Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Каква крема за лице користите?

Дискусија во 'Лице' започната од SpoiledBaby, 22 април 2010.

1. mimi****

mimi**** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2015
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    3.636
    I jas ja koristam taa krema i za moeto suvo lice mi e mnogu ubava,se nadevam i vo mojot grad vo tinex deka ja ima na namelenie,vednas ke proveram utre

На sesilija му/ѝ се допаѓа ова.
  2. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    5.139
    Ќе проверам, фала на инфо. :)

3. lattie

lattie Популарен член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    204
    Дали некој има искуство со кремчево и какви? сакам да го пробам ми треба за мрсна кожа и ако некој знае колкава е цената?

Прикачени фајлови:

• krema.jpg
      krema.jpg
      Големина на фајлот:
      1,5 KB
      Прегледи:
      21
  4. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    Ајде @Biodevojka, направи една проверка :*

WP_20151128_20_07_41_Pro.jpg WP_20151128_20_07_45_Pro.jpg

5. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга Џинџер еве ме, што се однесува до декларација и состојки кремава е супер! Природна со состојки од органско потекло, одлично избалансирана. Оваа крема е специфична за убоди од инсекти, мали повреди, изгреботини, би требало одлично да помага при изгореници од сонце или полесни изгореници каде нема отворена рана. Има хранливо дејство врз кожата благодарение на шеа путерот на многу висока позиција кој смирува и храни, Ми се допаѓа што има висок процент на витамин Е.Содржи и масло од макадамија и пореч кои имаат регенеративно дејство врз кожата особено ако е сува и убав спој на етерични масла кои имаат антибактериско дејство. Како состав супер е!!! Баш е SOS крема супер име и дале first aid.

6. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365

Фала многу :*, за оштетена кожа мислам дека е . Но штом е составот во ред , можам да ја користам секојдневно.

На Biodevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LaraSolare

LaraSolare Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    6.617
    @koritsaki знам дека пишуваше за кремата на la roche posay, дека си задоволна, но знам дека ти на хормонска база и акни имаше.Јас се мислам периодов каква крема да земам.Не знам таа да не ми е премногу агресивна, со оглед на тоа што немам акни ниту ми е претерано мрсна кожата.Значи имам комбинирана,светнувам на Т зоната каде што ми се проширени и порите, додека на другите делови лицето ми е нормално. Не сакам нешто што ќе ми ја пресушува кожата или ќе биде премногу агресивно за мене.Исчитав и многу рецензии за таа на la roche posay и гледам дека ја користеле за поголеми и помали проблеми со акни.Каква кожа имаш поточно ти, од прилика да споредам :)

Кога бев на дерматолог отидов со другарка што имаше проблеми со акни и ни даде различна крема, и баш ни рече дека има разлика од креми за здрава и акнаична кожа, па затоа не сакам да ризикувам, да не ми направи проблем.

Исто знам дека и @Biodevojka се разбира многу, па можеби и она би можела да ми помогне.Кои ги препорачуваш со убав природен состав за мојата комбинирана кожа.Да нагласам дека бидејќи сега е зима, не светнувам толку во лето па затоа ми треба појака хидратација.Инаку кремата ќе ми биде за секој ден, на сабајле,навечер, за под шминка,онака баш за секојдневна употреба.Ќе пишам во продолжение што од прилика сум користела до сега.

*Досега имам користено Авен за нетолерантна кожа, ама тоа беше кога ми се лупеше кожата на Т зоната а сепак беше мрсна односно ми беше дехидрирана, исто и Биодерма користев за регулирање на нивото на себиум, но на моменти не ми беше многу пријатна ,си ја осеќав како затегната кожата,иако го решив проблемот со мастење на Т зоната, но само што престанав да ја користам пак се врати.Исто мислам дека и Афродита од невен, не беше лоша, од Злаја од краставица, летно време сум ја користела,Микса од лореал, таа беше ужасна, ме пецкаше кога ја ставав и мислам дека лицето ми се нафрла од неа.Имам користено и некои на гарниер и нивеа сега не може да ми текне точно кои.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, со оглед на тоа што ти е потребна крема за комбинирана кожа со активна хидратација ти ја препорачувам кремата на Gamarde Hydratation Active која според мене одлично ќе ти одговара во овие ладни денови кои надоаѓаат. Наменета е за многу чувствителна кожа со Т зона. Поздрав

