Ако е помало село, со полоша инфраструктура, може и ефтино да биде ептен. Не зборам за селата што личат поарно од некои т.н. градови во Мк.
@Sejfullai Лазарополе, Беровско и Маврово покрај езерата. Да не одев следна година за Колорадо дефинитивно ќе се преселев таму.
Ne znam so tie pari kaj mojs da najs stan Pubo vo skopje kupi si garsonjera i mojs da ja izdavas ama ne znam so pari se garsonjerite vo skopje
Jas bi kupil vo skopje i tamu bi ziveel zs tamu mojs da najs podobro platena rabota ama ne znam od kaj si ti
Јас би Охрид, за малце и ќе беше, ама нормално стално мора да искочи некоја пречка. Ми се свиѓа за живеење за летување и не баш, често одам и криво ми е што немам свое катче таму. И Берово ми се допаѓа, ама мисла дека е слабо за работа. Сакам природа. Највеќе би ми одговарало некое куќаре со голем двор..
Имаме во Охрид, така да нигде на друго место. Не ги сакам баш другите градови а и ми нема резон да купам стан во град, а живеам во град. Сакам покрај езеро, почист воздух него во Скопје.
Да имам 15000 евра сигурно не седам во Македонија, ќе ги потрошам за визи и остали трошоци за преселба на друг континент. Туку, јас дојдов да ви кажам да не се лажите дека во Охрид, Берово, Крушево и слични е почист воздухот. Не е. Цела Македонија е загадена од крај до крај, со се планини. Таа е реалноста за жал. И земјата. И водата. Се е отруено.
а со 15илјади евричи да си извадиш канадска виза и деф подалеку од тука? Барем во Канада има планини и езера, чист воздух плус француски ќе си научиш во случај да незнаеш. Е сега малку поише снег има од Македонија ама па добри плати даваат, бензинот поефтин итн итн...
Брзо бев таму и потполно се согласувам со @Doozy Фали таа старосна група и од Македонци и од Албанци и од сите. Никој веќе не останал таму. Мртво е. Град на пензионери. Ја би Охрид или Дојран. (секако дека учество ќе бидат 15000€)
@Tanjamm i jas rabotam na toa za zemanje stance makar i garsonjera da e moe da bidi licno,no ne sakam na staro sakam novo vo nova zgrada,mojata zastedna ne e dovolna za plakanje vo gotovo nov stan no dobra e za ucestvo vo momentot pa mozebi @"Zoki" mozi da ne upati ako znae nesto okolu stanovite na isplata. Jas sum upatena vo nekoi raboti od moi rodnini koi zedoja no ako ima nekoj sovet plus ili licno iskustvo neka spodeli Bi sakala vo Bitola vo mojot roden grad,go sakam i Ohrid i ubavo e da imas edno stance tamu no prioritet mi e Bitola,iako zivem nadvor od Mk ako eden den odlucam da se vratam ke imam pokriv nad glava licno moj. Ako najdes nekoe pristojno stance makar i vo pomal grad i sakas da ja investiras tvojata zasteda zosto da ne,no kolkavi se sansite za vrabotuvanje vo nasite mali gradovi toa site znaeme,sepak razmislisi ubavo.
Со 15 000€ единствено ако ги дадеш за учество, за кредит. За да го отплаќаш кредитот треба добра плата. Значи по таа логика, треба да бараш каде во Македонија има услови за работа. Скопје нормално нуди најширок спектар на занимања и опции за вработување, затоа и се исели пола Македонија во главниот град. Кавадарци имаат моментално големи странски фирми, се фалат дека има добар живот. Тешко прашање ако очекуваш реален одговор, се надевам само за дискусија служи.