1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Каде да најдам/купам? (food edition)

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од martina325, 1 септември 2012.

1. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.997
    Допаѓања:
    184.392
    Не? Скоро сите не се растителни, само имат растително масло внатре меѓу другите работи. Имаат и млечен протеин внатре.

За Мегле немам читано состав, ако некој има дома ве молам пратете ми слика од составот. Зошто составот шо го најдов има млечен протеин. Страната е megle.rs:
    Screenshot_2026-03-19-06-13-36-585_com.android.chrome-edit.jpg
    Без лактоза се поќето, ама то не ги прај ни растителни, ни посни. Читав наназад во темава и посни теми и друг пат се спомнува дека е посно и јас сум многу збунета од кај иди та информација, зошто сем ако одам КАМ и има друг состав, ова шо наоѓам не е. А, ќе одам и КАМ да прочитам состав зошто "берам" информации за посни производи и ако случајно е, ми треба та информација за "колекцијата" и да ми е при рака. Или еве ако има некој да ми прати слика. Никој поќе од мене не сака толку лесно достапен производ да е посен.

Пак ќе се вратам на @Selest. Дур гуглав и провервав состојки на слатки павлаки ( :D ) наидов на некоја "Мона Лиса" слатка павлака шо била посна. Само пиши на рекламите дека е посна, ама не можев да најдам состав да прочитам и потврдам дека е така. Не сфатив ни кај ја има, зато ти кажвам името, иако ако пишиш "посна слатка павлака" излегва, пробав и така.

На Selest му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.369
    Допаѓања:
    206.273
    Мегле содржи млечни протеини, знам, зашто само оваа ја купувам ако треба да користам крем/павлака за готвење или слатки.
    Другите не ми се вкусни, ама мислам дека ни тие не се посни @theowndemon. Немам сретнато посна павлака за готвење.

На lala15 и theowndemon им се допаѓа ова.
  3. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.997
    Допаѓања:
    184.392
    @Annath и јас зато се збунав. Сем ако одам во продавница и има друг состав - мрсна е. Јас ептен рандом земам слатка павлака зошто ретко користам, ама се шо имам земено имало млечен протеин и/ли млечни масти внатре. Дури и млечните масти да се заменат со растителни, ако и натаму има млечен протеин - мрсно е.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    889
    Да, тоа му доаѓа мрсно, но јас не ги цепидлачам до толку состојките кога постам иако ова реално како да прошло покрај млеко, (за казеинот на пример), итн, но, доколку се избегнува млеко од други причини добро е да се знае, на пример веганизам. А, за постење нема потреба да се преоптоваруваме до толку за секоја единчена состојка кога суштината на постот е сосема поинаква. Не велам секој ден да се користат, но да се направи посна торта за некоја пригода со ваква павлака не е којзнае што.
    А во ДМ кокосовата мислам дека е веганска само е посолена во цената.
    Едит: мислам дека во Стокомак еднаш порано имаше една, ама по мене беше скроз неквалитетна и ефтинџиска.

5. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.997
    Допаѓања:
    184.392
    Јас не постам. Ама имам многу луѓе во животот шо постат и свесна сум за "поинаква" храна од многу рани години. За себе не одбирам да постам, се хранам како шо се хранам од други побуди. Ама да одбериш да се храниш посно и да јадиш млеко е личен избор, а често има луѓе кои добиваат и благослов да внесат одредени мрсни производи. Сакам да кажам, јас се согласувам дека постот има друга (и подлабока) цел од само исхраната.

Ама, ми нема логика да се пласира како посно, ко едноставно не е. Едно е личен избор и став, и скроз друго да претпоставиме дека и другите така (треба да) прат зошто не е толку deep.

На Annath, Glowy и lala15 им се допаѓа ова.
  6. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    889
    Да де, секако не тврдев дека е посна, само реков дека мислам дека е посна, и не знаев дека го има млечниот протеин искрено, ама секој нека си одлучи за себе, јас би ја искористила во посна торта.

7. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.986
    Допаѓања:
    14.302
    За многу производи пишува веган а не е. Затоа строго си читам состав. Досега не сум нашла вистинска веганска пица. Битно се декларираат како вегански.
    Инаку понапред имаше посна слатка павлака ако мислите од оние хоплата, само заборавив која беше одамна ја немам сретнато. А Мегле не е посна има млечен протеин.