1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Каде летово на одмор?

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од newring86, 8 април 2010.

1. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    7.062
    Ние бевме во 2022 во Египет и многу убаво си поминавме. Само имајте на ум дека е мнооогу жешко загушливо, ние бевме крај на Септември умревме од топло :D

Памтам дека од тука букиравме тури, препреинтересни имаше https://www.getyourguide.com/?visit...7CPY23SZNBQG0&locale_autoredirect_optout=true.

Ако ти треба препорака ќе ти пишам кои ги имавме букирано.

На MarigoldA и FlirtBerry им се допаѓа ова.
  2. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    4.854
    Се мислам дали да одам 7 или 9 дена.
    Со која агенција бевте?
    И што да букнам препорачај ми. На пустината не ми се оди, сум била претходно. Сега сакам нешто ново.:f:

3. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    7.062
    Ние тогаш бевме со Хавана травел, во убав хотел бевме, е мене плажата воопшто не ми се свиѓаше така што кога ќе ви нудат хотели некои читајте и рецензии за плажата, сместувањето за и сами да си потврдите дека ќе ви се свиѓа.

Иначе пустината мислиш кај пирамидите или? Ние бевме еден ден на snorkeling, еден ден бевме на скроз нуркање, иако мислам дека можеш да ги смениш тие две тури и да одите само на нуркање затоа што и кога ќе нуркате до доле пак ќе имате snorkeling, така што исто се фаќа.
    Ја имавме букирано оваа тура и преубаво си поминавме - https://www.getyourguide.com/hurgha...ing_uuid=cb1a66da-2d66-43d4-a1b5-115a123787d7

Бевме нормално да возиме во пустината + во Бедуинското село и на крај имаше како завршна вечера со јадење, belly dancers итн, ептен беше забавно ама цел ден бевме на 40+ степени. Оваа тура ја имавме букирано https://www.getyourguide.com/hurgha...ing_uuid=c1e753c0-08a8-49a9-838f-08da89b8ca30.

Мене најинтересно и хајлајт ми беше кога бевме кај пирамидите и во музејот, ептен интересно искуство, после тоа водичот не однесе на ручек во еден брод, и таму беше супер, ни раскажуваше работи за Египет, возевме по Нил (доста нечисто беше). Ја имавме букирано турава https://www.getyourguide.com/cairo-...ing_uuid=e4d48297-7d3e-4fe6-83d0-7d97da7c76a9 и ептен не зажаливме само рачунајте дека ќе тргнете во некое ниедно време 2-3 саат навечер, ќе стасате таму 8 саат сабајле. Дечко ми си лапна апче за спиење и цел пат го преспа, јас око не склопив и дента не можев да се расонам со 3 кафиња :D Ама вредеше за искуството.

Има многу убави тури, баш разгледај види може и нешто друго ќе ти фати око. Убава е Хургада, Египет, само надвор од хотелите е доста нечисто, и треба ептен да се внимава со хигиена затоа што знам луѓе што отишле и седеле 7 дена во хотел со стомачен вирус. Мене искрено од што беше топло не ми се ни јадеше па само вода, овошје пиевме јадевме и топ поминавме, ама треба да се внимава на храната затоа што е нормално поразлична од нашата и плус позачинета.

Што и да те интересира слободно прашај, а во однос на деновите, зависи колку сакате да одморите. Ние сакавме да одиме 10 а имаше опција за 7 ама ние и во тие 7 успеавме 3 дена да ги излежиме на плажата.

На MarigoldA, eliesaab и FlirtBerry им се допаѓа ова.
  4. carver91

carver91 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    387
    Дали некој бил во Албена во јуни?

5. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    4.854
    @bookslover
    Баш интересно звучи. Инаку за стомачниот вирус имам слушнато, најмногу од водата демек се фаќало.
    Инаку прв пат слушам дека не е чисто надвор од хотелот… ме замисли сега!:wasntme:

Инаку за возење во пустината мислев да, веќе имам едно искуство па сакам да прошетам на друго место. За пирамидите некако сум на два ума дека е далеку, што знам…
    Инаку сакам преку Сава Турс да одам.
    Минатата година отидоа моите па се отепаа од фалење.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    7.062
    Па Хургада е… мислам ние прошетавме и во центарот на Хургада препрљаво беше, Нил реката е исто прљава ама тоа не е да те спречи или предомисли да одиш, хотелите се супер и пречисти.

Според мене вреди да се видат пирамидите и вреди патот до таму, уникатно искуство е.

На scorpias и FlirtBerry им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.411
    Допаѓања:
    206.492
    Ич не е чисто надвор од хотелите. Бирај хотел според оценки за хигиена. Ние со мало дете бевме, 10 дена, па ништо не ни беше. Пијачките без лед да ги пиете и исклучиво флаширана вода, плус при бањање не смее капка вода до уста да ти допре (заби и лице со флаширана вода миевме). Во лето е многу жешко, да не кажам неподносливо, и многу лесно се гори. Ние во април бевме, 35 степени беше дневна температура, ама не се осеќаше поради ветрот кој постојано дува во Хургада. Во шест часот попладне е веќе темница, затоа сабајле во пет е веќе ден.
    За турите - Рајскиот остров обавезно, и нуркањето. На другото не сум била, премногу малтретирање беше за мало дете.

На FlirtBerry, bookslover и MarigoldA им се допаѓа ова.
  8. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    12.823
    @FlirtBerry јас имам одено преку Сава турс и преку Савана. Нема да згрешите со Сава, добро се организирани.

Инаку топла препорака за агенција за излетите.
    Screenshot_20260410_190102_Facebook.jpg
    Жената е србинка, сопственикот на Карент ѝ е сопруг, на српски се излетите, патниците на екскурзиите воглавно им се балканци.

За море и вода нема збор, рајот на земјата. За хотел читај ривјус и исто и ако пишува дека е во поголем дел плитка плажата и голема осеката, избегнувај ги таквите пошто водата може да се повлече и до 100 метри во должина од брегот и буквално да исчезне, имаше слики по интернетов, при ваква појава оделе во друг хотел да се бањаат. За препораки за хотели, групава:
    Screenshot_20260410_200559_Facebook.jpg
    Има членови кои долги години со ред летувале таму, повеќето хотели ги знаат.

Јас и лице и заби миев со водата од чешма, ништо не ми беше, за пиење строго флаширана. Ако имаш посензитивен желудник и за миење заби користи флаширана. Носи си суплементи за секој случај - активен јаглен, електролити, витамини.

Раситни си и имај си во себе ситни пари од по неколку евра (или долари) за бакшиш, се наоѓа во случаи каде што ти треба некоја услуга (на пример ако бараш од рецепција поубава соба да ти дадат/сменат и слични ситници).

Од излетите, сафари (квадови и камили) и Луксор можеш да ги избегнеш, пошто не сакаш пустини.

Каиро рачунај е околу 20 саати цела екскурзија, се трга во 1 ноќта околу 6-7 саати возење е од Хургада со автобус, цел ден се шета (Пирамиди, сфинга, крстарење по Нил, ручек, посета на православна црква, џамија, фабрика за парфеми) и назад во хотел отприлика во 9-10 вечерта. Убав излет е, ама многу напорен поради далечината.

За плажирање, излет на некој од островот: Orange Bay, Hula Hula, Paradise Island, Eden...ги има повеќе. Сите мислам се на еден поголем остров, ама различни плажи. Се оди со брод, има и нуркање по пат кој сака.

Види и парасејлинг и пливање со делфини може да ти се свиѓа.
    Ако планираш на повеќе излети да одиш можеш и 9 дена наместо 7 да резервираш.

