Ако поврати одма, исто ко да не испил, се дава пак цела доза. По 10тина минути пола доза, по 20тина минути и да поврати веќе е абсорбиран лекот, не се дава пак. Да си знаеш ако ти повраќа и во текот на ноќта.
Малото има некој вирус и крева температура. Овој пат како и минатиот слабо делува сирупот Далерон исто како да не се има напиено, до шо е проблемот? Има 15.5кила давам 9 мк по препорака на педијатар. Од кој сте најзадоволни Далерон, ефаралгин парацетамол, кој е најдобар и дали го чувате на ладно?
Јас парацетамол користам за 2та. Кај моите одговара тој. Далерон никогаш не сум купила досега. Само парацетамол и блокмакс.
Далерон и давам секогаш и и делува веднаш, веднаш и симнува тт. Сум и давала и блокмакс ама тоа кога еднаш имаше 40тт и не се симнуваше така лесно.
Малата, 2 и пол години од вчера крева темп. На 4 и пол саати, сега пак почна да крева и моментално има 38 темп а камен и се рацете и нозете. Да чекам да и стоплат па да и дадам ефералган? Ко ќе се непарни маливе мозокот не ми мисли веќе.
Чекав од прво, ама после давав и така на ладни раце и нозе оти 40 креваше, одете утре на доктор, нека направат крвна слика. За спуштање помагаа исто чорапи натопени со етанол 70%
Денес попладне додека го доев детето имаше некаков вид на напад, се затресе како да му студи ја зафрли главата поглед фиксиран нагоре и плуканка од уста му излегува, цела вечер претходно имаше тт висока до 38.5 му давав парацетамол но на 4 саати пак качуваше. Ова кога се случи немаше тт според топломер но беше доста жежок после нападот кога меревме имаше 38. На лекар ни кажаа дека е можно да се послаби фебрилни конвулзии и да давам дијазепам што нема никаде не знам ни кај да најдам. Дали некој имал сличен случај зашто се исплашив и сакам да направам уште испитувања зашто гледам конвулзииве се јавуваат над 40тт
Ја однесов сега на болница, жар црвено грло и и дадоа коалмсцин, многу брзо крева висока тњмп и бавно спушта.
Мојот кога има тт така се затресува неколку пати дур не спадне и кој спаѓа тоа е треска ни рекоја кој нема тт не прави така и ние првипт пат се уплашиве многу го однесове во болница одма поске кој му пројде не правесе после некое време кок беше пак болен исто само тт кој има
Со помин, исто беше и кај моето така, ама немаше грло црвено. Ќе помини сега од ант. Со лесно, земи и лижавчиња за грлото.
Не знам каде да го поставам прашањево, па ајде тука: Ќерка ми е настината има зелен секрет и и го чистам носот со вода , последниве неколку пати се жали на ушите, првиот пат плачеше дека ја болат, а сега дека и се затнуваат по чистењето. По неколку минути и поминува. Дали може да настане некој проблем, некоја сериозна компликација? Или моментално е ова?
Јас би отишла на лекар, веројатно и се воспалило ако ја боли, а и ако и се затнува може да е од инфектот од секретот. Направете и брисеви. Може да ви дадат септаназал или кортико, нешто за отоци, ако е воспалено може да треба и антибиотик.
Фебрилни се јавуваат и при нагла промена на температура, било нагоре или надолу не само над 40. Пак ако се случи врти го настрана, бројте секунди колку време траат грчевите. Не треба да бидат подолги од 20 сек. Инаку чепчиња дијазепам купуваат од Косово или Србија. Има и некоја аптека на Битпазар која ги носи, ама не сум сигурна која.
Се пожали еднаш по чистењето , по некоја минута и пројде. Само тогаш се пожали дека и се затнаа , па и реков да го фати носот со рацете и да голтне и и помина
Јас разбрав дека плачела од што ја боли, ама ако мислиш дека е моментално следи ја, па утре ако не и е подобро или продолжува и зачестува да се жали однеси ја. Не знам како и го чистиш носот, ама кога дува нека не дува со сета сила, испирај со солен раствор и после тоа нешто од типот на септаназал прсни. Мене од воспалени синуси ми се затнувале уши па ќе се пуштат. На ќерка ми од зголемен трет крајник. Ама јас бев целата затната, а малава не знаев дали точно кажува, па на преглед видоа дека има реален проблем.
Малото има 2 год од пред два дена е со висока тт, и поврати неколку пати но не често, прво големото беше со таков вирус па и малото фати, малаксан, со болки во стомак и тт. Денес малото е подобро веќе нема тт, ама на неколку пати како да губи стабилност во ногчето и паѓа, и покажува дека го боли кај зглобот бо стапалото, маж ми вели фантазирам, дека не му е ништо ама јас мир немам, они се деца што се турбо активни, цело време трчаат и паѓаат ама ова буквално како да му потклекнува ногчето и паѓа и плаче, дали може од малаксаност или грч некојна лекар не бевме по тел ја консултирав матичната ми рече пробиотик и антипиретик за тт,, ама ова со ногчето е ново. Што може да е
На зелен секрет не смееш да переш нос, ќе пренесеш инфекција на уши. Само прскање со солен раствор и да дува најсилно што може.