Дозволени се, има нешто и кај нас мислам ама кој ги дозволил и од кој аспект? Замисли ја само таа вода наполнета од којзнае кога, прочистена со разноразни таблети, хлорирана… Еве да не куцам, набрзина најдов нешто ама треба да се гледа и од безбедносен аспект. Уживаат и моите, знам дека е супер активност ама бебињата па баш и не мора одма да се бањаат.
И на Марс да си исто е. Едно е базен прилагоден за babyswim, со посебни правила и услови за да влезеш, друго е хотелски базен или бања каде сите гости од хотелот влегуваат и можам со сигурност да ти кажам дека 80% од нив не се туширани пред тоа, а сигурно и после. Исто така битно е и нивото на хлор во водата, а тоа на Балкан и пошироко е ставање од ракав. Минатата недела во Охрид 9 лица завршија во болница со труење од хлор, од кои две деца. Така да бебиња во базен нема никаква потреба.
Можеби таму каде што се одржуваат тие часови, баш поради тоа што е наменето за бебиња над 6 недели, водата почесто се менува и не се става толку многу хлор колку во останатите базени, не знам, само претпоставувам. Настрана хлорот, другарка фати вагинален паразит од базен, очигледно зошто не беше сексуално активна тогаш и така и беше кажано од гинекологот, зошто 10 дена претходно се капела во базен. После тоа никогаш не ми има текнало да се капам во базен, а бебе пак ич.
И цревни паразити многу често се фаќаат. Не знам стварно, која како сака ама мене лично базените ми се гадни. И овој во дворот кај што се бањаме само најблиските, секогаш се тушираме пред да влеземе и секојдневно се чисти, пак ми е гаден и се бањам само првите 2-3 недели.
Јас искрено на 31 година избегавам базени, џакузиња и сл, а ни на крај памет не ми паднало ќерка ми на 2 ипол години во базен да ја ставам. Набутани 100 луѓе во непроточна вода ич не ми е хигиенски.
Сите гледаат да заштедат а да ќарат многу иако се работи за бебиња работодавците гледаат кеш само. Водата и не се менува толку често иато и прочистувањето со хлор е во поголем размер, а таа вода редовно не ја тестира инспекција. Не е работава јас го однесов и ништо не му беше супер си помина, не треба да бидне нешто за да знаеме дека не е во ред. Затоа и за трудници викаат море да можат да се бањаат али базен и езеро никако.
Тука и педијатрите ги препорачуваат. Цели листи на чекање има за часовите по пливање, треба пред пораѓај да се запишеш за да најдеш место. Има посебни бебешки базени, но единствена разлика е температурата. Е сеа тука да, има посебни соби за туширање и хигиената е на високо ниво, сите се тушираат пред да влезат. Јас искрено и во бременост посетував базен, бидејќи беше препорачано од гинеколози, дури и секоја трудница добива бесплатни посети на базен тука. Има часови за трудници,нешто како воден аеробик, и навистина водата многу помага во последното тримесечие. Голем дел од трудниците во мојата група посетуваа и сауна после часовите, јас не можев, ми се лошеше од топлото. Различни земји различни практики.
Во земји каде што се спроведува се според закон да, тука во мк ни дома под туш нечини водата цела со бигор е, а не пак затворен тип на базени...можеш да замислиш колку бактерии има.
Со 2 годишно детенце, каде би препорачале да се оди на одмор (конкретно Грција) ? Искуства како сте поминале, да имаме и каде да се прошетаме и малово да си игра и пристапни цени? Читам нешто Паралија, Олимпик ?
Таму последно кога бев ич не беа убави плажите. Ако веќе сакате на таа страна подобро Платамона, има убава плажа и навечер за шетање, а и соседните места се близу, плус поевтино е од краците доста.
Свири. Мало е местото нема нешто многу за шетање ама сите смештаи се на плажа. Убава песочна е и не е одма длабоко, водата беше пречиста. Генерално 99% од луѓето се со мали деца и бебиња. Нас ни се бендиса лани, здравје и за годинава се спремаме таму да одиме.
Ханиоти, Никити,Аспровалта,Неа Врасна, Неа Каликратија, Неа Потидеа, Торони имаш повеќе. Искрено мене плажата највеќе ми се свиѓаше после Никити кај хотелот Македон и чиста беше водата. Но Аспровалта ми се допаѓа дека и внатре во водата и надвор е ситен песок и се имаш тука и во близина има Лидл. Исто и кај Никити имаш Лидл.
Неи Пори. После Олимпик бич е и е многу почисто, водата е супер, песокот е ситен, има реквизити за децата. Супер е, ние полани бевме
Ако си за втор крак, препорачувам Вурвору. Ако најдеш од сега сместување мислам и со попуст би требало да е. Плитка вода, сите сместувања имаат "приватна плажа" со дрвја, милина.