За ова се мислев баш пред некое време, ама нели ако има бактерија во носот истата би се пренела и со прскањето со солен раствор?
Mozno e virus sto ja napaga nogata, kolkot, pri nastinki . Vo ovoj slucaj samo nekoj sirup protiv bolka i malku poveke da miruva.
На бактериска ли личи? Не ми враќа матичната, детево 5 дена е со температура и затнат нос (носот затнат подолго време).
Не сум го знаела ова. Во аптека ми го дадоа тоа шише да чистам секрет , зошто се со антибиотик завршуваше
Со прскање не ствараш притисок во носот. Само да се навлажни и треба детето да дува или да влечеш со аспиратор. Шишето е тоа, солен раствор. Ама не е исто да капнеш од него или како спреј да прснеш, во споредба со шприц под притисок да се пере носот. Јас перам нос со шприц на двете деца малтене од раѓање, само на проѕирни и бели мрсули. Не секој зелен мрсул значи бактерија, ама не ризикувам. Подобро затнат нос него инфекција на уши.
До шприц и физиолошки раствор и го чистиш? И јас така и го чистев, од бебе, сега не сака и сама дува силно за да не и го чистам јас. Кај твојата, ушите и се затнуваат ама не знае да каже најверојатно и затоа кажува дека ја болат, штом престанува после тоа за кратко. Не верувам да настане компликација, знаеш дека тука во Гр сите педијатри така ни препорачуваат чистење нос и тоа многу пати на ден. Мојата кога почне нос да и тече, одма е со зелени мрсули, значи одма, до сега бели и проѕирни не сум видела да и се. Бактерија никогаш не е имала, барем така мислам јас, затоа што знаеш тука брисеви е научна фантастика со физиолошки само и мине, многу пати на ден измивање, да излезе се од внатре и тоа е, ништо друго не сум правела за зелени мрсули. И тоа какви густи зелени е имала понекогаш , аууу страшно.
И моево имаше тт 6 дена и 7миот прекина, исто црп 25, ама кај него испадна пнеумонија. Иначе мирна крвната слика, само црп 25. На ренген се виде. Денес има ваков осип, на нозете е цел, нагоре нема, утре ќе одиме пак кај матичен да го види, по тел пуштивме слика, рече да го однесиме утре. И сега пак цела ноќ мисла прво Алмацин пиеше, па 5 дена венски антибиотик, па 7 дена панцеф, еве денес 6ти беше, нз од што можи вака. Тт нема од минатиот петок.
@Kallias2 Вакво е шишето, има ќесички едни се истура внатре една ќесичка се додава вода и чистиш. И ме збуни вчера така што ми рече дека и се затнале ушите после тоа. Јас од лани така и го чистев носот и навистина се спасив од антибиотиците, ако поминеа неколку дена и има зелен секрет почнуваше да кашла без престан и ќе мораше антибиотик да пие. Ах за испитувања и брисеви тоа тука во Грција е научна фантастика.