1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    561
    Здраво. 3ти ден како ми се жали на уво. Качува слаба температура, 37.5, давам блок макс за болката, веднаш се смирува. Носот затнат скроз. Бевме на лекар, докторката заклучи дека увото не е воспалено, само внатре замастено, рече ова не е за антибиотик, да продолжиме со Оперил....Што давате вие? Ми спомна дексаметазон капки, ама не разбрав дали во уво или во нос, но не сега тоа ‍♀️

2. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    2.918
    Допаѓања:
    6.547
    Оди на второ мислење, може да се воспали увото, или да е веќе воспалено, пробај допри го доле под увото, ако реагира на болка значи е воспалено.

3. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    561
    Денеска бевме...ќе мора да чекам до четврток...Имам амоксиклав дома, ако продолжи вака, мора да почнам..

4. natash.a

natash.a Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    179
    Блокмакс на дете 14 месеци и 9кг колку мл треба да дадам, имам давано кога беше помала за оваа возраст и килажа не знам, инаку качи 39,3 па затоа се одлучив да дадам блокмакс

5. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    118
    Здраво,
    Ќерка ми пред 2 недели имаше затнато носе, секрет и малку кашлица. Бевме на лекар правевме 5 дена инхалации и сируп за алергија. И помина носето не и тече но кашла во спиење и кога ќe се разигра. Правевме вчера брисеви, денес стигнаа резултатите чисти. Јас мислев некоја бактерија ја иритира. Од што би можело да е таа кашлица?

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.560
    Допаѓања:
    22.579
    Јас давам 6.5 мл на 15кг. Има 14 месеци. Еднаш чепче парацетамол од 300, еднаш блокмакс. Изгоре дете, од вчера крева тт на 4 сати, денес на 3 сати, 40.5 крена најмногу и цело време до 40 оди. Не јади денес, плачи, омалаксан, цица нон стоп, вода пие. Од вчера пие и антибиотик бидејќи црп му беше 23.
    Од саботата почна ноќта со тт до 38, неделата околу 37. Ама шо ќе беше ова денес, страшно.

На natash.a му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    481
    Истото и ние го поминуваме. Не беше воспалено уше туку средното уво полно со секрет и проверивме исто така и зголемен трет крајник. Не пушти докторкста со спреј и капки ама следните два дена ми креваше висока температура па го носев на детско и ми дадоја амоциклав. Креваше уште три дена температура па прекина. Имаме уште два дена антибиотик за пиење.

8. natash.a

natash.a Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    179
    И дадов 4 мл , ја спушти, најмногу ми е страв што крева нагло, 7 часа ќе е без температура и нагло ќе каче 39

9. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    663
    Допаѓања:
    693
    Мајки од што може да биде ова, сега го приметив, внатрешно е, нема на кожата ништо, не го боли.
    Еднаш одамна и јас имав исто на петата, исчезна по некое време, незнам од што беше, ама за детево ми е мисла

Прикачени фајлови:

10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.362
    Допаѓања:
    38.189
    После преспивање ко стана малата имаше ладни раце и устата темна ко помодрена, ко од вода ладна. Можно е ако и било ладно да е така? Стоеше и на глава одма по будење како мост прави, ама веројатно подолго од обично, не знам дали и од тоа може. На гугл барав и се преплашив, ама само на уста беше, немаше модри раце или прсти. После се стабилизира сама.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    930
    Здраво Мајки
    Сакам да ве прашам вие кои сте давале антибиотик КО АЛМАЦИН колку мл ви препишала матичната за 3годишно дете кое има 14кг? Мене ми рече дека може 4мл бидејќи има килажа,не е премногу?

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    12.757
    Антибиотици се дозираат според килажа, не возраст. Коалмацин се дава 25-45мг по килограм зависно од инфекцијата, ако даваш 4мл доаѓа дека му дала да пие околу 23мг на килограм. Значи можела и многу повеќе да препише, ова е апсолутен минимум. Ако дадеш помалку од 4мл, најверојатно нема да има доволен ефект.

На H.VAGA и ForeverME им се допаѓа ова.
  13. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    930
    А чепче? Едно од 150?

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    12.757
    Ако мислиш парацетамол, вообичаено една доза за 14кг е 175мг, инаку дозволено максимум е до 260мг.
    Јас чепче не сум ставала, ама сирупите според килажа ги сметам и сум давала и поблиску до максималната доза кога имала температура над 40.

На Mother of 2boys и ForeverME им се допаѓа ова.
  15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.151
    Допаѓања:
    18.257
    Малиот (15м) падна сабајле и си го гризна јазикот со запчето,сега видов има мала раничка. Дали да му ставам нешто? Бетадин? Само тогаш после ударот течеше крв.

16. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.509
    Ништо на јазикот, сам зараснува. Најбрзо од се.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Daniiii...

Daniiii... Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    4
    Majkii malata ima 2 godini i 2 meseci moze da pocnam so ova da davam za imunitet i apetit. Ima probano med i propolis ne bi trebalo na drugo da e alergicna taka?

Прикачени фајлови:

18. ForeverME

ForeverME Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2024
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    930
    Чепче имам на ефералган,ама едно од 150 за него мислам е малку

19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    12.757
    Парацетамол е и тоа. 175мг најмалку треба да дадеш.

На ForeverME му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Eli-77777

Eli-77777 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2021
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    59
    Majki maliot pri igranje padna I si ja pregriza I gornata I dolnata usua potece krv I mu potekoa dvete izmiv so vodicka I mu dadov Voda da se napie nemozam da vidam Dali I zabceto e povredeno no nema krv poveke samo e poteceno vo muceto mleko mi odbiva da pie sto dadam za da mu namalam na bolka