Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Каква крема за лице користите?

Дискусија во 'Лице' започната од SpoiledBaby, 22 април 2010.

1. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Важно е да знаеме дека ознаката SPF всушност се однесува на заштита од UVB зраците, односно оние кои може да предизвикаат изгореници на кожата доколку неправилно се заштитиме (летно време кога гориме на пример). Од друга страна пак, UVА зраците се оние кои предизвикуваат предвремено стареење на кожата со оглед на тоа што продираат во самата кожа. Може да го оштетат колагенот и еластинот во кожата и нивното влијание не е видливо веднаш (како на пример она на UVB зраците) туку може да се манифестира подоцна.

Со оглед на тоа што се наближувам кон зимскиот период каде нема опасност од тоа да се изгореме од сонцето како во лето, би сакала да ти цитирам едно мислење на една жена дерматолог во Италија.

Според неа, најдобра заштита за UVА се секако најнапред физичките филтри, меѓутоа и останатите минерали во прав кои се дел од ББ кремите или минерални пудри во прав.

Исто така зимно време, штетното дејство на UVА зраците може видно да се спречи и со креми кои содржат одредени состојки како:

• витаминот Ц и Е кои ја зголемуваат заштитата од UV зраците;
    • гама оризанол кој е еден вид на дериват на оризот и има големо антиоксидантно дејство особено е корисен при UVА зраците;
    • екстракт од семки од грозје кој е богат со полифеноли и заштитува од UV зраците, а има и анти ејџ ефект;
    • шеа путер кој претставува природна заштита од UV и ја храни кожата;
    • каротеноиди и др.
    Заштитата која ја даваат антиоксидантните состојки е од огромна корист зимно време затоа што освен тоа што заштитуваат од UVА зраците, заштитуваат и од загадениот воздух, ветерот, ладното и.т.н.
    Ова секако се однесува во нормални услови, меѓутоа доколку станува збор за посериозен проблем каде мора да ставите заштита и во текот на целиот зимски период во тој случај треба да користите вистински крем за заштита од сонцето со висок заштитен фактор (како оние за на плажа).

Доколку сакаш јас би ти перпорачала неколку убави креми со антиоксидантни состојки, па ако цената не е проблем ми олеснуваш многу.Каков вид на кожа имаш и дали си алергична на некоја состојка?

2. Askopje

Askopje Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    547
    Фала ти многу за одговорот и за помошта,имам сува кожа и не сум алергична на ништо.

3. nica

nica Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    56
    Девојки, дали некој ја има пробано кремата со Q10 на Балеа?
    Сакав да земам од Нивеа таква иста со Q10, но многу е поскапа од оваа на Балеа. Па ако ја има некоја од вас пробано, ве молам да ми каже мислење.

4. sarraah

sarraah Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2011
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    6
    Од рефан, кичево има и ск 510 ден иначе

5. havai 123

havai 123 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    22
    Fala ti :)

6. mila7

mila7 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2013
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    486
    Девојки дали некој ја има користено на Зиаја кремата за лице од краставица, дали е за млада и проблематична кожа(повремено)?
    @Biodevojka дали можеш да ми кажеш некој збор за таа крема?

7. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Дневна крема Eucerin even brighter, ноќна L'oreal Triple Active за сува кожа, засега добра комбинација ми се

8. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво драга, никогаш не сум ја користела така да за ефектот не можам да говорам. Објави декларација во соодветната тема за декларации и тагирај ме па ќе ти кажам што мислам за состојките. Поздрав.

9. Irreplaceablee

Irreplaceablee Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2016
    Пораки:
    646
    Допаѓања:
    10.378
    Мислење за кремава? На нејзе пишува дека е и за акни. Мајка ми се запна да ја купела и ја зема. Ја има некој користено? Screenshot_2016-10-03-15-40-46.jpg

10. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    Devojkiii ke ve molam da mi preporacate krema koja ste ja probale za od 25 godini pa nagore i od koja ste zadovolni

11. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.626
    Допаѓања:
    106.605
    За каква кожа?

12. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    normalna koza imam sakam da pocnam da koristam nekoja od 25 nagore :) za da gi stignime brckite pred vreme :P

13. Emanuela12

Emanuela12 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2014
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    40
    Некој исткуство со Борогал К ?

14. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.626
    Допаѓања:
    106.605
    Јас имам 26 год , имам мрсна кожа и јас користам кремата на La roche posay effaclar mat , имаш од истава фирма се вика ефаклар дуо плус таа можеш да ја пробаш , можат да ја користат и тие со масна , сува и нормална кожа , помага многу во врска со црнки - спречува нивно излегување , и помага во врска со акните. А и одговара за нашата возраст. Сега за сега не планирам да користам некоја крема анти ејџ , тоа планирам од 30 години па натаму :)

15. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    4.003
    Preporacajte mi nekoja krema za suva koza? Imam 22 godini

16. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.177
    Ti blagodaram mogu vidov tvoja slika vo odelot vasa sminka preku sliki preubavo lice imas ti ja koristis samo ovaa krema ??

17. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.626
    Допаѓања:
    106.605
    хаха ти благодарам за добрите зборови , често ја користев кремава на Ла роше , сега пред месец дена земав крема на Гамарде , органска крема за масно лице , убаво матира но заблежувам во последно време ми излегоа некои чудни бубулици дали е пмс дали нешто кремава ќе видам баш да ти кажам , ако е така ќе и се вратам пак на оваа ла роше. Инаку само кремава ја користев таа ефаклар дуо и сабајле и навечер може да се користи , сега засега не ставам ни крема за околу очи , ни серуми :) , мислам дека е рано

18. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    5.207
  19. curlyhair

curlyhair Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2016