@Annath За едното За другото Дури некаде имаше дека и во старите Југословенски готвачи така си стоело, најквирц за мускантното. Е сега тоа што наши, па и српски блогови само препишуваат погрешно едни од други во ново време, па кај повеќето, па и кај GalaNuts стои најквирц за пимент Nevertheless, битно е да се најде
Не знам, јас од дете уште во бившата ЈУ република токму од стари готвачи што уште ги има кај татко ми, знам дека најквирц е пимент и сега ова ме изненадува. Тој е зачинот што се става во мортадела, а во неа сигурно не се става мускатно оревче. Никој никогаш мускатното оревче не го викал најквирц, туку морско оревче Барем кај нас во Охрид. Јас инаку не му верувам 100% на гугл, повеќе се потпирам на она старото, енциклопедиско знаење. Тешко ми е сега да променам мислење, искрено.
Јас искрено тука првпат кога пиша Annath слушнав за пимент и најквирц како имиња на зачини. Овој пат ставив само цимет, ѓумбир и мускатно оревче, па не беше лошо. Следен пат ќе пробам со пимент, чим го има кај нас.
zdravo dali nekoj moze da mi pise slatkari ili broj kontakt koi vrsat dostava na torta? mi treba torta za rodenden no ne znam koi vrsat dostava po kargo mi treba ukrasena so shlag
Ова конкретно го имаш во Веро, исто имаш од то шо е црвено и во кафено паковање. Од другите нема, ама овие три ги има Веро.
Здраво ве молам предлог од каде во Скопје да нарачам убаво бадниково лепче, во крин веќе не примаат нарачки
Во Рамтор. Но да те предупредам не е баш вкусно. И пошто е растително, не можеш ниту да го поховаш за да биде поубаво.
Најубаво досега што сум пробала ми било слаткото купено од Манастир Архангел Михаил во Берово. Се друго ми било преблаго.