1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Каде да најдам/купам? (food edition)

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од martina325, 1 септември 2012.

1. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.109
    Допаѓања:
    9.561
    @Annath
    :*:За едното
    Screenshot_20251129-191045_Chrome.jpg
    :*:За другото
    Screenshot_20251129-191539_Chrome.jpg

Дури некаде имаше дека и во старите Југословенски готвачи така си стоело, најквирц за мускантното.

Е сега тоа што наши, па и српски блогови само препишуваат погрешно едни од други во ново време, па кај повеќето, па и кај GalaNuts стои најквирц за пимент :D

Nevertheless, битно е да се најде :f:

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.089
    Допаѓања:
    204.228
    Не знам, јас од дете уште во бившата ЈУ република токму од стари готвачи што уште ги има кај татко ми, знам дека најквирц е пимент и сега ова ме изненадува. Тој е зачинот што се става во мортадела, а во неа сигурно не се става мускатно оревче. Никој никогаш мускатното оревче не го викал најквирц, туку морско оревче :D
    Барем кај нас во Охрид.

Јас инаку не му верувам 100% на гугл, повеќе се потпирам на она старото, енциклопедиско знаење. Тешко ми е сега да променам мислење, искрено.

На Polyincognito му/ѝ се допаѓа ова.
  3. -Iris-

-Iris- Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2022
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    74
    Јас искрено тука првпат кога пиша Annath слушнав за пимент и најквирц како имиња на зачини.

Овој пат ставив само цимет, ѓумбир и мускатно оревче, па не беше лошо. Следен пат ќе пробам со пимент, чим го има кај нас.