Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Каде на одмор со бебенце?

Дискусија во 'Бебе' започната од gorda, 9 мај 2013.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.937
    Допаѓања:
    177.649
    Зошто на друго место не би пребришала пред да готвиш? Дома не пребришуваш? Јас не можам да замислам да не пребришам, прво оти имам мачор, кој иако си има навики воопшто да не се качува никаде, не можам да му верувам, друго, и пред да го имам пред готвење секако ја пребришував секоја површина.

Околу цревната флора. Точно, сензитивно е доста. Ама, од Македонија до Турска, организмот на многу што е подложен. Веќе објаснето погоре. И последно, но и најбитно, секако родителите ќе јадат, во хотел, или надвор по ресторани. Со се што мајката ќе биде во допир, секоја бактерија, секој микроорганизам оди кај бебето. А мајката богами ќе се изнадопира и изнадиши се и сешто. Додека јаде во ресторан на секој залак ќе брише раце после држење вилушка? Најмалку еднаш ќе ти промакне.

Од практични причини е најлесно со кашички. Педијатар ќе те советува кашички од хигиенски причини, првенствено оти се знае каде оди просечен македонец на одмор. Во селце каде ни пиле не пее, каде има еден минимаркет и ако си среќна да начекаш било каква кашичка што можеби стоела цела зима на рафт, па советот ќе биде боље од дома носи, оти кој носи не проси. Ако постојат солидни хигиенски услови да готвам и при тоа мене не ми пречи, зошто да не?

Јас лани лето, одев на плажа за викенди оти маж ми работи преку недела. За викенд за да не се замарам носев кашички, а преку недела готвев. Кога на крај на лето имаше цела недела слободна, решив да давам кашички, оти и за мене полесно. Од 11 месеци само што префрлено на наша храна бебе, ми се навлече на кашички и до 15 месеци јадеше купечки кашички за ручек. Епа таа грешка нема пак да ја направам. Некои бебиња се лесни, моето сеуште е пребирлив јадач. И тоа е еден голем фактор кој мора да се земе во предвид.

Одиш на одмор? Бебето автоматски е подложно на нова средина и се што таа си носи со себе. И новите бактерии ќе ги внесе на најразлични начини, а најмногу преку мајката. Околу храната, хигиената е најбитна.

На Гладиоли и manako1 им се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    За на планина да прашаш педијатар до која надморска висина смееш да носиш мало бебе.

На lilo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.011
    Допаѓања:
    32.453
    Нема врска, ај у право си.
    Само имунологија кажува дека бактерии кои директно преку храна ќе ги внесе бебето ќе направат поголема штета од тие што на несакајќи ќе ги лизне. Читај ако сакаш чиста површина за бебе кога си на одмор треба се да дезинфицираш (да пребришеш се и секаде со Дезентал или слично). Можноста нешто да отиде во неповрат е поголема преку храна отколку преку се друго. Се што венсува мајката не венсува и бебето (ако цица се се филтирира прво низ нејзиниот организам). Возрасната цревна флора е многу поразвиена од бебешката. Така што мајката и да касне нешто нема ништо да и биде, на бебето може да му биде.
    Советот е од педијатар што лично ме знае многу сме блиски си одиме на гости едни со други и знае кај одам на одмор. Ги знаеше и конкретните места каде што одев и не беа селца каде што не пеат пилиња. Јас на такви места не одам. Ама предрасуда изнатропа само да ти помине мислењето.
    Не е битно Ти си во право, јас сум во грешка. ОК е.

На kukla21 и happygirl им се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.937
    Допаѓања:
    177.649
    Оукеј, нека ти е. Не се нервирај само. (y)

5. Lina15

Lina15 Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2021
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    Zdravo na site :) bi sakala da Ve prasam dali ste bile vo grcija 3tiot krak uranopolis? Dali e za so deca? Vi blagodaram mnogu ubav den

6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.745
    Допаѓања:
    145.185
    Топ за со деца!
    Долга и широка плажа. Песочна. Вода чиста.
    Сместете се во хотел со сопствена плажа, мислам таму друго и нема. Незнам во селото дали има плажа, мислам не.

На Lina15 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lina15

Lina15 Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2021
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    Ti blagodaram mnogu. Da vo Hotel sme na 3km od selceto. Na kraj na juni se nadevam vremeto kje bide dobro I vodata ubava. Ako slucajno Imate nekoi predlog ili nekoja doplitelna iformacija ve molam kazete. Fala ushte ednas na odgovor.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Aerial

Aerial Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    83
    За со бебе или мало детенце местово ми се виде одлично
    Зирнете Maritsa's rooms - Ставрос
    9.4 review на букинг, веднаш до плажа, чисто и со убаво дворче

На thelittle17 и dromka им се допаѓа ова.
  9. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    5.372
    Во селото има плажа, но не е убава. Особено не е за деца. Ако одиш на трет крак мислам дека Јерисос е подобар избор за со дете.

10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.745
    Допаѓања:
    145.185
    Напиша членката. Во хотел се со сопствена плажа. По тоа што видовме ние, хотелите претежно имаа средени плажи. Што е најбитно не се тесни и збутени.

11. Lina15

Lina15 Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2021
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    Vi blagodaram mnogu. :)

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.869
    Јерисос не е за мало дете. Длабока вода, често бранови, ветер... Таков впечаток имам оттаму, а може се погоди така кога поминавме таму.

13. Lina15

Lina15 Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2021
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    Dobro utro nie odime vo uranopolis se nadevam deka vodata ne e tolku dlaboka. :( I so ogled kakvo e vremevo ushte ako bide ladna kje ispadne dzabe pat :)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  14. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.745
    Допаѓања:
    145.185
    Ние бевме септември. Не беше ладно. За колку беше длабоко не ми е на ум. Ама мислам дека не почнуваше веднаш длабокото. Си има плиток дел. Хотелот беше полн фамилии со мали деца. И сите беа задоволни.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.592
    Допаѓања:
    201.869
    Се надоврзав на членката што пиша дека е подобро Јерисос од Уранополи.
    Ќе се погоди времето, не се грижи, ако е како минативе години, јуни фаќаат жештините. Ние баш во 2019 бевме во јуни на почеток на втор крак, баш беше топло.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.745
    Допаѓања:
    145.185
    Мислам дека Јерисос како селце е ,,побучно,,. Додека за плажата си важи она правило, колку подолу- толку подобро. А Уранополи е баш најдолу. Како на крај на свет личи. Ама прекрасно е. Море и планини околу.

На Lina15 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    4.971
    Некој со искуство/предлог за Торони?

18. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    5.372
    И нам ни го препорачаа за со бебе.
    Јас само еднаш сум била, поминавме од таму, па застанавме на плажа.
    Плажата ситен песок, водата ептен чиста, за плитко, длабоко не се секјавам како беше, а селцето е во должина, со три, четири реда вили и хотели, што значи сите се близу до морето.
    Јас сум некако за Фурка или Сивири на прв крак. Ептен се мирни и имаат залез на сонце :inlove:.
    Мислам дека и Торони е исто со залез, зошто после Порто Карас е, а таму со сигурност има.

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.684
    Допаѓања:
    24.485
    На бебилав се, стојат одма до обичните пелени.

Прикачени фајлови:

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    4.971
    Ти благодарам за одговорот, вчера закажавме за во Торони :)

На eta му/ѝ се допаѓа ова.