1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.646
    Допаѓања:
    22.879
    Ceftriaxon od 700mg, поминавме о денес, наместо инфузија со шприц венски, пак во главчето, плачеше пак ама побрзо помина, се во 3 мин

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.838
    Допаѓања:
    19.401
    Побрзо да поминува. А зотшо во главче го боцкаат? Моето примаше преку раче.

3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.646
    Допаѓања:
    22.879
    Фала ви :hug:
    Еве и денес прво во раче пробаја ама ништо, неможат да му најдат, нз можи дека подебел е.

4. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    931
    А зошто не ве сместија на одделот? Зошто да го боцкаат секој ден?

5. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    1.932
    Допаѓања:
    11.442
    @lackygirl му земаа ли искашлок? Да не е некоја микоплазма или кламидија, таа не се покажува на обични брисеви. А даваат такви атипични пневмонии/бронхити што не се слушаат баш на слушалка. Затоа што реално после 3ти дена венски атб и урбазон и вентолин детето треба да е подобро.

6. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    931
    Како се зема искашлок?
    Моето имаше стрептокок во нос, пиеше сумамед и три дена беше добар. Му престана секретот и престана да кашла. Сега има многу секрет, дури и ми поврати на два вечери во спиење и тоа во млазови. За една недела ослабна 1 кг, и така беше слаб, сега е како сварена шпагета:worried:

7. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    1.932
    Допаѓања:
    11.442
    Шлајмот што го искашлува. Кога се мали и не можат сами да искашлаат ги провоцираат и со шпатула го собираат.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.838
    Допаѓања:
    19.401
    И на син му едвај му најдоа зошто беше дехидриран. Само нека помине побрзо, издржете мајка. :hug:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.950
    Допаѓања:
    40.197
    Кај толку мали деца брзо се запушуваат канилите, така да лежењето ништо не решава. Мојот лежеше па секој ден мораа да го пребоцкуваат, раце, нозе, кај најдеа место таму :(.

@Bella_Stella мали бебиња во глава ги боцкаат. И јас појма немав. Со првото кога не испуштаа од болница, ми го носат со засирена крв на главата. Кога забележав се запрепастив, мисев им паднал или го удриле. Кога ги викнав да кажат што се случило ми се изнасмеаја.
    Инаку за вадење крв сум имала искуство и од пета вадење, кога не успеаја од прсте да му извадат. Ама ова само на клиника и само еднаш сум го видела до сега.

@lackygirl со лесно и побрзо нека поминува.

На H.VAGA, Mother of 2boys, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    122
    Женски, прв пат пишувам во групава
    Ќерка ми е годинка, и од синоќа некоја висока тт ја мачи, 38.6..па до накај 39.2.. симнувам со блокмакс и далерон наизменично, ама чудно ми е дека сега спие и има ладни раце и нозе а топло главче, што е ова? Никогаш претходно не кревала вака тт

11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.794
    Допаѓања:
    13.360
    Ve molam za sovet zasto nemam pamet. Kjerka mi ima sedum godini, malku i tece nosot, no kashla suvo, osobeno koga kje legne. Vaka bese pred edna nedela, so inhalacii bese podobro i sega pak. Sto da pravam? Vo shkolo e uzas, sekoj den otsutni ima, bolni, eve sega i ona pak nema da odi. Se vrtime vo krug dve nedeli, ne moze da zazdravi.

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.838
    Допаѓања:
    19.401
    Дур се ладни екстремитетите значи дека уште ќе качува. Примети ја сигурно и се стоплуваат кога престанува да качува. Ништо страшно, најнормално си е, син ми секогаш е вака.

На simpleewa му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.575
    Направете и брис од нос и грло, можеби е бактерија.
    Каде што спие има ли греење, да не го суши воздухот?
    Моиве па не можат да се оправат од стомачен вирус. Повраќање, па дијареа, па ќе престане малку пак ќе почне. Најмалиот најтешко помина со повраќање.

14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.866
    Допаѓања:
    30.992
    Ако кашла суво проверете дали ви е пресув воздухот. Иритирачко кашлање и течење на нос може да е и од алергија, ако нема омалаксаност и/или температура.
    За да се олесни дај и мед малку да и биде обложено грлото со мед. Пред спиење неколку дена стават Септанал за да нема слевање во грло. Насабајле прскај Спреј од диво оригано или Тонимер со Пантенол за да се испира носот. Исто така навечер намачкај ја на гради со балзам за полесно дишење како Мукоплант или Експулмо.
    Направете брис и ако нема бактерија нека оди на школо. Нема зошто да отсуствува ако не е болна. На сите во школо им тече носот во зима.

15. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    2.325
    Ај хелп. Дете испи пола и поише расипано чоколадно млеко. Ни да го пробаме прво ние ни нишо.. ништо не му беше и не му е сеуште, си заспа најнормално како и стално, а ние сега видовме дека е расипано.. има рок ама беше ко урда и киселко малку. Што можам да му дадам и што да очекувам?
    ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Чоколадно млеко од КАМ со рок до 02/2025 проверувајте пред да дадете (и не мислам само од кам) !

16. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.832
    Допаѓања:
    4.505
    Јаглен ама не знам за мн мали како се дава.

17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.838
    Допаѓања:
    19.401
    Мислам дека ништо сериозно не може да биде освен евентуално да има дијареа. Дај му пробиотик, за друго немам идеја.

18. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.318
    Допаѓања:
    5.227
    дали испирате нос со шприц?
    Физиолошки ставате и колку го полните шприцот?

Ова помага само кога има секрет или и кога е затнато носето?

Веќе извесен период е со секретче, чистам со носко постојано, ама последнава недела и е затнато и малку се вади секрет и знае и да се закашла наутро пример и се слуша дека има секрет. среќа знае да плукне па некогаш го плука.
    вака си е добра, ама не знам дали да ја нсоам на лекар, за евентуално инхалација или незнам.

Последна измена: 29 октомври 2024
    На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    12.999
    Јас имам шприц од 10мл, најчесто веќе цел го трошам на 5год. Од новородено почнав со 2мл и како растеше зголемував. Не е толку битна количината како бројка. Шприцаш дури не искочи чиста вода од другата страна. Најдобро е за густ секрет, особено додека не знаат да издуваат нос сами.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.318
    Допаѓања:
    5.227
    со физиолошки?