На LaraSolare му/ѝ се допаѓа ова.
  9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.560
    Допаѓања:
    106.284

@LaraSolare , јас до пред 5-6 години имав голем проблем со акните имав полно поткожни акни и се појавуваа најчесто на образите. Правев испитувања и испадна хормонално пореметување. Па пиев контрацептивни средства и уште со првата доза исчезна проблемот. Сега за време на ПМС се појавуваат акни о ништо посебно :)
    Од сите користени креми досега најдобра ми се покажа на La roche posay effaclar , ја користам месец и нешто и лицето ми е мазно , порите видно намалени , немам црвенила никакви а мислам дека и ми се регулира лачењето на маснотија (незнам како ќе биде ако престанам да ја користам) и ја користам заедно со гел сапунот од истата линија ефаклар. Сега читам дека лицето и не ти е толку мрсно (мада и мене не ми е толку мрсна единствено многу повеќе ми се мрси челото, образите и носот нешто помалку ) @Biodevojka може исто да ти даде некој совет :)

На LaraSolare му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.010
    Мене ми се нормализираше лицето,од мрсна пак имам комбинирана кожа и си се вратив на Биотенот за комбинирана кожа.Лесна,хидратантна и брзо се впива.

11. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.807
    Допаѓања:
    3.105
    Кај можам да ја најдам оваа крема Gamarde Hydratation Active ?:)

12. rainbowec

rainbowec Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    5.139
    Уште за една крема имам прашање... кремава за лице од Oriflame ја има некој користено?
    Некако ми фаќа око за ладниов период, со масло од макадамија е и ќе ја има во ваков сет во наредниот каталог па да знам дали да си ја порачам да ја пробам. :)

NlX9hy2U5QgnSuEfnvts8w.jpg

13. ivanchos

ivanchos Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2015
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    18.482
    @Biodevojka

Дали можеш да го ѕирнеш сосавот? :)

Active ingredientsOCTINOXATE 7.5%, OXYBENZONE 4.0%, AVOBENZONE 2.0%.
    nactive ingredients WATER/EAU, GLYCERIN, PENTAERYTHRITYL TETRAETHYLHEXANOATE, STEARETH-2, GLYCOLIC ACID, BEHENYL ALCOHOL, DIMETHICONE, PEG-40 STEARATE, MYRISTYL MYRISTATE, TRISILOXANE, LAURYL LACTATE, ASPARTIC ACID, ZEA MAYS (CORN) KERNEL EXTRACT, PHYTOL, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER, COLA NITIDA SEED EXTRACT, GLYCINE SOJA (SOYBEAN) SEED EXTRACT, PUNICA GRANATUM FRUIT JUICE, RETINYL PALMITATE, DAUCUS CAROTA SATIVA (CARROT) ROOT EXTRACT, ASCORBYL PALMITATE, HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED EXTRACT, RETINOL, GLYCINE SOJA (SOYBEAN) OIL, SAXIFRAGA SARMENTOSA EXTRACT, VITIS VINIFERA (GRAPE) FRUIT EXTRACT, TOCOPHEROL, BETA-CAROTENE, MORUS NIGRA ROOT EXTRACT, SCUTELLARIA BAICALENSIS ROOT EXTRACT, GLYCERYL STEARATE, PEG-100 STEARATE, PVM/MA DECADIENE CROSSPOLYMER, XANTHAN GUM, SILICA, ACRYLATES/CARBAMATE COPOLYMER, MALTODEXTRIN, LECITHIN, TRIMETHYLSILOXYSILICATE, BUTYLENE GLYCOL, AMMONIUM HYDROXIDE, PHENOXYETHANOL, METHYLPARABEN, DISODIUM EDTA, BHT, PARFUM/FRAGRANCE.

14. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    34.501
    Девојки, пред се, имам чувствителна комбинирана кожа т.е Т-зоната само ми се мрси.
    Па сакам да ми препорачате некоја секојдневна зимска крема баш за ваков тип на кожа?
    И, дали ќе може да ми препорачате некоја крема за флеки од акни?
    Поздрав :)

15. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    24.991
    Гледам дискутирате доста околу составот на кремите, што чини, а што не. Ме интересира дали истито важи и за креми за раце. Патем, што мислите за класичната крема на Нивеа во лимено пакување? Штетна, нештетна? Исто и за мелемот во сиво пакување.

16. Biodevojka

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга еве ме, станува збор за традиционален производ доста синтетички и на база на нафтени деривати на доста високи позиции како на пример STEARETH-2 кој е синтетички емулгатор и нафтен дериват, потоа DIMETHICONE кој е силикон (нема никаква функција за нега, само ја маскира кожата за да изгледа мазна), потоа два ПЕГ кои се PEG-40 STEARATE и PEG-100 STEARATE, а ви имам напоменато колку е повисок бројот кој стои до пег толку повеќе молекули на етилен оксид се употребени при хемискиот процес. Доколку имаш комбинирана кожа има една состојка MYRISTYL MYRISTATE која би можела да биде комедогена. Потоа има еден парабен, а има и BHT кој е синтетички антиоксиданс кој најчесто се користи во производите за да ја спречи оксидацијата на одредени состојки во кремата. Неговата природна замена пред сѐ би била витаминот Е меѓутоа треба да се стави поголема количина на витамин Е а помала на BHT и згора на сѐ BHT е многу евтин како состојка што на компаниите и те како им одговара. Јас би ти рекла не за производов, а одлуката секако е твоја.

Јас најискрено и за петиците да станува збор секогаш го гледам составот и избегнувам креми со силикони и нафтени деривати. Што се однесува до нивеа, кажи ми точно за која крема те интересира или постирај ми декларација за да знам што да ти одговорам. Поздрав

Колку години имаш? Да знам што да ти препорачам. Поздрав.

Последна измена: 5 декември 2015
    На honest girl, Bridget, ivanchos и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.689
    Допаѓања:
    134.910
    @Biodevojka Што би кажала набрзина за составот на оваа крема?
    Eucerin q10 Active
    R-Eucerin-Q10-02 (2).jpg

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    24.991
    Во моментов немам примерок при рака, но на интернет ги најдов овие состојки:

Water, Mineral Oil, Petrolatum, Glycerin, Microcrystalline Wax, Lanolin Alcohol, Paraffin, Panthenol, Alcohol, Magnesium Sulfate, Decyl Oleate, Octyldodecanol, Aluminum Stearate, Fragrance, Citric Acid, Magnesium Stearate, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone

The ingredients for the European version of Nivea Creme are as follows: Aqua, Paraffinum Liquidum, Cera Microcrystallina, Glycerin, Lanolin Alcohol, Paraffin, Panthenol, Decyl Oleate, Octyldodecanol, Alumnium Stearate, Citric Acid, Magnesium Sulfate, Magnesium Stearate, Parfum, Limonene, Geraniol, Hydroxycitronellol, Linalool, Citronellol, Benzyl Benzoate, Cinnamyl Alcohol.

Најверојатно вторите состојки се тие на "нашата" Нивеа. Инаку, вака изгледа:

nivea.jpg

Едит: како можеме да ги препознаеме кои се силикони и нафтени деривати? Имаат повеќе имиња или само едно?

19. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    http://biodevojka.blogspot.mk/2015/02/blog-post_35.html
    во bookmarks ми е зачуван линков:D

На Biodevojka и MissChievous им се допаѓа ова.
  20. anonimna103

anonimna103 Нов член

Се зачлени на:
    5 декември 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    и јaс сум прoбaлa мнoгу креми и изгледa јa нaјдoв вистинскaтa бекутaн кремa мaчкaј се нaвечер и нaутрo aкo сaкaш кoгa си дoмa кoлку сaкaш стaви oд искуствo ти кaжувaм