Како градови ни Хургада ни Каиро не се убави. Во Хургада надвор од ресортите ко во друг свет да си.
    За пазерење (сувенири, облека, козметика) има на неколку локации "Клеопатра базар", едно од местата каде цена стои на самите производи, може да се плати со картичка и не мора да се ценкаш, а цените им се поволни. Плус никој не оди по тебе со некоја "3 за 100" понуда, можеш раат и да разгледаш. Тезгароши и пазарџии (скемџии) јас избегавам, лупаат цени од ракав, мора да се ценкаш, пример за ташна ти вика 100 евра, тоа ни 10 не вреди, на крај ќе ти ја нуди и за помалце, ама зошто да се циганчиш додека стигнеш до реалната цена.

Толку ми текнува мене во моментот. Во секој случај нема да згрешиш, пошто истите пари и за Грција ќе ги дадеш за просечен смештај и лежалки, ваму барем имаш избор на активности. :)

На FlirtBerry му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.986
    Допаѓања:
    49.936
    Не сум знаела дека Барселона нема плажи и море...:D

На cooll, Anaroz1, FriendOfDorothy и 3 други им се допаѓа ова.
  10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.751
    Допаѓања:
    39.211
    @FlirtBerry нас во Хургада не ни претопло. Секогаш одиме во Јули и секогаш дува ветер. Ноќе спиеме без клима. Топло е и лесно се гори, ама се дише заради ветерот.
    Миење заби со флаширана вода и пиење пробиотици е обавезно. Се оди строго во хотели со најмногу звезди што може да си ги дозволиш заради хигиена. Хотелите се чисти и средени, надвор од нив не е. Центрите на градовите се искучително несредени сообраќајно и прилично прљави. Ако се држиш до хотелите се е супер. Е во Сахл Хашиш е чисто и средено и надвор од хотелите ама нема што многу да се прави.

Ние секогаш сме бирале хотели со корален гребен за да уживаме секој ден со рибите.

11. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    4.854
    Друго ми беше муабетот.
    Во Барселона според мене се оди да се шета, не да се плажира. Цените се високи за одмор таму.
    Не сфаќајте здраво за готово, одма да се коментира негативно, ауу!

На Panda00, molikaMk и JoyJoy им се допаѓа ова.
  12. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    4.854
    Инаку ви благодарам на советите женски. Ќе одам, најдов неколку хотели, т.е ми понудија од Сава.:inlove:
    IMG_7343.jpeg

Овие се цени за 9 вечери. Уште не знам може ќе биде и за 7, ќе видиме. Ако ги знаете споделете уште некое искуство! :f:

13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.751
    Допаѓања:
    39.211

Не сум била ниту во еден од овие. Првиот и третиот пишува дека имаат on-site корални гребени. Вториот нема, ама има најдобри reviews.
    Лично би одела со првиот зашто пишува дека сите соби се се поглед на море, има корали и има ОК reviews.

14. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    4.854
    IMG_7346.jpeg

Еве и овие ама не гледам со 4 :*: веќе.
    Инаку се мислев и јас за првиот што го спомна.

15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.751
    Допаѓања:
    39.211
    @FlirtBerry тој Gravity ако е во Saahl el Hashish беше веднаш до нашиот хотел. Супер му е ниркањето ама мислам дека немаше убав дел за пливање. Инаку е огромен хотел со прилично содржини.

16. Menicka

Menicka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    12
    За егзотична дестинација се слагам Малдиви е прекрасно, но и Парос и Наксос се преубави места, за плажи и добра храна е поубаво Наксос а за уживање Парос. Мене Грција и Италија ми се омилени дестинации. А можете да си направите и тура Санторини, Парос, Наксос, Миконос...секаде по 3-4 дена, блиску се сите

17. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    4.854
    Леле во душа ми се, ама си велам се Грција веќе прешетена ми е. Малдиви годинава е поскапено доста, сега најверојатно ќе одам Хургада. Доста убави коментари добив.
    Инаку сакам да одам на крстарење на тие острови. Секако ми се на wish list, здравје наредна година секако!:$