Да, да, и тоа е точно. Не само за креми со ретинол, туку и СПФ креми. Има многу подобри, понови модели од истите брендови, но не ги носат тука... Пептиди за анти-ејџ се океј, не се сите исти и исто ефикасни, но и мислам дека само за многу мал дел е покажано дека реално го имаат тој ефект (знам само за matrixyl 3000). Затоа и ти реков ретиноиди, затоа што се користат многу време како третман за акни и по години се открило дека имаат анти-ејџ дејство. Дерматолозите ги сметаат како „крал" на козметиката, затоа што помагаат и за акни (вклучувајќи и црнки), и за хиперпигментација и за анти-ејџ... Најмногу истражувања има за „медицинските" ретиноиди, т.е. тие што се користат како третман за акни (од нив, третиноинот се поистоветува плус со анти-ејџ, другите поспецијализирани за акни се), но се смета дека и ретинолот преку конверзија го дава истиот ефект, само побавно, затоа што е послаб. Од медицинските ретиноиди слободен за употреба е само adapalene (Сона), но веќе реков, и онака неговото дејство е претежно за акни, не анти-ејџ. Како што кажав, третиноинот е врвот и мислам дека беше 100 пати појак од ретинолот, па и иритациите се многу поголеми и треба многу внимавање, затоа и се издава само преку дерматолог. Керамидите се добри за обновување и одржување на кожната бариера, особено ако имаш сува и изиритирана кожа. Ме интересира, во кои производи си ги начекала? Јас повеќе се вртам во dm и не сум запознаена премногу со аптекарските брендови, верувам дека таму има такви производи, но не знам кои би биле.
Има во Естее кремот пептиди, а керамиди во Elizabeth Arden серумот, всушност зависи кои нивни продукти. Не сум навлегла толку, освен ако пишува со огромни букви па да нема шанси да утнеш. Ако приметам на друго, ќе пишам.
Jа кoристам една недела пoчнува да дава резултати, нo наjдoбрo пoчекаj уште еднаш ќе ти пишам дали прoшлo.
Дали ја има некој користено на Revuele? Јас пред некој ден ја купив и ставив на лице и ми се направија неколку мозолчина, дали е можно да е од неа или од салицилната киселина која исто така прв пат ја користам. Да ме посоветува некој да знам дали да пробам повторно со кремата или подобро не или пак тоа може да е и од салицилната
Сеа незнам за која крема станува збор, може и таа да не ти одговара ама сепак јас мислам дека ти е од салицилната киселина, бидејќи од неа може се да ти излезе на површина и тие што требале да искочат.
За екстремно мрсна искрено не знам, јас на почетокот кога почнав да ја користем имав мрсна кожа, но сега ми е регулирано мастењето.
Kje moze da mi preporacate dnevna i nokjna krema za mrsna koza? Do sega gi koristev na revuele ovie dve ama mislam deka tie se pricinata sto mi e mrsna kozhata vo tekot na denot i po nivno koristenje.