Каде да најдам/купам за најмалите?

Дискусија во 'Бебе' започната од Katerina2017, 7 јуни 2017.

1. Dee*Tee

Dee*Tee Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2020
    Пораки:
    534
    Допаѓања:
    777
    Од Moss имам земено од оние на Metalac со Мики и Мини. Имаат кај Мавровка продавница, а имаат и онлајн :)

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.619
    Допаѓања:
    8.700
    Каде да најдам вакви?

milestone-2-1119x1536.jpg

3. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.334
    Допаѓања:
    19.762
    Види во Преплет на инста, мислам можат да ти ги направат по нарачка.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  4. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.592
    Допаѓања:
    29.058
    На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.850
    Во меркур и во ангел тренд во лисиче има.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.115
    Сте виделе некаде кошулче или/ и панталони со мече?

7. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.728
    Допаѓања:
    17.691
    Како од лежење ќе се исправи само да седи:^)
    И мене ми рече да не форсирам ништо
    Добра е идејава во скут така да ја држам:)

8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Тоа е финтата, да почни само да се исправа за да јача стомачна мускулатура. Ти и под агол од 90° ако сакаш седнувај го, џабе е сѐ дури не му зајакнат мускулите.
    Само вежби и трпение. На под.

На mal.ecka, pamelche, Autumn Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    25.580
    Значи навистина секаде различно кажуваат . Мене ми рекоа дека од прв ден може на јастуче да ја ставам ( но не високо многу и цврсто , да било меко и лесно да пропаѓа главичето надолу да си зема позиција ) .

Јас со третото бебе не купив релаксатор , а стариот што веќе го имав , се расипа па го фрлив . Ја ставав на обично меко јастуче , кога пиеше млеко или си седеше будна . Можеш во скут , но мене второто така ми се научи се во скут да седи па додека прооде не можев ниту кафе да испијам без да плаче и да бара во скут , дури и кога самостојно седеше :| . Колку е добра таа идеја , толку е и лоша би рекла . Ставај ја на обично меко јастуче , не знам колку месеци сте , но јас од 3 почнав да ја ставам на повисоко ( т. е . од скроз рамно бебешко јастуче , ја префрлив на вакво , слично ) .
    Screenshot_20220617-063454_Google.jpg

Мајка ми има вакви од времето на Тито се ми се чини ( не верувам дека се баш под агол од 45 степени , но го потпирав самото јастуче на страничниот дел од креветот ) , колку се стари :D , а се многу меки па бебето не би имало штета да го ставаш на нив онака потпрено ( пред се , бидејќи се меки и лесно се оформуваат по тежината на бебето ) . Мојава крофна на 5 ипол месеци веќе седеше ( иако не смееше , сама си седнуваше ) веќе на 10 ипол месеци почна да оди .

Ако имаш вакви јастучиња , пробај види како ќе биде , додека купиш ( ако веќе не си купила ) . Кај нас убаво и се погоди , па не земав нешто специјално за таа намена .

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.850
    Стабилна е за бебе да се исправа на неа?

11. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.728
    Допаѓања:
    17.691
    Стварно не знам. Она вака кога ја држам за рачињата дава напор да се подигне. Докторката рече дека веќе може да седи под агол од 45, а кога ќе покаже дека може сама повеќе да не и бранам туку да и дозволам да си седи (дека не важи она до 6 месеци само легната да биде). Е за перница никој не ми рече, јас си замислувам дека има такво нешто, оти немам релаксатор како шо кажав и цело време е легната освен во транспортер кога е или на меше, оти во раце не се држиме.

12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.850
    Јас не ја држев нешто особено под 45 агол. Не се замарај да купуваш нешто ново. Колкаво е бебето, во количка зошто не го подкренеш седиштето? Со обични перници можеш да ја накосиш, целта е да се подава нанапред да посега по играчки и сл. од скроз лежечка тоа е потешко. На под треба да е најмногу од времето со стимулација од играчки да почне да се врти на стомак на грб во круг па после допрва сама ќе се исправа за седење. Ова вежбање на седење е повеќе да учи баланс, а и здравје кога ќе почне со цврста храна да може да седи, не дека на 6 месеци сами седнуваат децата.

На pamelche, IRBBB и unearthlysarah им се допаѓа ова.
  13. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.115
    Па можам од мое искуство да ти кажам.
    Син ми така. Ми рекоа не ставај перници никако и јас не. Ептен си го слушав ортопедот :D.
    Малово е како црвец, нон стоп е во покрет.
    Прво научи од грб на стомак, па од стомак на грб да се врати, па се исправи да седнува. Прв пат кога го видов се стопив. Ги ставаше нозете под газе за баланс и се исправаше.

На tina2018, Tiny Love, pamelche и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Дете до 2 години треба да спие на рамна, цврста подлога, а подоцна да дадеш перница ако бара, соодветна за возраста се разбира. Кој ортопед ти рече од прв ден да ја ставаш на перница?

И зошто да не смее да седи на 5 и пол месеци, ако знае да седи самостојно? Зарем не му дозволуваше да седи дека не смее?

Не да е легната, ама додека сте на под ќе ја вежбаш, рацете твои нека ѝ се потпора (не да ја тргаш, само потпора) за сама да се исправа по малку, ќе вежбате вртење на меше и од меше на грб, исправање на главчето додека е на меше, а додека се шеткате ќе местиш наслон на количката под агол од 45°.

На minne992, Oneo, CrazyGirl15 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. theTulipsLover

theTulipsLover Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2021
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    202
    Од каде на најдам во МК купачи за бебиња со УВ заштита (со ногавички и кратки/долги ракавчиња) онлајн да може да нарачам? Фала

16. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    9.225
    https://kidscarewears.com/

На theTulipsLover му/ѝ се допаѓа ова.
  17. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.373
    Допаѓања:
    5.244
    Каде можам да најдам пластични стапчиња/држачи за балони( како што продаваат балони на плоштад?

18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Da be top si bese se fakase digase i setase fatena za nea. Jas imav staveno kocki podloga vo nea baska cel kup igracki i dava stabilnost ne se sekiraj

На Mucika и Tiny Love им се допаѓа ова.
  19. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    16.254
    Каде можам да најдам костум за бебе за свадба? Не сум од Скопје, а инаку да е поубав материјал да не е лито и тенко.. Овие на сликата од Муппет кидс дали се исти како што изгледаат?

Прикачени фајлови:

20. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    25.580
    Што го знам како се вика , од нашава ни " клиника " наводно до 6 месеци требало да му се зајакне 'рбетниот столб . Мене најмалово од 4 ипол месеци ми бараше перница повисока за спиење ( веројатно се научи на таа од мајка ми ) па и ставив повисока ( не многу , и мека ) .. Инаку , јас ја оставав да седи колку може сама од 5 ипол месеци , ниту ја форсирав да седи ниту да лежи , ја оставив како што чувствува , така да прави :) .

Меѓутоа , ова ми е трето , па веќе имав какво такво - искуство .

Повеќе ми беше страв со првото ( дека прво , немав искуство ) и многу повеќе верував на доктори и педијатри . Тогаш лошо се испеков и од тогаш наваму , правам како знам и умеам , секогаш читам мислења по интернет ( претежно од стручни лица , кои не се од Мк ) или барам второ мислење од доктор/педијатар , кој нема никаква врска со првиот :) .

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.