Не знам кои се тие најдобри педијатри што ги спомнуваш, да не претеруваме...Познато е дека баш препорачуваат под 6 месеци бебето да не патува, а уште помалку на море...
epa ne znam ni jas na tebe koj toa ti go preporachal, da ne preteruvame, eve zenichkive shto nosat neka kazat )
Секоја мајка си го знае детето како и реагира. А кој спомна дека бебето треба да се сонча ? или да го ставиш во вода ? (макар што имаше Руси кои бебето од 7 недели го бањаа со некаков штитник на вратчето и тврдеа дека така треба) Сонцето и за возрасни е штетно. Пиштет линк со совети од педијатар каде пишува дека не треба да се носи бебе на море и зошто е штетно.
Кој педијатар препорачува да не се патува до 6 месеци и зошто? Те молам со име и презиме. Не се подбивам или инаетам, туку сакам да ја знам причината зошто морето и климата се штетни за бебе. И што да прават луѓе со бебиња кои живетат покрај море? Еве јас ќе споделам лично искуство. Внучето мое имаше тешка форма на атопичен дерматит(има и син ми само не толку драстичен) со кори, црвенила и рани по лицето и телото. Со месеци го мачкавме со се што ќе препорачаа педијатрите и ништо само се подзалечуваше. Летото го однесоа на море. После само 15 дена вратија друго дете. Црвенилото се повлече, кожата се измазни, раничките се залечија, детето буквално обеле. Просто да не ти се верува. Морската клима и јодот беа благодет за него. Инаку детето не го влечкаа на плажа на сонце по цел ден па да испоизгори. Кога видоа дека му прија климата само поради тоа средина септември кога скоро заврши сезона уште еднаш го однесоа. Несакам ликот на внук ми да го откривам во јавност инаку ќе ти покажев слика пред и потоа во разлика за еден месец.
Колку што јас знам, се препорачува детето да е барем 3 месеци за подобро да го поднесе патот, но и тоа е индивидуално. Во однос на морето и бањање, потребно е да е водата над телесната температура за дететето да не изгуби премногу од сопствената телесна топлина, да не остане подолго од 15 мин. да се завитка и стопли истото после бањање. Дали ќе му се допадне истото, односно може ќе му биде страв, ќе го чеша, ќе му студи...ќе се следи неговата реакција. Во однос на исхрана, заштита од сонце и сл. мислам дека се подразбира.
Леле се какви не глупости се изнапишале на темава. И тоа се од личности кои пишуваат и по други теми безсмислици. Добро до толку не приметувате дека двоите? Или си замислувате дека двоите ама во позитивен контекст? Толку ли е тешко да прифатите мислење од поупатените од вас на некое поле? Дури прочитав и дека сувомеснато е добро и здраво и за бебиња и за трудници. Ај што вие не сте упатени па и совети погрешни давате. Сонцето е штетно за сите,но не и морето. Додуша се што е неконтролирано е штетно.
ne znam dali se odnesuvashe ova na mene, jas koga sum zborela za suvomesnato sum zborela za bolesti dali ima ili nema. a ne za zdravo ili ne. no kje se slozam deka se sto e nekontrolirano e stetno. i suvomesnato i sonce i sve.
Мене искрено ми е жал што син ми нема да види море годинава, но 2000км трудна 8 месец не ми се патува. Здравје негде јануари/февруари сигурно одиме на зимовање, големиот ќе има 18 месеци, бебето 5-6 месеци. Свеж планински воздух мислам дека може само да им користи, а следната година мај/јуни летовање за сите
Сувомеснато и контролирано не е здраво. И моето не јаде,поготово слабо здрава исхрана ама не тврдам дека тоа што не е здраво дека е здраво. Барем сега има достапни информации за сите.
Прекрасна тема ја правите напната без потреба, не судете на другите секој за сопственото дете одговара. Има некои што пишуваат глупости со сила само за да биде контра, но комент, добро информираните мајки тоа одам го детектираат ние се спремаме за викенд во Охрид. Од искусните мајки како сте поминале по кривините на стража ? Мене како мала многу ми се лошеше, па не знам малото како ќе реагира
Јaс уште имaм мaкa при вoзење,нз кoлкaвo ти е мaлoтo,и дaли си имaлa искуствo сo негo пo пaт(дaли му се лoши или не) Мoетo имaше 10м и спиеше или цицaше пo пaт
@mariatim бебуш има 9 ипол, сме патувале само по автопат и немало проблем, ама со кривините ми беше мисла како ќе издржи
И мене цел живот ми се лоши во кола, а моиве деца обожаваат да се возат, мака немаат. Не мора да значи дека и тие тешко ќе го поднесат.
Aj eve i jas ke pisam. Mene dosega doktor ne mi kazal da ne patuvam so bebe do 6m. Pred 3 ne sum gi nosela ama eve ke kazam moe iskustvo. Sin mi prv pat na 3.5m go odnesovme vo ohrid vo skopje bese nwpodnoslivo toplo vo juni i morav da izbegam malku. Patot go podnese relativno dobro. Pogolwmiot del go prespivase taka da nemavme maka na krivinite. Posle na 4.5m bevme vo grcka bese strasno toplo ama sreka apartmanite ni bea odma do plaza a imaa ubav dvor so debeli senki i na plaza voopsto ne sedevme tuku vo dvorce. Vo voda onaka go brcnavme malku i nemase problem. Malata mi e letno bebe taka da prv pat na odmor na 4m vo januari vo borovets ja odnesovme. Prvo si prasav doktor da ne e mala za taa nadmorska visociba mi rece ne e problem. Pominavmw super. Poveke od pola pat go prespa a tamu bese super spiese po 4 saati nadvor vo kolicka natuntana. Dobro fala bogu ni se pogodi vremeto ne bese pod 0. Posle na 8m vo grcka nekoj vikend vo ohrid i taka. Generalno dobro sme pominuvale poveke mi e macno mene nego na decava ☺