Каде да најдам/купам? (food edition)

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by martina325, Sep 1, 2012.

1. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

Не? Скоро сите не се растителни, само имат растително масло внатре меѓу другите работи. Имаат и млечен протеин внатре.

За Мегле немам читано состав, ако некој има дома ве молам пратете ми слика од составот. Зошто составот шо го најдов има млечен протеин. Страната е megle.rs:
    Screenshot_2026-03-19-06-13-36-585_com.android.chrome-edit.jpg
    Без лактоза се поќето, ама то не ги прај ни растителни, ни посни. Читав наназад во темава и посни теми и друг пат се спомнува дека е посно и јас сум многу збунета од кај иди та информација, зошто сем ако одам КАМ и има друг состав, ова шо наоѓам не е. А, ќе одам и КАМ да прочитам состав зошто "берам" информации за посни производи и ако случајно е, ми треба та информација за "колекцијата" и да ми е при рака. Или еве ако има некој да ми прати слика. Никој поќе од мене не сака толку лесно достапен производ да е посен.

Пак ќе се вратам на @Selest. Дур гуглав и провервав состојки на слатки павлаки ( :D ) наидов на некоја "Мона Лиса" слатка павлака шо била посна. Само пиши на рекламите дека е посна, ама не можев да најдам состав да прочитам и потврдам дека е така. Не сфатив ни кај ја има, зато ти кажвам името, иако ако пишиш "посна слатка павлака" излегва, пробав и така.

Selest likes this.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Мегле содржи млечни протеини, знам, зашто само оваа ја купувам ако треба да користам крем/павлака за готвење или слатки.
    Другите не ми се вкусни, ама мислам дека ни тие не се посни @theowndemon. Немам сретнато посна павлака за готвење.

lala15 and theowndemon like this.
  3. theowndemon

@Annath и јас зато се збунав. Сем ако одам во продавница и има друг состав - мрсна е. Јас ептен рандом земам слатка павлака зошто ретко користам, ама се шо имам земено имало млечен протеин и/ли млечни масти внатре. Дури и млечните масти да се заменат со растителни, ако и натаму има млечен протеин - мрсно е.

Annath likes this.
  4. lala15

lala15 Истакнат член

Да, тоа му доаѓа мрсно, но јас не ги цепидлачам до толку состојките кога постам иако ова реално како да прошло покрај млеко, (за казеинот на пример), итн, но, доколку се избегнува млеко од други причини добро е да се знае, на пример веганизам. А, за постење нема потреба да се преоптоваруваме до толку за секоја единчена состојка кога суштината на постот е сосема поинаква. Не велам секој ден да се користат, но да се направи посна торта за некоја пригода со ваква павлака не е којзнае што.
    А во ДМ кокосовата мислам дека е веганска само е посолена во цената.
    Едит: мислам дека во Стокомак еднаш порано имаше една, ама по мене беше скроз неквалитетна и ефтинџиска.

5. theowndemon

Јас не постам. Ама имам многу луѓе во животот шо постат и свесна сум за "поинаква" храна од многу рани години. За себе не одбирам да постам, се хранам како шо се хранам од други побуди. Ама да одбериш да се храниш посно и да јадиш млеко е личен избор, а често има луѓе кои добиваат и благослов да внесат одредени мрсни производи. Сакам да кажам, јас се согласувам дека постот има друга (и подлабока) цел од само исхраната.

Ама, ми нема логика да се пласира како посно, ко едноставно не е. Едно е личен избор и став, и скроз друго да претпоставиме дека и другите така (треба да) прат зошто не е толку deep.

Annath, Glowy and lala15 like this.
  6. lala15

lala15 Истакнат член

Да де, секако не тврдев дека е посна, само реков дека мислам дека е посна, и не знаев дека го има млечниот протеин искрено, ама секој нека си одлучи за себе, јас би ја искористила во посна торта.

7. anggell

anggell Форумски идол

За многу производи пишува веган а не е. Затоа строго си читам состав. Досега не сум нашла вистинска веганска пица. Битно се декларираат како вегански.
    Инаку понапред имаше посна слатка павлака ако мислите од оние хоплата, само заборавив која беше одамна ја немам сретнато. А Мегле не е посна има млечен протеин.

8. Glowy

Glowy Популарен член

Посна е, од локален маркет 20260324_191904.jpg 20260324_191900.jpg 20260324_191908.jpg

MeowMeow, lala15 and theowndemon like this.
  9. AlmaOculta

AlmaOculta Истакнат член

Cottage cheese имате ли видено некаде?

10. jungle

jungle Истакнат член

Да, на Олимпус, го има во Кам, Тинекс.

11. AlmaOculta

AlmaOculta Истакнат член

Последниов месец никаде не можам да го најдам ни во Кам ни во Тинекс. Мислев да не го повлекле од продажба

12. Anika55

Anika55 Популарен член

Не е повлечено, ама да, потешко се наоѓа во последно време. Во тинекс одамна не го носат. Побарај во Веро, Кит го или Рамстор.

AlmaOculta likes this.
  13. f.girl

f.girl Форумски идол

Каде може да се купи прехрамбена фолија/ливчиња во златна или сребрена боја што се ставаат врз колачи?

14. lala15

lala15 Истакнат член

Долче да провериш, мислам имаа

f.girl likes this.
  15. f.girl

f.girl Форумски идол

Барав ама не прочитав, може ги имам промашено. Ќе проверам пак, фала :)

16. злоба

злоба Популарен член

Дали по маркетите има кокосова вода?

17. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Сега открив и во Стокомак cottage cheese, поевтино е од тоа на Олимпус и има 4 грама повеќе протеин.
    IMG_2604.jpeg

Во ДМ имам видено мало зелено тетрапак шишенце.

18. Maraya✓

Maraya✓ Истакнат член

Каде можам да најдам ваква фолија за украсување јајца? IMG_20260405_134328.jpg

Elence93 likes this.
  19. Slatka28

Slatka28 Активен член

Kade da najdam soleni rozen kori

20. Elena1i

Elena1i Истакнат член

Во овој желатин на Танимак има златни и сребрени фолии. Можеш да пробаш и со алуминиумска фолија. Само премачкај ги рацете со белка од јајце. Пиши дали ќе ти успее ако пробаш.
    Screenshot_20260405_203804_Chrome.jpg

simoncelicius and Maraya✓ like this.