? И го видоа денес црвено и е, се жалеше викендов на болка, ама не е цело време, весела е. Ни дадоа само антибиотик и септаназал за нос, ама не ни дадоа капки некои за уво. Ми е страв да не и се влоши, пошто сабајле рече не ме слушала на тоа уво.

11. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.285
    Допаѓања:
    8.624
    Однеси ја на ОРЛ ако толку мислиш дека е лошо.
    Кај моево дете поминувало само со антибиотик, за болка сум давала далерон или парацетамол плус.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.996
    Допаѓања:
    32.295
    Во принцип таа е терапијата. Носот мора да биде цело време прооден за да нема болка и да не се полни увото со вода.
    Ако почнува да не слуша добро треба да се испере и увото. Мојот еднаш така шрестана да слуша. На ОРЛ му го испраа ама малку и потоа ни дадоа капки на база на маслиново малсо да прскаме постојано за да не собира церумен увото.
    Најдобро е ако нема подобрување да одите на ОРЛ.

13. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    4.640
    Закажав па откажав, матичнава ми рече не треба. Додуша кога и кажав каде ми рече не мора, а кај Мирка нема термин. Мала е скоро 3 год. ама кажува. Дали да ја оставам да ми каже ако не и е подобро или да си отидам на орл ипак утре. Во четврток треба на контрола да одиме дур стигнат брисевите. Веројатно и е од бактерија секретот иако нема нешто мн мрсули или кашлање.

14. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.608
    Допаѓања:
    3.857
    Ние 2-3 пати имаме лечено уво и само со бруфен, против воспалителен лек е , така да со антибиотикот можеш и бруфен да дадеш, без гајле.

На Mumoftwo30 и Mucika им се допаѓа ова.
  15. Irimiri

Irimiri Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2021
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    150
    И моето е вака. Јас се мислам кај Гоце да го носам, за кај Мирка се чека многу, додека добиеме термин, он оздравува и за џабе е.

16. Daniiii...

Daniiii... Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    4
    Vo cetvrtokot malata mi krena temperatura odma bevme na maticen ni prepisa ospen terapija za 8 dena ama od sabotata pocna da kasla ne tolku zacesteno ama kasla i noseto kako da i e non stop polno a nema nisto krci na nose. Dali da cekam do petok pa da odam na kontrola ili da ja nosam uste denes? Malata ima 2 godini

Последна измена: 21 октомври 2024
  17. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    4.640
    Јас во акус медикус закажав кога и кажав ми рече не одете, рече да одеше кај Мирка ок. Ама ќе следам да видам денес како ќе биде. Ако не ќе ја носам за мирна глава. Мирка ми е буквално пред нос ама ете термин не ми треба за 1 месец, па и тогаш дали ќе има.

На Irimiri му/ѝ се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.996
    Допаѓања:
    32.295
    За акутно ако е не може да чекаш толку за термин.
    Јс го донесов мојот кај д-р Мери зашто почна да не слуша во Сабота и само тоа беше отворено. Ќе видиш и ти дали оди на подобро или не. Ако престане да се жали на болка и престане да се жали дека не слуша тогаш е во ред. Ако продолжи да се жали дека не слуша ќе однесеш кај било кој ОРЛ да провери слух и да види што се случува со увото (матичните имаат отоскоп ама на ОРЛ има повеќе опции за преглед).
    Инаку добро искуство имам и со Весна од Ремедика.

И мојот беше три години кога имавме сага со увото. Најчесто проблемите се јавуваат од 3 до 6 години затоа што евстахиевата труба сеуште им е хоризонтално поставена и крајниците може природно да се поголеми. Кај мојот беше комбинација од големи крајници, тесни ушни каналчиња и хоризонтална евстахиева труба. Со тек на време како растеше проблемите се намалуваа. Сега на скоро 9 години нема некоја разлика во неговото разболување и разболувбањата на децата од негова генерација. До 6 години беше ептен мачно.

Ах да и на 3 години ако е зборливо дете ќе знае точно да каже што му е проблемот. Не е мало.

Последна измена: 21 октомври 2024
  19. happy.look

happy.look Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2014
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    6
    Здраво, детето има 3 ипол години, падна и најверојатно ја истегна ногата,има тешкотии при движење. На ортопед ни рекоа блокмакс гел,ама сега читам на упатството дека нњ се употребува кај деца под 12 години. Искуство некој?

20. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.608
    Допаѓања:
    3.857
    На ортопед носи го детето прво, да ја снимат ногата па ќе ви кажат што да правете после