Ceftriaxon od 700mg, поминавме о денес, наместо инфузија со шприц венски, пак во главчето, плачеше пак ама побрзо помина, се во 3 мин
@lackygirl му земаа ли искашлок? Да не е некоја микоплазма или кламидија, таа не се покажува на обични брисеви. А даваат такви атипични пневмонии/бронхити што не се слушаат баш на слушалка. Затоа што реално после 3ти дена венски атб и урбазон и вентолин детето треба да е подобро.
Како се зема искашлок? Моето имаше стрептокок во нос, пиеше сумамед и три дена беше добар. Му престана секретот и престана да кашла. Сега има многу секрет, дури и ми поврати на два вечери во спиење и тоа во млазови. За една недела ослабна 1 кг, и така беше слаб, сега е како сварена шпагета
Шлајмот што го искашлува. Кога се мали и не можат сами да искашлаат ги провоцираат и со шпатула го собираат.
Кај толку мали деца брзо се запушуваат канилите, така да лежењето ништо не решава. Мојот лежеше па секој ден мораа да го пребоцкуваат, раце, нозе, кај најдеа место таму . @Bella_Stella мали бебиња во глава ги боцкаат. И јас појма немав. Со првото кога не испуштаа од болница, ми го носат со засирена крв на главата. Кога забележав се запрепастив, мисев им паднал или го удриле. Кога ги викнав да кажат што се случило ми се изнасмеаја. Инаку за вадење крв сум имала искуство и од пета вадење, кога не успеаја од прсте да му извадат. Ама ова само на клиника и само еднаш сум го видела до сега. @lackygirl со лесно и побрзо нека поминува.
Женски, прв пат пишувам во групава Ќерка ми е годинка, и од синоќа некоја висока тт ја мачи, 38.6..па до накај 39.2.. симнувам со блокмакс и далерон наизменично, ама чудно ми е дека сега спие и има ладни раце и нозе а топло главче, што е ова? Никогаш претходно не кревала вака тт
Ve molam za sovet zasto nemam pamet. Kjerka mi ima sedum godini, malku i tece nosot, no kashla suvo, osobeno koga kje legne. Vaka bese pred edna nedela, so inhalacii bese podobro i sega pak. Sto da pravam? Vo shkolo e uzas, sekoj den otsutni ima, bolni, eve sega i ona pak nema da odi. Se vrtime vo krug dve nedeli, ne moze da zazdravi.
Дур се ладни екстремитетите значи дека уште ќе качува. Примети ја сигурно и се стоплуваат кога престанува да качува. Ништо страшно, најнормално си е, син ми секогаш е вака.
Направете и брис од нос и грло, можеби е бактерија. Каде што спие има ли греење, да не го суши воздухот? Моиве па не можат да се оправат од стомачен вирус. Повраќање, па дијареа, па ќе престане малку пак ќе почне. Најмалиот најтешко помина со повраќање.
Ако кашла суво проверете дали ви е пресув воздухот. Иритирачко кашлање и течење на нос може да е и од алергија, ако нема омалаксаност и/или температура. За да се олесни дај и мед малку да и биде обложено грлото со мед. Пред спиење неколку дена стават Септанал за да нема слевање во грло. Насабајле прскај Спреј од диво оригано или Тонимер со Пантенол за да се испира носот. Исто така навечер намачкај ја на гради со балзам за полесно дишење како Мукоплант или Експулмо. Направете брис и ако нема бактерија нека оди на школо. Нема зошто да отсуствува ако не е болна. На сите во школо им тече носот во зима.
Ај хелп. Дете испи пола и поише расипано чоколадно млеко. Ни да го пробаме прво ние ни нишо.. ништо не му беше и не му е сеуште, си заспа најнормално како и стално, а ние сега видовме дека е расипано.. има рок ама беше ко урда и киселко малку. Што можам да му дадам и што да очекувам? ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Чоколадно млеко од КАМ со рок до 02/2025 проверувајте пред да дадете (и не мислам само од кам) !
Мислам дека ништо сериозно не може да биде освен евентуално да има дијареа. Дај му пробиотик, за друго немам идеја.
дали испирате нос со шприц? Физиолошки ставате и колку го полните шприцот? Ова помага само кога има секрет или и кога е затнато носето? Веќе извесен период е со секретче, чистам со носко постојано, ама последнава недела и е затнато и малку се вади секрет и знае и да се закашла наутро пример и се слуша дека има секрет. среќа знае да плукне па некогаш го плука. вака си е добра, ама не знам дали да ја нсоам на лекар, за евентуално инхалација или незнам.
Јас имам шприц од 10мл, најчесто веќе цел го трошам на 5год. Од новородено почнав со 2мл и како растеше зголемував. Не е толку битна количината како бројка. Шприцаш дури не искочи чиста вода од другата страна. Најдобро е за густ секрет, особено додека не знаат да издуваат нос сами.