Стварно до толку доверба имате во персоналот во хотели? За бебе нормално дека ќе носам се што треба освен вода зашто во секоја земја има избор. Веќе над година е различно, има повеќе избор за исхрана, јадат зачинето, потврда храна итн. Бебе навистина не знам што би јадело доколку немаш блендер и остали ствари за во кујна. Особено не би купувала месо, овошје и зеленчук од непознати места. Моето на пример не јаде готови кашички, ептен ретко се случува некоја овошна да изеде.
Замолувам да се намали со изразиве што е нормално а што не, зошто иначе значи дека ако дадеш хотелска храна не е нормално. И во најмала рака е нехуман однос кон друга мајка што не мисли како тебе. Да, во турска имаш кујна приспособена за бебиња, значи е нормално. Оние што патуваат од Америка во Европа и обратно што не пакуваат кујни со нив и тоа е нормално. Пусто македонче само тоа мора да се испотресе на спротивното од него. До турска мислиш да носиш овошје и зеленчук? Тоа јаде 8 месечно бебе. Каков посебен проверен зеленчук и овошје неиспипан купувате, ве пуштаат директно од гранка да го берете или како? Од толку што е проверен не го киснеш во сода и не го лупиш длабоко? Битно до турска од дома да се носи. Ништо лично кон тебе. Од тебе искрено најмалку очекував ваков збор да упатиш кон други мајки оти ти секогаш си на фронт да се бориш против тоа. Ќе препишам на несреќен избор на зборови. Оти те знам тебе, ти вака не се изразуваш. Сакам само еден апел да упатам до оние што ќе ја читаат темава, да НЕ ги земаат за озбилно таквите коментари. Не го сфаќајте озбилно македонското гадење, судење, потресување. Цел свет патува никој не носи зеленчуци и овошја со себе, тоа не ги прави помалку родители и мајки а особено не дека помалку внимаваат на хигиена! Wow. Aдминистратор треба сериозно да прочешла овде.
Точно, не сакав да наметнам нешто 'нормално' туку за мене е нормално да носам или кашички или проверена храна. Јас искрено во Турција со таква клима и не би идела со бебе ама тоа е веќе личен избор. Грција ми е незаменлива. Инаку да, поголемиот дел од храната ми ја береа од гранка ама тоа не значи дека ги осудувам мајките кои немале таква прилика. Може бев главоболка за луѓето околу мене за исхраната на малиот ама сега се опуштив, па веројатно не би носела нешто посебно на одмор. За бебе ми е ризик.
Nie odlucivme i ovaa godina da ne ideme nadvor od drzavava bez ogled na toa dali ke pustaat preku granica ili ne. Nekako stres i panika mi e so bebe od 7- 8 meseci (tolku ke ima letovo) da idam vo drugra drzava. Srekja imame vikendica vo Struga pa ova leto ke go pomineme tamu a od naredno zdravje ke fakjame nakaj Grcka negde. E sega dali bi vlecela od doma pola kukja ne znam ama znam deka par raboti sekako ke zemam so mene a se odnesuvaat na nejze. Ovosje i zelencuk nema da nosam kesi i kesi zosto jabolkoto doma i jabolkoto vo grcka isti mi se. Ama seckoto za pravenje kasicki sekako bi go zela zosto toj si e nejzin isto kako lazickata si e nejzina i nikoj drug ne jade od niv. Kupecki kasi ne davam, sekogas spremam doma i toa bukvalno ne mi odzema povekje od 5 min taka da ne se potresuvajte deka Makedonceto cel odmor u kujna go proagja mandza da naprai za familijata namesto da sedi na plaza i da uziva. Povekje vreme mi treba kafe da si napraam nego li da izlupam banana ili jabuka i da ja stavam vo secko. Taka da makar vo hotel so 10☆ da otidam za bebeto/deteto sekogas ke ima posebna oprema od taa za jadenje do carsav i navlaka za pernica za spienje. Vo pogled na drugi esencijalni raboti kako mleko i voda sigurno bi zemala, prvo zosto ne znam dali go ima tamu mlekoto sto go pie ona a i da go ima sigurno e poskapo nego kaj nas a