Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Каде да најдам/купам? (food edition)

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од martina325, 1 септември 2012.

1. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.012
    Ти сеа уште повеќе ме збуни.
    Што има врска белилово со доенчиња?

2. MemoryOfUniverse

MemoryOfUniverse Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2022
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    72
    Беше спомнато ; “Белило за кафе е уствари скоро идентично со млеко во прав - прашак на база на растителни масти.“, во контекст
    Белило во прашок = не е млеко, и е со конзерванси, некои имаат декстроза, и други издвоени лабораториски компоненти, за белило - пишува на етикетите/налепниците покрај начинот на производство.
    Има огромна разлика помеѓу двете споменати во рецептот, затоа спомнав кои се разликите на производите, кои може да бидат за одредена група луѓе, при кои што ќе употребиш ќе биде со исхрана таа група додека другата , бебиња/ или доенчиња нема да можат да го конзумираат со белило - а да си го задржат здравјето.
    Некои можат се, да јадат/конзумираат, РХ-нулл, О-негатив, ... без проблеми, но кога ѓе дојде останата :50% групација луѓе и деца и бебиња, ќе има огромна разлика.

Да не биде забуна: не напоменав “не треба“ никаде, само ја наведов разликата дека рецептот нема да биде ист со млеко во прашок и белило избор.
    И овој текст е веќе многу позбунувачки. Можда би требало да ѓи избришам/избришете моите постови последни.
    (мислев ве интересира разликата)

3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    20.631
    Екстракт од ванила каде?

4. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.489
    Допаѓања:
    12.571
    Веро

На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.012
    Веро

На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.250
    Допаѓања:
    2.885
    Имаш и во Кам и Стокомак на Др. Еткер

7. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    20.631
    Ако мислиш на арома ванила, не е тоа исто:D

8. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.250
    Допаѓања:
    2.885
    Да, на арома мислев.

9. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Аронија, малини, боровници и ваков тип овошје каде купувате?
    Дали секаде се продаваат замрзнати само? И што мислите дали како замрзнати имаат добри хранливи материи и витамини или се е само маркетинг околу нив...? Се ги одбегнував ради тоа што знам дека претежно така се продаваат, бар за аронија така знам ако не сум грешка, но си викам да си купам за во смутиња. :$

10. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    18.026
    Аронија купувам домашна, боровинка нарачувам ми берат, но ги замрзнувам за да имам преку цела година. Исто и со малините, само што имам домашни, па и тие ги берам и складирам во тегли и замрзнувам. :)
    Што значи цела година користам замрзнати ама домашно производство.
    Моите смутиња се 90% од вакви бобичасти овошја и банана. Оти за извоз имам :)

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.740
    Допаѓања:
    172.851
    Не се продаваат само замрзнати ама сега не им е уште сезона, така да само замрзнати.
    Ние продававме диви (шумски) малини и капини лани, многу си замрзнуваа за цела година :)

Иначе гледам во некои маркети свежи малини од увоз, ама изгор се.. во 125гр најчесто пакувани

На mal.ecka и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  12. Цунами

Цунами Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    404
    Ако мислиш на tea tree oil што е за лице, обично за лице со акни, имаш на Farmasi, на Dr.Tuna линијата.

https://www.zegin.com.mk/mk/marnys-esencijalno-maslo-od-pepermint-15-ml
    А вакво имаш во зегин, па веројатно таму ќе знаат да ти кажат. Арно ама ако ти е за да си направиш како сјај за зголемување на уста, веројатно е океј, такво и ставаат, е сега колку е уствари безбедно и добро да се користат и готови купени сјаеви со plumping ефект е веќе друго прашање.

Мене тоа ми е безпотребно иритирање на кожата, којашто во тој предел и онака е тенка и нежна. Подобро е добра контур техника. Вака овие сјаеви мене и не ми прават некоја разлика освен што ми лути и не е пријатно чуството.

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MemoryOfUniverse

Се зачлени на:
    18 април 2022
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    72
    @Antolinaa @Dust @Dream-Girl
    “Најздравото е најефтино“ или “Најефтиното е најздраво“.
    Сувите се најздрави или како ѓи нарече “имаат добри хранливи материи и витамини“.
    Ѓи имаш во кам и здрава.храна продавниците (имаше стокомак и веро нешто, но се одкажаа - бараат нешто што им се троши за обрт), или сушење дома или пријател (ситнети/исецкани на 25W сијалица-од старите, не лед, во кутија од стиропор со една дупка горе, е најбрзо, најлесно, најпрактично суви, за 5 часа до 24 часа.)

