1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Итно! Прашања за здравјето на децата

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 29 декември 2018.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    3.689
    За ова се мислев баш пред некое време, ама нели ако има бактерија во носот истата би се пренела и со прскањето со солен раствор?

2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    1.920
    Допаѓања:
    5.265
    Mozno e virus sto ja napaga nogata, kolkot, pri nastinki . Vo ovoj slucaj samo nekoj sirup protiv bolka i malku poveke da miruva.

3. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.889
    Допаѓања:
    7.622
    На бактериска ли личи?
    Не ми враќа матичната, детево 5 дена е со температура и затнат нос (носот затнат подолго време). Screenshot_20241104_151008_Microsoft 365 (Office).jpg

4. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    4.869
    утре ке направиме крвна слика и ке видиме, и матичната исто кажа

5. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.889
    Допаѓања:
    7.622
    Се случувало неколку пати и кај мојот при вирус да се жали на ногата.

6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.340
    Допаѓања:
    105.394

Не сум го знаела ова. Во аптека ми го дадоа тоа шише да чистам секрет , зошто се со антибиотик завршуваше

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.122
    Допаѓања:
    12.783
    Со прскање не ствараш притисок во носот. Само да се навлажни и треба детето да дува или да влечеш со аспиратор.

Шишето е тоа, солен раствор. Ама не е исто да капнеш од него или како спреј да прснеш, во споредба со шприц под притисок да се пере носот.

Јас перам нос со шприц на двете деца малтене од раѓање, само на проѕирни и бели мрсули. Не секој зелен мрсул значи бактерија, ама не ризикувам. Подобро затнат нос него инфекција на уши.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.804
    Допаѓања:
    4.436
    Ама и со многу силно дување се прави притисок. Јас од тоа си имам често проблеми.

9. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.572
    Допаѓања:
    3.812
    До шприц и физиолошки раствор и го чистиш? И јас така и го чистев, од бебе, сега не сака и сама дува силно за да не и го чистам јас. Кај твојата, ушите и се затнуваат ама не знае да каже најверојатно и затоа кажува дека ја болат, штом престанува после тоа за кратко. Не верувам да настане компликација, знаеш дека тука во Гр сите педијатри така ни препорачуваат чистење нос и тоа многу пати на ден.
    Мојата кога почне нос да и тече, одма е со зелени мрсули, значи одма, до сега бели и проѕирни не сум видела да и се. Бактерија никогаш не е имала, барем така мислам јас, затоа што знаеш тука брисеви е научна фантастика :D
    со физиолошки само и мине, многу пати на ден измивање, да излезе се од внатре и тоа е, ништо друго не сум правела за зелени мрсули. И тоа какви густи зелени е имала понекогаш , аууу страшно.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  10. pashe2004

pashe2004 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2016
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    23
    Da virus i bakterija mislam vo isto vreme

11. pashe2004

pashe2004 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2016
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    23
    Baraj ast,alt rst da naprajs

12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.571
    Допаѓања:
    22.648
    И моево имаше тт 6 дена и 7миот прекина, исто црп 25, ама кај него испадна пнеумонија. Иначе мирна крвната слика, само црп 25. На ренген се виде.

Денес има ваков осип, на нозете е цел, нагоре нема, утре ќе одиме пак кај матичен да го види, по тел пуштивме слика, рече да го однесиме утре. И сега пак цела ноќ мисла :doh: прво Алмацин пиеше, па 5 дена венски антибиотик, па 7 дена панцеф, еве денес 6ти беше, нз од што можи вака. Тт нема од минатиот петок.
    Screenshot_20241104_212506.jpg

13. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.340
    Допаѓања:
    105.394
    @Kallias2

164894_0.jpg

Вакво е шишето, има ќесички едни се истура внатре една ќесичка се додава вода и чистиш. И ме збуни вчера така што ми рече дека и се затнале ушите после тоа.
    Јас од лани така и го чистев носот и навистина се спасив од антибиотиците, ако поминеа неколку дена и има зелен секрет почнуваше да кашла без престан и ќе мораше антибиотик да пие.
    Ах за испитувања и брисеви тоа тука во Грција е научна фантастика. :D