Денес го направив овој рецепт драги мои, кој е од турско потекло и засега е најпознат во Турција и во Грција, за Македонија сеуште не сум слушнала дека постои и го прави некој/а, а и во некои други земји. Слично е на крем Бруле, но малку поинаку и прелесно за правење, па ете би сакала да ви го споделам рецептот ако сте расположени секако За кремот 2 литра Млеко 500 гр.шеќер 3-4 ванилин шеќер 200 гр.нишесте 400 гр.млеко или вода За горниот слој 1 белка од јајце 1 лажица шеќер малку сода бикарбона Се мутат со миксер белката од јајцето, 1 лаж.шеќер и содата, да се добие цврста маса, како шлаг пена. Ја сипуваме смесата во едно тавче димензии 22х32 и ставаме во загреана рерна да се пече околу 10-15 мин.на 200С, притоа да внимаваме да не изгоре, треба да добие едно темна кафеава боја. Кога ќе биде готово, го вадиме од рерната плехчето и го оставаме настрана да се олади. Во меѓувреме го припремаме кремот. Млекото со шеќерот и ванилите го ставаме во тенџере да се загрее колку да се стопи шеќерот, не да зоврие. Во друг сад го мешаме добро млекото или водата со нишестето, го додаваме во загреаното млеко со шеќерот и мешаме се додека не се згусти, откако е готов кремот, го додаваме во плехчето со претходно испечениот фил/слој како сакате наречете го го оставаме да се излади и потоа го ставаме во фрижидер добро да се стегне неколку часа. Го сервираме благото обрнувајќи го наопаку, темниот кафеав слој треба да биде одозгора. Добар апетит едно
Kallias прекрасно изгледа сето ова сигурна сум дека е вкусно само сакав да те прашам бидејки низ интернет разгледував малку за овој десерт гледам состојките се поразлични од твоите оригиналниот рецепт е во него да има брашно од ориз не се става многу ама битно го има млекото би требало да биде со голема масленост а горниот дел што би требало да дојде врз кремот гледав дека тавата се намачкува со путер и тоа многу и одозгора се става шекер во прав и малку во фриждер едно 5 -10мин и откако ке се извади врз оваа се става филот и на рингла се вари се додека смесата од доле не се карамелизира ете пробај и вака и јас се готвам овие денови да го направам само да си купам брашно од ориз.
Вакво имам јадено кај албанци. Изворен рецепт е со млеко од биволица а тие го прават од многу мрсно млеко (незнам баш точно го бијат млекото го собираат мрсното...нешто така беше) и искрено не ми се допадна воопшто, ќе повратев. А во Турција исто така имам јадено по хотели и нивното е по лајт и се голта некако ама не ми е нешто по мој вкус.
lily-prune точно има повеќе видови рецепти за ова благо, сепак јас се одлучив да ви го постирам најлесниот и најбрзиот рецет, воглавно и најефтин, 3 во 1 што би се рекло . Има некои рецепти каде што горниот слој се прави со карамелизиран шеќер, филот наместо нишесте со брашно од ориз, така да не е грешно кој и да го изберете рецепт, воглавно сите се вкусни, ако сте обожаватели на кремови од ванила, пудинзи и такви работи, тогаш дефинитивно ќе ви се допадне, нема да погрешите
Тоа све зависи на кој начин ќе го правиш, си треба и техника за овој вид крем/благо, а секако и до вкусот си е, сите не може да имаме исти вкусови, ете тебе лично не ти се допаднал, јас пак го обожавам, цела тепсија со мм можеме да изедеме, значи во таверна кога одиме и за десерт ако ни дадат од казан типи и чинијата ја лижиме Така да, се си е до вкус, тука во Гр.кој и да прашаш нема некој да ти каже дека не му се допаѓа
Казан дипи може да најдете во Рамстор, ама не би знаела да ви потврдам за вкусот, не сум го пробала Иначе ми беше омилениот десерт кога живеев во Грција, покрај тригона панораматос