Додадено во детали:
    -- Во ладно смрзнати, задржуваат еден тип субстанци, друѓи се уништуваат (најјаките вируси опстануваат и после се развиваат)
    -- Со варење, компот, слатко, ... се задржуваат друѓи а се уништуваат друѓи од претходните (смрзнати), повеќето протеини и ензими се уништуваат само минералите опстануваат во 40%-60% намалено.
    -- Конзервирани, ја менуваат структурата, и ферментираат (мутираат во ацид/киселини)
    -- Суви се најблиску до природното како што биле, само 30 минути до 1 час во вода и се повторно како што биле, со малце појачана структура поради сушењето (како “тардиграде“ домашно милениче суштество што опстанува)
    -- Ако ви е за поголема количина (Taiwan) преку интернет, најголем извезувач на суви овошја (во стотици тони на ден). Имаат фирми и по 1-5 кг имаат дури и во прашок (и по иста цена, не е како нај нас тоа што ќе падне на страна или исече да скапе на улици по пазарите, го мелат сушат и исто е, но цена 10-20 пати поевтина од мк, со транспорт), и цените се х10 најмалце поевтини од споредба пазар да купиш. Нема везе ама без везе е македонци што прават, на пазар пред некој ден кило овес (raw) за 180 мкд ми продадоа, LoL, а 70 е кило во кам (Германски, заедно со работа и транспорт).

Сецками и суви.

Последна измена: 3 мај 2022
  14. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.740
    Допаѓања:
    172.851
    Ондак посеј го па нема ни 70 да го платиш ;)

Ниту најздравото е најефтино, ниту ќе биде..
    За сушеното овошје, штом толку запознаен, тогаш сигурно знаеш дека на пример не е исто сушењето со дехидратор и со смрзнато сушење...

За она другото ме мрзи да типкам, ама греота е толку образован човек да пишува секаде ЃИ, наместо ГИ..

На mal.ecka, Annath, Konfetka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.740
    Допаѓања:
    172.851
    Масло од пеперминт (мента) и масло од чајно дрво се мн различни работи..

Чистото есенцијално масло (разредено со други состојки кои ги содржи сјајот/балсамот) е безбедно да се стави на уста.. само што кај нас го нема.

На LejlaD, mal.ecka и Цунами им се допаѓа ова.
  16. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.773
    Допаѓања:
    3.814
    Веро

17. MemoryOfUniverse

Се зачлени на:
    18 април 2022
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    72
    Епа ај мртов озбилен да бидам :angel:за ѓи.
    И се извинувам :
    -- имам садам од саксии до двор, кога ќе ми затреба залихи (или потреба да произведам нешто од реткост - како rhamnose (=methyl-pentose = 6-deoxy-hexose) од бунгур ориз, за кое се размислувам). Моментално имам, (од пред 10 години) за преку 50 години или за 50 луѓе една година, во прашок. 60 различни зеленчук и житни и мешунки. А имам и миксови кои 3 грама на ден се премногу од доволни, и само вода друго...
    -- Најздравото не е јајефтино кога е во тебе/мене/друг, а ќе биде пак најефтино кога сам ќе го направам..:P
    -- Немам против, и 500 мкд кг нека, ама кој продава и успева повеќе, :tmi:
    -- Смрзнато сушење овошје, ... кога веќе ќе стане изолат или хидроизолат игра улога - во амино-киселини растворено или ситно колку микронизиран креатин монохидрат, кога е крупно само кое е поевтина метода се избира (или побрза ако им е итно)...

Ај темата е “каде да најдам купам/food... ... да не типкам, и јас престанувам (и не ми е јасно кај погрешив толку :?:)

(штом толку запознаен) <---- имаш право, и се извинувам и за ефтино кога е евтино. Ќе си гледам моја работа.

18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    24.995
    Замрзнати малини, боровници, аронија, капини и јагоди имаш во Кам и Стокомак.

За нутритивната вредност, гугл вели:

Screenshot_20220504-081107_Chrome.jpg

А и од претходно што имам слушано и читано, замрзнати овошја и зеленчуци не губат вредност.

19. elegant781

elegant781 Активен член

Се зачлени на:
    6 мај 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    прехрамбена боја каде да најдам оние во прав, мали кесички?
    конкретно црна

20. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.325
    Допаѓања:
    3.341
    Имам купувано од Веро, да провериш