voda bi nosela vo zavisnost od toa na kakvo turisticko mesto bi otisla. Primer edna godina bev Kalamici (pred mnogu godini) i mestoto imase samo edna prodavnicka, znaci ne marker ami prodavnicka so elementarnite raboti. Ne veruvam deka vo takva prodavnica bi imalo izbor za voda za bebe a sigurno nema kola da palam do Sarti kade ima pogolem izbor samo za da kupam nesto takvo. Jas sum mnogu golem protivnik na toj nas mentalitet da koa se ide na odmor od doma mora da se vlece se pocnuvajki so piper i patlidzan pa nadalje, ama nekoi raboti bi si gi nosela bez oko da mi trepne. Tuka spagjaat i lekovi, zosto preklani na primer Parga koga bev koja sto e obezbedena i so apteki i ambulanti i se, maz mi imase potreba od kapki za oci (neso crveno mu bese i go cesase) pa koa otide u aptekata mu baraa 40 evra za najobicni kapki sto kaj nas ne kostaat ni 5 evra. Deka ke se rasfrlam so pari da punam tugj dzeb so vakvi raboti sigurno nema pa kolku saka nekoj neka me misli za zatucana Makedonka. Zdravje naredno leto edvaj cekam da idam na more, sigurno ke bide vtor krak za poblisku da ni e a ko ke potporasne ke patuvame i podaleku. Samo da sme zivi i zdravi.
Мајки, Вие што сте биле со бебенца во Грција бидејќи Лидл ми е најблиску до смештај дали сте купувале свежо месо (телешко мисиркино не можам да се сетам дали имаат) и дали се има кашички готови на Лупилу таму или каде сте купувале на Хип, бебевита? Дали кашички во фрижидерче би ми се расипале иако би патувале рано вкушно 4-5 часа. Секако за првиот ден би носела. И друго нешто ако сте носеле од храна ве молам споделете. @Yowannty ќе те тагнам и тебе мислам најдобро би ми кажала околу хранава поготово за месото се секирам од каде би купила
За готови кашички не сум купувала неможам да ти дадам совет. Не знам колку ти е мало бебето, но можеш ден пред тргнување да направиш домашно ( не блендирано) и во тегла да го вакумираш. Во преносно фрижидерче за по патот стави ги. Така правам секој одмор со малата. Ова како идеа за ручек.
Ако имаш фриз за транспорт, можеш замрзано месо да си стаиш (претходно варено) и таман ќе ти издржи додека стигнете. Јас така планирам
Мене ептен ми е шубе така дека ќе ми се расипе и дека нема да приметам. Ај ќе пробам ако не ми одговори некој за грција дали има свежо и во која продавница ќе морам нема друго
За месо ич не се секирај, земи си две-три месни каши од дома, па ќе го мешаш со свежо варен зеленчук. Хип ретко се наоѓа во Грција па такви 2 можеш да си понесеш од дома, обично пола одеше на оброк. Во фрижидерче ќе стојат, секако и клима ќе имате во кола. Лидл има само замрзнато месо, нема свежо, јас лично не земам месо од таму. Најдобро да не експериментираш со месо, две месни кашички ти се 4 оброци. Имаш кашички на лупилу, лично такви немам никогаш користено. Обично по аптеки земав на бејбибио и холе, во поголемите супермаркети имаш био-бебе земав од Василопулос тие се навистина добри, и нестле има таму. Ако поминуваш низ Солун можда ќе сакаш да провериш. Јас често заборавам дека халкидики има села од господ заборавени, па феминката погоре има поента можда би сакала и вода да понесеш. Иначе има вода во лидл фино балансирана и со низок натриум ако не мислиш да носиш со себе mitsikeli. Ако случајно ја најдеш ΘΕΟΝΗ (теони) таа е дефинитивно најдобра. Толку е вкусна што ќе сакаш и за мк да си понесеш. Ако си во мало место овошјето/зеленчукот се локални и поприродни. Во сода и немаш гајле. Мислам дека за бебенце се работи. На утро готова житна каша, за вечера инстант млечна каша. Имаш готови компоти во поголемиве супермаркети, без шекер, без адитиви, без вештачки засладувачи. Био. Битно ти е да се организираш само, и немаш гајле.
