Кај да го најдам чајов? И дали воопшто има чаеви од Милфорд кај нас? Јас барав, никаде не видов. (Note: не сум од Скопје.) А бев убедена дека го имам видено ова МИЛФОРД некаде, испадна тоа да ти било МИЛОРД.
Биокулт 1л-300 и нешто денари, 200мл-95 денари. Преубаво, но скапо е повеќе се исплати дома да го направиш.
дали некој го знае точниот превод на продуктиве и каде да ги најдам во Скопје baking soda и citric acid ?
Baking soda,samoto ime kazuva soda koja se koristi za pecenje testenini ,gotvenje i sl. Megutoa ima dve vrsti,onaa obicnata koja moze da se koristi i von gotvenje(za cistenje,vo medicinata,za izbeluvanje zabi,za cistenje na bizuterija,srebro i mn.dr raboti...)i istata sodrzi aluminium ,a drugata e bez aluminium i poveke e preporacliva za koristenje vo gotvenjeto,za pienje vo kombinacija so limon i sl. i pozdrava e voedno.I ovaa bez ja ima po prodavnicite za zdrava hrana i e znacitelno poskapa od onaa so alimunium.Jas ja koristam ovaa bez i mn.sum zadovolna. Citric Acid ,isto samite zborovi na angliski kazuvaat limonska kiselina. Ja sodrzi golem del na ovosjeto,a industriski se dobiva od limonot i so fermentacija na nekoj vid seker.Se koristi vo proizvodstvo na mnogu bezalkoholni pijaloci i sumlivi tableti.A i znacitelno ja ima i vo Cedevitata,koja e mn.nezdrava.No site sigurno ste zabelezale ja ima i vo skoro sekoj vtor proizvod,slatki,bomboni,kolaci... Nekoj kazuvaat deka e mn.stetna ,a nekoj deka ne e mnogu,tuku deka drugite emulgatori se mnogu postetni. Sekako tuka ne zboram za prirodnata koja ja ima vo ovosjeto,tuku za onaa koja se koristi kako emulgator vo proizvodstvoto. ( E330)
Неможе да биде штетна лимонската киселина кога и така е дел од метаболизмот. Внесена од надвор (конзумирана) само се раствора во организмот.
Jas zboram za onaa koja e dadena kako emulgator i koja znacitelno se koristi vo proizvodstvoto. A istata kazav gore kako e napravena,odnosno so fermentacija na seker ,za koj sekade veke se zbori deka e najstetnoto nesto. A onaa prirodnata limonska kiselina,koja ja sodrzi golem del na ovosjeto e veke druga tema.Taa se podrazbira deka ne e stetna.
Ви благодарам на сите за објаснувањето поготово на mirandaa за исцрпниот одговор.Не ми беше поентата да ми се преведе од англиски туку случајно да не имаат овие продукти поинакво име кај нас или поинаку се нарекуваат и дали можат да се најдат во маркетите.Не ми требаат за јадење и готвење туку за bath bombs.Секако ќе земам во предвид дека има и штетни и нештетни
Само да додадам, „обичната“ сода на Алкалоид е дефинитивно без алуминиум, што значи дека не мора да ја има само во продавници за здрава храна, туку ја има во сите поголеми маркети. Ама конкретно на Алкалоид, за други производители не знам.
Денес видов реклама на една од нашиве телевизиски програми за новиов 7 days кроасан со крем или путер од кикирики, го имате ли некаде видено низ продавнициве/маркетиве? 7 days ми се слабост уште од мала, сакам у најбрзо време да го пробам новиов кроасан.