Аурора, Берово. Јас го носев кога имаше два месеци и тоа во зима, убаво си шеташе и спиеше надвор во количка
Онака си размислувам … на пример бебе родено во болница во Прилеп а треба да си оди дома во Крушево исто надморска над 1200-1300 како ќе прават? Први три месеци во Прилеп ли ќе седат? Имаме низ Мк неколку градови повисоки зарем тие бебиња не можат да си ги однесат дома после раѓање, секако нема родилишта во толку мали места мора да се симнат подоле за пороѓај …. Малце е строг критериумов штознам
Го помислив ама далеку ми се гледа од Скопје има доста возење не знам дали ќе издржи толку во транспортер
Нема да седат во Прилеп ама бебето ќе си оди дома после 3-4 дена од коа ќе се роди и ќе се адаптира на таа надморска височина. А ти ,како што те читам , сакаш да го однесеши 2- 3 дена да поседите. Таман ќе се "прилагоди" на таа висина , за два дена пак долу симнување. Не не . Мало е за 2-3 дневно качување на надморска висина над 1000м.
Толку мало бебе само ќе спие, барем моето кога беше мало не можеше да издржи, а да не заспие во кола, посебно на кривини
Љубаниште е најубаво за бебе ама патот до таму е крш... вода топла во Охрид тешко ама чиста е во Љубаниште
За тие од Охрид, и вие што сте биле Охрид со бебенце, од кога ги бањате во Охридско? Ептен ми е шубе ладна е Охрид водата и плус слатка вода заради бактерии? За во море знам не е проблем, ама за во Охрид? Од кој месец/година ви кажал педијатар дали може/не може?
Јас немам прашано доктор, ама ќе го бањам тек в година кога ќе има година и некој месец. За бебенце е ладна, над 1 година ако не дава отпор јас би го бањала.
Јас сум од Охрид сме ја капеле тој период цела во вода нема врска што не е солена водата како море,топла е водата реално зошто се високи и температурите немај гајле... На таа возраст кога ја капевме имаше родители со уште помали бебенца кои ги капеа во вода така да нема гајле ниту има некоја препорака од педијатар... ќе си го пратиш детенцето како се понаша и така
Реално веќе во Охрид воопшто не е толку ладна водата како што беше порано, со години уназад веќе. На овие пеколни температури години си е супер. Не е море, ама воопшто не е ладна, според мене.
Топла е водата луѓе, помина времето кога беше ладна. Ладна е само кај изворите ако се капите, ама таму сигурно нема да одите со мало бебе. Од што е топла се намножија алги што ги немаше порано во езерото, и знаат да дадат алергиска реакција, не кај сите, секако. Е сега колку е чиста....да работеше колекторот што е преплатен од локалците, арно ќе беше. Лично јас деца носам на плажа од Лагадин надолу према Св. Наум. Лагадин, Трпејца, Градиште, Љубаништа...идеални за со деца, особено Љубаништа.
Јас сум веќе месец дена во Охрид водата е топла ама за возрасен. Јас бебе не би бањала внатре скроз. На мојава и го полнев базенчето да се стопли водата и така ја бањав