Кланици е убаво за со деца, плажата е преубава, мало место е, но за шетање блиску е Сарти, 15 км е оддалечено. Исто на втор крак и Торони има многу убава плажа. Водата и на двете места е многу чиста.
Женски, дали овие се океј? Прв пат ќе купувам, дали воопшто ми се потребни за на плажа со бебе од скоро годинка?
Да ок се, и лани и годинава ги користев за малиот. Само кога влегуваше во вода му ги ставав. На плажа со стандардни пелени седеше. Не знам дали знаеш, овие пелени само за каки се, мочки пропуштаат.
оооо е јас ги нарачав, не знаев. ама добро - генерално за во вода ми се. А сите вакви за во вода пелени се така правени?
Да да, сите пелени што се наменети за пливање се така. Не се полнат со вода додека плива, ја пропуштаат, затоа и не можат да задржат урина. Поентата е да задржат каките, ако случајно реши бебето да заврши работа во вода.
Јас планирам крајот на август или почеток на септември во Орикум да одам ми имаат кажано дека било убаво за со мали деца плитко, чисто вода и мирно тогаш ќе има 20 месеци.
Сивири или Пефкохори? Сакаме фино место, ни премногу пусто ни премногу дискотеки. Убава плажа, односно вода. Да има каде да се прошетаме, да јадеме и најважно да има доволно занимации за 6г дете (Сме биле Ханиоти и убаво сме си поминале- знам слично е со Пефкохори)
Хахах ме просветли. Цел одмор се чудев како не се дуваат во вода овие пелени Мене пефкохори, ханиоти, полихроно ми се пренапорни за со деца. И гужви, и милион флипери и играчки. Сивири има поубава плажа и е помирно, иако морето кај пефкохори е поубаво
Орикум изгледа како запустено место после некоја природна непогода или војна. Не мирно, пусто е.. Плус патот до Орикум е хорор. Прво ќе се измачиш до струга, после двосмерен пат низ села... 400km ќе возиш 7 саата. Еднаш бев во Албанија во 2020 кога беа затворени границите и тоа ми е впечатокот. Од таму Валона е само град асален. Другото хотели на плажа, во водата тиркизна преубава фекалии од хотелот директ на плажа празнат.
Со Сивири немам искуство.Пефкохори еднаш бевме и никогаш повеќе.Не знаеш дали си на пазар или на море,гужва,гунгула,бучно. Почнав последните 2 години да бирам резорти за одмор оти сакам да одморам буквално.Никогаш не ми биле привлечни тие играчници за деца,флипери,туркања,гласна музика навечер.
Mene ne mi e jasno ova sto vikate fekalii vo moreto. Pa zarem nema procistitelni stanici i slicno, zarem taka kanalizacijata direkt vo voda? Turisticki mesta zar toa da si go dozvolat..eve i vo Grcija okolku Soluni drugite pogolemi gradovi kao imalo fekalii..nemozam da veruvam toa, sigurna sum deka pazat sto znam. I Ohrid isto...
Пари да ми дадат не одам во Албанија, во ниеден град. Бев со маж ми пред 6 7 год. ако тогаш не умрев немаше кога. Во Саранда бевме. Се отрув од морето и од храната. Готвеа во мизерни услови, претопло внатре а месо готват. Тоа како во помалечки гостилници тој стил нешто беа. Рестораните по ок беа. Услуга 0, Англиски не знаат. Верувам денес ништо подобри не се. Од 10 дена, 5 дена имав страшни болки во стомак и желудник, и на крај завршив со повраќање и во болница, а претпоследниот ден и маж ми се зарази. Таа во болница ни рече, чудно и било што сме дошле последните денови од одмор, обично првите 2 3 им доаѓале пациенти. Така да, може е ефтино, ама да би немала пари, дома би си седела, само таму никогаш не би стапнала. Турција и Грција одам нај често, и една Црна Гора(и таму бев видов) е измислена за Албанија. Оф топик, ама кога отворивме тема да си кажам искуство.
Jas od Grcija fativ stomacen, cetiri dena ne izlegov od krevet, posle mene sin mi fati, togas bebe godina bese i morase vo niedno vreme od nokta da se vrakame za Skopje. Taka da za bolestini sekade moze da te fati pa i doma da si.
Па во Грција а и ко што знам на местава што ги пишав, не испуштаат канализација во море. Ние за тоа збориме, а за сончаници или не ни се погодила водата за пиење итн не праиме муабет. Тоа на секого и секаде може да се случи. Муабетот е друг.
Da da ne ispustaat ti se molam. Kaj idat fekaliite od Solun na primer? Si gi cuvaat doma. Kolku sto Skopje ne gi ispusta vo Vardar i Ohrid vo ezeroto. A voda ti od cesma pies? Jas sekogas koga odam kade bilo na pat nikogas ne pijam od cesma i ne jadam vo sekakvi kafancinja. Vo hotelot sekako si ima hrana... A kako si se otrula od moreto? Voda si piela od moreto? I jas ne zboram za soncanici. Procitaj ubavo.
Па точно ти кажува. Грција го има решено проблемот со канализација,отпсни води колектори и сл. Таму не смеат да се излеваат септичките јами во море, туку се празнат и одат во централен колектор каде биолошки се прочистува и се исфрла гравитационо во море. Не ги испушта секоја вила или хотел фекалиите во море каде се бањаат луѓе за разлика од Албанија, каде воопшто го немаат решено проблемот со канализацијата. И Црна Гора го има делумно средено,до Котор се стигнати. Албанија воопшто го нема средено. И затоа има многу заразени од морето.