Не сум лекар. Ама и за мене кога се работело, секогаш за црвено грло ми давале антибиотик. Се пишеше и овде некој друг исто ради тоа добиле антибиотик. Не реков дека ларингитот е секогаш за антибиотик. Ама кај членката највероватно се работи за бактерија зголемени леукоцити има, малку покачени ама сепак покачени.
Никаде нема пишано дека и кажале црвено грло, а и 13 леукоцити за деца не е многу покачено. Затоа и ми е чудно.
Јас напишав претпоставка дека можи ради тоа да и имат дадено антибиотик, дека на уво нос и грло ја праќале. Не дека напишала. Обично кога е ларингит и црвено грло во комбинација даваат антибиотик. Инаку за ларингит точно дека не се дава антибиотик, ако е само тоа.
Како да го отнам побргу носето на детето? 17 месеци има, од аптека ми дадоа спреј, солена вода од море
Кај моиве мералис ха се покажа како ефикасен. Ама било по препорака на матичен. @Ceneva не сум ни јас доктор само споделувам искуство. И колку што знам благо покачени леукоцити, само како такви не мора да значи бактерија. Затоа се гледа цела кс и општа состојба.
Побарав второ мислење, ми кажа да лечиме симптоматски т.е. Инхалирање со пулмикорт и сируп за алергија, антипиретик по потреба, и да го почекаме брисот до петок. Мислам дека така е најпаметно, па ако недај Боже се влоши во меѓувреме ќе го однесам пак...
Кај мене големиот се жалеше на болка во грло, го однесов на брз брис за стреп А, позитивен. Одам кај матичен, ми вика со цел памет 'прополис ставај'. Викам стрептокока А во грло секако се лечи со антибиотик. Навреден, ми вика види ништо не му е, нема темп. Он клапнат цел, к.слика со високи лекуоцити, супер бил. И така ме испрати дома со коментар 'ете мајка ти знае се'. Му купив оспен, после 2 дози подобар. И барам нов матичен, иако генерално сама си ги лечам. Инаку големиот во 5 години има пиено 5 пати антибиотик. Ама на стрептокока А не планирам да го држам без ништо. Матичните се плашат да дадат антибиотик, упат.. ајде големиот знае да каже што му е. Да оставиш на мало дете што не зборува вака, дефитивно во болница ќе завршиш.
Рекоа дека нема пневмонија цело време го слушаа постојано, првпат ни се случи на 5 месеци, он губи скроз глас, никаков звук не испушта и велат дека тоа е голем оток од кој може да настане гушење, последно летоска ни се случи на одмор, дури и намалена ситурација имаше.сега пред три - четири недели почна да кашла и да засипнува и да му се фаќа гласот матичната одма панцеф рече мора, и сефте не завршивме во болница само со панцеф и со инхалации поминавме. Нејсе, сега друга мака имам, викендов фатија некој стомачен вирус, прво големото па после и помалото. Малото поврати 2-3 пати по малку а пролив исто 2 пати ама имаше многу температура, до 39.5 се качуваше на 6часа давав сируп, после кога се смири температура почна да се сопнува и да паѓа, го однесов на лекар, направивме крвн слика која генерално не е лоша, се е мирно освен црп 12.5,аст покачено и цк-мб 90. Е сега ни даде итен упат з на клиника тоа било високо. Има 2 години. Веќе нема тт и не делува болен. Утре ке го носам, ама многу се плашам
ЦК и МБ ни беа мн високи кога имаше адено вирус, се живо испитавме, после месец дена само се спушти. Ние правевме и ехо на срце и абдомен, тогаш живот ми се скрати. Види стрептокока да не има, да не се жали на болка во нога случајно? Аст колку е покачено? Ако не отстапува многу можно е од сирупите да е.
Една докторка ни рече ехо на колкови друга ни рече на кардиолог треба. Како да се сплеткува во нозете, и како десното ногче му потклекнува и паѓа, се жалеше дека го боли стапалото кога ке падне ама моментално, ке го бакнам и толку. Веќе не се жали, трча скока и фала богу не делува болно.
Повтори к. слика за ден два, треба да паѓа. Од некои вируси се качува привремено, ама треба да падне како ќе помине вирозата
Бебе 7 месеци од викендов е затнат, одвај дише, се заклашува ама само неколку пати дневно. Вчера го носевме на лекар, докторот вика нема ништо, грло чисто, гради исто, Прскај само спрејче и вади мрсули пошто мал бил др не можело да му даде. Прскам и вадам ама колку ќе даде, се на сила и пак е затнат. Јадново ни може да јаде ни да спие како што треба и само си плаче, и гласот му засипна. Да ми препорачате нешто, може и на природна база.
Затнат нос, не скроз и проѕирен секрет, цел ден кива, а беше болен викендов, вирус. Ова од што поминува е или пак е настинат сега…не може да спие, јас влечев и спреј ставам и со шприц чистев ама пак е затнат некаде горе, фрчи… Како да му помогнам да се исчисти? Патем сакав да прашам, за кс, кога се работи за вирус, кога е бактерија? По што се гледа?
Дали има и температура во склоп на ова. Мој совет може не се лечи со антибиотици обично не, но ни викаат да се вратиме на скоро секој ден или секој втор да го наслуша оти многу често може да спушти дете, многу брзо, затоа утре ако гледаш тешко диши со болка на гради пак нека го наслуша.
Додека има температура, но ако има повеќе од една недела темп прави крвна слика, или дополнителни симптоми ако се јават.
Покачени лимфоцити укажуваат на вирус, покачени гранулоцити бактерија. Ова општо ама се гледаат сите параметри и доктор може да каже сигурно зошто различни вируси различна к.слика даваат. Пример кај грип и ковид паѓаат лимфоцитите на почеток на болест