Има на Виталиа. Би требало да го има во поголемите маркети. Или во нивните специјализирани продавници.
Убав? Пазар на партизанска спроти стокомак, цело зрно, од срб (зрдав комплетен овес, на мерење, 3 минути во микро со пола вода од овес количина). Во кам, веро... овесни снегулки ситнети, инстант/моментални, без мешавини, - ама не го гледам како здрав, убав можда, бело-сребрен.
И тоа што е во веро до дата 19.04.2022 (денес) немало и во Македонија немало, домашно можда во на прсти да ѓи изброиш на балкан (кои имаат достава од специфични фирми од подалеку), бедејки процедурата/постапката на филтрирање на глутенот од житните може само на еден начин: во конусна центрифуга со под голем притисок циркуларна вода, има 4 излези/цевки на различна височина и се одвојуваат нај-тврдите субстанци = глутенот, и уште 3 други по цврстина 3-те останати цевки. Машините ѓи имаат само неколку фирми на цела планета: Уса, Австралија и Германија (по една фирма, од скоро и Кина). (инаку се поевтини од многу друѓи машини индустриски). Одделениот Глутен протеини го пласираат кај произведувачи на суплементи за спортисти со 98% концетрат (единствен е живорински желатин со 99% повеќе од него протеин). Безглутенскиот дел го пласираат на однапред договорени фирми за други производи кои ни блиску не се во Македонија. Глутенот е тежок за организмот кога е цел, нерастворен, нo искршен во амино (нано ситни со ултра-центрифуга), организмот го абсорбира во рок од 30 минути до 5 часа. Во Македонија извор : pbc.mk, производ "Recharge F98". Немаме кај нас ултра-центрифуга, ако сакате ќе ви направам мини (една имав направено, ја поклонив отиде во странство, малце поголема од голем миксер, на 10,000 гравитација и базалт прави пепел за 1 минута) (За конусна машина - хммм, некој инвеститор, бедејки под 20,000 евра нема да биде, готова од кина е 50,000 евра и е неквалитетна, Германија, Америка и Австралија се 200,000 евра - индустриски.) Лажат на етикетите на производите дека е без глутен, ако содржи извор растение кое е со глутен prirodno. Колку повеке се меси тестото, повеке глутен се материлизира со хемија. Друга домашна метода (ама пак ке има проценти глутен), да се потопи во многу вода интегрално крупно брашно 1:5, да одстои неколку часа може и да се меша (ама ке се изгуби голем процент што ке се претвори во глутен кој не е створен), природно да се растопи (вклучувајки Б и друѓи витамини), и да се преточи преку завој ситен или ситна медицинска газа, тоа што ке остане на газата-завојот ке биде со најголема густина на глутенот. вклучувајки и други (скроб..). Потоа треба да се суши другата не-глутенска смеса. Не малце работа и време.
Белило за кафе е далеку од млеко (хемија) и поготово за деца, и качува шекер (во крв?), ако мислеше/помисли на млеко за бебиња-доенчиња тоа е друго нешто. Природно пастеризирано (варено 1-2 пати на 180 степени целзиус против бактерии) и сушено со Ладен воздух или класично (зависно од добавката од каде) има на мерење само во Здрава Храна продавниците, кои ѓи има и на пазарите.