Супер фала ти многу значи да се опремам најдобро со месо од овде Мила како што вика. Ова е баш селце близу солун не верувам да има поголем маркет а на проаѓање низ солун ќе доземам обавезно од тие кашички. Теони ја имам земано за нас супер што е погодна и за бебе ете чисто за варењето за ад ќе му носам еден пакет од овде. Фала ви девојки
Ако мислиш на термо торба во неа да ставиш кашички стави само патроли така се викаат тие што се ставаат за во преносен фрижидер. Претходно ќе ги ставиш во замрзнувач. За неколку часа ќе држи. Јас секогаш ручекот од дома и го спремам и го вакумирам. Само првата година кога беше бебе од 10м имав комбинација од готови каши и ручекот таму и го варев.
Несакам да бидам погрешно сфатена, јас првиот одмор дека бебе вака правев: за појадок и вечера давав чоколино, млеко и бисквити, кисело млеко со лепче, готова кашичка со житарки или некоја од млечните со какао, банана ги има на хипп и холе. За ручек некоја од зеленчуковите што ми ги јадеше готови исто од тие на хипп и холе, еден ден палента, и за два дена имам спремено од дома боранија и грашок со месо и во тегли вакумирани, таму само пред јадење ја оставав на собна тт малку и ја блендирав, во теглата си ставив повеќе водичка. Тие што ми беа од дома вакумирани ги давав првите два дена за да се изедат одма.
И јас планирам секако да е повеќе на готовите заѕоа брзам да воведам се што имаат тие мислам дека е олеснување наместо да трчаш. Некои денови секако ќе се готви не може без ич ама готови и инстант се спас.
Јас дома варев зеленчук и месо и вакумирав во тегли додека е врело. И во преносен фрижидер ги ставав за до таму. После само на собна температура ги ставав да се одмрзнат. За појадок готови носев од тука неколку, ама оти мојата беше 11 месеци и доста работи јадеше, па мачкав и лепче со намаз или путер и домат, овошје од таму со инстант житарки ги комбинирав. Битно ми беше да имаше ручек домашно направено.
Ако го реализираме одморов годинава, уште сме во преговори за локација со мм.. Бебка ќе има 1година јас освем млеко од овде не носам ништо Сегде има маркети, а и планираме во хотел да бидиме па така што јадеме ние тоа и тој ќе јаде голем маж ќе биде.. А и сега на 9м да тргнам пак нема да носам ништо освем млекото.. Веќе јади парчина, а и голем дел од храната ми е воведена Кога и да одиме со мм на одмор освем алишта и кафе по пат и тоа купено ништо друго не сме носеле од овде.. Јас со алишта едвај ме собира куфер, а не и јадење да носам.. Уживајте мамички и за вас е одмор, а и на бебе ништо нема да му биди зборувам за бебе од 6м па нагоре.. Сегде све има да се купи
@Milkiway не се ослонувај многу дека ќе купиш кашички во Грција. Изборот е ужас. По некоја нестле и тоа не можеш да прочиташ декларација дека се само на грчки. Хип како суво злато да бараш Имаше и една домашна мислам фирма која имаше био кашички, ама исто само на грчки. Во Лидл има лупи лу, ама најчесто 2-3 кашички, нема некој избор. Бар јас не сум начекала. Јас си носам од дома. Си планирам за доручек/ручек/вечера колку ќе сме таму и земам толку тегли. Ги ставам во ќеса што лади и патрони за ладење. До сега не сум имала проблем, а сме биле многу пати со големата. Месо имам начекано во лидл свежо спакувано. Има слика од кое животно е инаку нема шанси да разбереш Спакувано беше исто како во кам ако си видела како се спакувани. Ќе одам јас скоро, па ќе ти пишам какво е стање