Сега и не се вади баш лесно. Бар од искуство на едни пријатели што пробаа. Имаат систем на бодување, ако си дипломиран или магистар имаш повеќе поени од оние кои не се, млади до 30 исто така се во предност...Они се над 30 и со деца, имаат бугарски пасош сите. Ги одбија за градот за кој аплицираа, можат да идат во некоја најсеверна канадска вукојебина само. Мада и фактор среќа игра улога сигурно. Најдобро е, ако имаш кеш да запишеш факултет некој. Така те примаат сигурно.
не е толку лошо во Кичево ама па и не е ко што беше пред 10 години. На темава... Замислете па во македонски брод повеќе кучиња по улица има одколку луѓе. Па уште и градат згради. искрено не знам каде би зела стан ама јас преферирам да има работа и да е мирно место.
менталитетот на народот и генерациите. Јас кога пред 10 години излагав по кафичи затнато беше гужви а и луѓе по улица летно време посебно ептен беше раздвижен градот. Сега пола кафичи затворени излагаат типки од 16 години стокмени ко да имаат 26 а се понашаат ко да имаат 30. Младината кога излага вчаршија не оди по кафичи туку во коли по улица може повеќе кучиња од луѓе да видиш. Коли идпопаркирани вцентар чиниш Скопје сме а луѓе нема никаде. Повеќе коли одколку луѓе.
Анон ти си од Тетово или Гостивар? Искрено џабе да ми дадат имот, таму не би живеела. Ужас е. Див Запад како што кажа.
Гостивар, живеам во Скопје, со желба да сум што подалеку од Балканов. Политичарите ја пуштија Западна Македонија низ вода. За жал ама така е. Низ Гостивар имаш чувство дека си во друга држава...
Тетово е бетер. Сум шетала низ Гостивар, ама во Тетово језа да те фати, посебно за женско, шетам и ми прават скен од глава до петици. Уште што не почна некој да ме штипка за задник сред бел ден, на сите страни префрлаат, ааууу грозно.